Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar hastaları ne tür zorlular yaşıyor günlük hayatta?

@osmangazi,
Ben hastalığımi hiç araştırmadım. Tek bildiğim senelerce bok gibi yaşadığım. Sonuçta sen de geçirdi isen bunu tanımlayamazsin. Belki manik atak değildi. Nereden biliyorsunuz?

Ya da belki ben de geçirdim ve bilmiyorum.

@gannicus,
Tıbbın ve doktorların söylediği şeyler var. Kabul gören belirtiler var nasıl bilemem? Ona göre ilaç alıyorum yıllardır.

İşe yarıyorsa sorun Yok bence. Demek istediğim bazı hastalıklar hariç psikiyatrik rahatsızlıklar o kadar benzer ki arada nüanslar var. Çoğu zaman da karışıyor...

@gannicus,

Manik atakta tamamen korkusuz olursun. Arkadaşlara bir soralım manide hangi çılgınlıkları yapmışlar?

Bir tane örnek atayım. Bursa'da yerel gazetelere çıkmış, atakta mafyaya girmiş bir bipolar.

Bu da başka bir yorum"çok zor bir durum. bipolar bir arkadaşım vardı. manik dönemde kendisini polat alemdar olarak görüyordu. mafya babası oynuyor ve mafyaya kafa tutuyordu. mafya da bunu öldürdü bir gün. çok zor. bırakmasan olmaz, bırakırsan vicdan azabı yiyip bitirir seni. doktoru ile görüş ve o doğrultuda hareket et bence."

Moderatör tarafında düzenlendi:
@osmangazi,
Katılmıyorum. Hepsi korkunun eseri. Bunun Temelinde korku olduğunu düşünüyorum. Korku olmaması için aklın ikna olması lazım. Bir akıl hastası bence korkusuz olamaz...

Benim doktorum yok arkadaşım. Senelerdir başa çıkmayı öğrendim. Biraz ilaç kullanmayı denedim. İşe yaramayınca bıraktım...

@Death, bipolarlar depresyon döneminde psikotik olmadıkları için dini olarak sorumludurlar. Hatta bazı bipolarlar mani döneminde de psikoza girmiyorlar, sadece coşkun ruh hali oluyor.
@osmangazi, ben aylardır sosyal ortama girmedim ve girmek istemiyorum. Sosyal ortamda aklıma söyleyecek bir şey gelmiyor. İnsanlar da benimle samimi olamıyor.

@Pickle Ama sonuçta ellerinde olmadan bu ruh haline girdikleri için yine günahtan muaf olmaları gerekmez mi? Sonuçta bipolar birini intiharı tek yol gösterecek olaylar zinciri kişinin zihninin ona gösterdiği olumsuz düşüncelerden kaynaklamıyor mu? Sonuçta kimse keyfinden intihar etmek istemez. Bipolar ya da depresyondaki bir insan da zihninin onun her şey olumsuz algılamasına sebep olması yüzünden tek yolu intihar olarak gösteriyor.

@berke26, o zaman kimse cehenneme gitmesin. Cinayet işleyen biri de kötü bir çocukluk geçirdiği ve öfke kontrolü olmadığı için işledi sonuçta. Bunun sınırı neresi?

@Pickle Zaten intihara kalkışan ya da cinayet gibi suçlar işleyen kişilerin çoğu kötü bir çocukluk ve travmalar yaşayan kişilerden oluşuyor. Güzel bir çocukluk geçiren ve hayatında büyük sıkıntılar çekmeyen biri neden intihar etmek ya da birini öldürmek istesin? Ama dini inançlar ve geleneksel ahlak anlayışı; farklı koşullarda yaşayan insanlardan aynı ahlaki normlara uymalarını istiyor. Mesela; Türkiye gibi torpilsiz neredeyse hiçbir işini halledemediğin bir ülkedeki bir vatandaş ile liyakatin ve denetimin fazla olduğu gelişmiş bir Avrupa ülkesindeki vatandaştan aynı şekilde adil kalmasını bekleyemezsin. Aynı şekilde büyük travmalar yaşayan bir insan ile hayatında ufak tefek olanlar hariç hiçbir sıkıntı çekmeyen bir insandan aynı seviyede yaşama gücü bekleyemezsin.

İntihar dediğimiz olgu kişinin zihninde yaptığı kar-zarar ilişkisiyle alakalı bir şey. Kimi insanları hayatta tutan amaçlar vardır. Ailesi, sevdikleri, vatanı, milleti, dini inancı ve sonsuz ceza korkusu... Genelde bunlar intihar seçeneğinden daha ağır bastığı için kişi intihar etmek istemez. Ama bazen kişinin tamamen umudu tükeniyor ve intihardan başka seçeneğin kalmadığını düşünebiliyor ya da yaşadığı rahatsızlık ve kötü anılar öyle düşünmesine yol açabiliyor.

