Yayın dünyasında en fazla bilinen fotoğraf ünvanına sahip meşhur “Afgan kızı” nın fotoğrafçısının ülkemize geldiği bu günlerde Afgan kadınlarının yaşadığı dram gerçekte bu fotoğrafta göründüğünden çok farklı.
Afganistan ve Pakistan’da yaşları genelde 14-25 arasında değişen , okumak isteyen ve bunun için sokağa çıkan kadınların yüzü asitle yakılıyor. Kadını eşyadan veya ahırdaki hayvanından farklı görmek istemeyen erkeklerin marifeti bu . Genelde baba, abi, eş, nişanlı gibi tanıdık bildik erkekler tarafından yapılması da işin psikolojik boyutunun ne kadar derin izler bıraktığının göstergesi.
İtalya’nın destekleriyle kurulmuş http://www.depilexsmileagain.com/index.htm adlı yardım kuruluşu , yüzü asitle yakılmış kadınlara destek veriyor. Psikolojik destek , plastik cerrahi , makyaj ile hayata dönmeleri sağlanıyor. Kendilerini yakan ellere muhtaç olmamaları için meslek edinmeleri sağlanıyor .
İşte hayata tekrar dönmüş bir Afgan kızı ;
Site fotoğraf galerisindeki fotoğraflara yüreği dayanmayan bakmasın , ben hala etkisinden kurtulmuş değilim.
Sabah işe gelmek üzere hazırlanırken, dün gördüğüm fotoğrafların o iç burkan , dehşete düşüren ruh halinin etkisiyle aynaya bakıp makyaj yapabilmek , güzel görünmek duygusu beni çok rahatsız etti.
Güzel ülkem , her sıkıntına zorluğuna rağmen seni çok seviyorum .