[spoiler=3. sezon sonuna dair]
Senaristin hakkını vermek gerek, her bakış açısını doyurabilecek bir senaryo yazmış. Çok tutulmasının altında bu yatıyor. Üstelik daha ilk bölümlerden dizinin yıllarca oynayacağını hesaplayarak olayları yerleştirmiş. Bölümlerdeki anlamsız ya da gereksiz görülen sahnelerin ya da repliklerin birçoğu bazen bir-iki sezon sonra anlam kazanıyor.
Dizinin ana hikayesi ve gidişi için çok sayıda spekülasyonlar var. Bana en çekici geleni kazazedelerin adaya tesadüfen düşmedikleri, aslında uçak kazası geçirmeyip dış dünyadan özellikle toplandıkları düşüncesi. İlk bölümün ilk sahnesinde gözbebeğindeki "canavar" yansımasının, Jack'ın özellikle taşınıp ağaçlar arasına yerleştirildiğini düşündürmesinden tutun, filmi dikkatle izlediğinizde görebileceğiniz gibi motorun patlamasına içine çekilen adam değil arkasından çarpan "canavar"ın neden olmasına; asıl uçağın ölü yolcularla beraber başka yerde bulunmuş olmasından, karakterlerin birbirleriyle haberli/habersiz birçok ilişkisinin olmasına kadar birçok sahne; hatta dizide bazı karakterlerin zaman kaymaları (anılar?) yaşamaları gibi olaylar da bu savı destekliyor gibi. Hem adada hem de dış dünyada zaman kaymaları ya da özellikle silinmiş anılar düşüncesine örnek olarak elmas hırsızlarını daha önce pek gören olmamış olması da veriliyor. Sawyer bile kızla ilk karşılaştığında "Sen de kimsin?" demişti. Dediğim gibi birçok repliğin anlamı bazen sezonlar sonra ortaya çıkabiliyor.
Dizinin en önemli özelliklerinden birisi de başrol oyuncusunun belirgin olmaması. Her bölümde birileri öne çıkıyor. Ama tahminimce ilerleyen sezonlarda dizinin kilit karakteri Locke olacak. Adı bile sanki özellikle seçilmiş.
Üstelik Joseph'in Locke'nin yaşlılığı olduğuna dair birçok görüş de var. (Joseph filmi ağır çekimde oynatırsanız bir saniye kadar görülebiliyor)
Adadan hemen kurtulup kurtulmayacaklarını bilmiyoruz ama, özellikle Kate, Locke, Rose, Ben, Sawyer, Koreliler gibi bazı karakterlerin özellikle gitmek istemeyeceklerini tahmin ediyorum. Charlie belki kız arkadaşının peşinden gidecektir, aksi halde onun da kalması mantıklı gelebilir.
Önce üç sezon olarak planlanmış dizi sanırım sonlanma olasılığına karşı flashforwardlar yayınladı. Üstelik eğer altı sezondan sonra ara verilip de devam kararı çıkarsa diye Jack'ın geri dönme isteği de belirtildi.
Bu arada Ben'in cenazesine (başka kimsenin o kadar yalnız öleceğini sanmıyorum) giden Jack'ın duygusallığı, Ben'in bizim henüz bilmediğimiz ama Jack'ın anlayabildiği bir amacı olduğunu da gösteriyor olabilir.
[/spoiler]
Bakalım neler olacak.