Kimseyi intihara teşvik etmeye niyetim yok. Zaten benim de öyle bir niyetim yok. Ama düşünmeden de edemiyorum. Bize yıllardır intiharın yanlış, yaşama tutunmamın doğru olduğu anlatılıyor. Peki ya bu doğru değilse? Aslında intihar etmek doğru olan ise? Sonuçta intihar eden kişi öldükten sonra geri gelip "İntihar etmek ne güzel, yıllarca yaşayarak boşuna eziyet çekmişiz. Hayatın anlamı falan hepsi yalanmış." diyemiyor. Geriye kalanlar da intihar etmek istemeyen ya da intihar etmekten korkan kişiler olduğu için bize intiharın yanlış, yaşamanın doğru olduğunu anlatıyorlar.

Şimdi birileri çıkıp intihar vakalarında genelde son dakikada yaşanan pişmanlıklardan, kendini asarak öldüren kişilerin kendini kurtarmaya çalışmasından falan bahsedebilir. Bunun sebebi; beynimizin bizi hayatta tutmak üzere çalışıyor olmasıdır. Mesela; nefesinizi tutmaya çalışın, beynimiz bizi engellemek için elinden geleni yapacaktır. Uzun süre nefesimizi tutmayı başarsak bile bir süre sonra bayılırız ve tekrar otomatik olarak nefes almaya başlarız. Ölüm vakalarında beynin rüya anındaki gibi aktif bir çalıştığı tespit edilmiş. Bunun sebebi ise; beynimizin ölmeden önce geçmişteki bütün anıları tekrar canlandırıp bizi hayatta tutmaya çalışmasıdır. Beynimizin bizi hayatta tutmak üzere evrilmesinin sebebi ise doğal seçilimdir. Beyni bizim gibi hayatta kalmak üzere evrimleşmeyen canlılar doğada bir şekilde yok olup gittiler (Belki de hayattaki acılara ve bu uğraşa dayanamayıp intihar etmişlerdir.). Geriye de sadece hayatta kalmaya çalışan canlılar kaldı.

@berke26, dinde herkesin belli bir şeyden aynı cezayı alması mantıklı gelmiyor ama müslümanlar aynı zamanda Allah adaletlidir diyor. Bazıları cehennem korkusuyla kendilerini frenliyor, bazıları da nasıl olsa imanlıyım cennete gidicem diyip rahat davranıyor.

Ölümden sonrasının rahat olmasını çok isterim, herkes ister. İntihar güzellemesi yapan insanların acımasız olduğunu düşünüyorum. İnsanları intihara teşvik edip arkalarından sevinen birisi geliyor aklıma.

@Pickle Kimseyi intihara teşvik etmem ama intihar etmek isteyen insana da engel olmam. İnsaların yaşama hakkı olduğu gibi ölme hakkı da olduğuna inanırım ve buna saygı duyarım. Dini inancı ve inancına bağlı şekilde intihar edip etmemesi ise Allah ile kul arasındaki bir şeydir, buna zaten hiç karışamam.

Bir hikaye aklıma geldi. Bir gün bir hasta psikiyatristini gece yarısı arar ve intihar edeceğim der. Psikiyatrist bir çok şey anlatır ve 1 saat konuşur. Hastası tamam var geçtim der. Doktor peki sana söylediklerimin hangisi seni vazgeçildi der. Hastası hiçbiri der. Bu saatte beni 1 saat dinleyen birisi olması kendimi değerli hissettirdi o yüzden vazgeçtim der.

Dincilerin arkasına sığındığı şey çok komik. Neymiş? Öbür dünya için intihar etmiyorlarmis. Ben dine aykırı diye seri katil olmadığını yazan kişileri de gördüm. (Güya😁)

@gannicus,
O sebebi kaldırıp binlerce kişinin intihar etmesini mi istiyorsun? Bu millette onlarca kişi aynı müzik eşliğinde intihar etmiş bir millet, bakınız murat kekilli.

Buraya yazarken yazdıklarının sonucu ne olur düşün lütfen.

Korku eseri olabilir ama kesin değil,incinme utanma da olabilir korku yerine.

@Death,
Enabız da bipolar yazarsa ya da e-devlette belki sorun olabilir hocam iş hayatınızda bence hiç eklettirmeyin
Ha şu da bir gerçek burada şizofrenim bipolarım diyen herkes engelliden atanmıştır o kolay bence ekpss

@Operadaki Hayalet,
Benim psikiyatrik hastalıktan raporum yok. Teşhisim dediğiniz olabilir...

@osmangazi,
Aynı şarkı şimdi de var. Neden etmiyorlar? Biz de zamanında çok dinledik ama intihar etmedik. Kusura bakma. "Cinayet günah olmasa seri katil olurdum" dusuncesini destekleyen bir topluluğu ciddiye alamam...

Sabahları depresyonla uyanıyorum. Tekrar uyuyabilcek uykum olsa uyurdum uyuyabildiğim kadar. Akşam 6 dan sonra biraz moralim yerine geliyor ama akşama kadar o halde olmak baya zor oluyo

@gannicus,
Şeytan bir çok vesvese verir. Ben onla çok küçük yaşta tanıştım. Ancak bir çok insan malesef bu vesveseleri kendi düşüncesi sanıyor. Ben bunun ayrımını yapmayı çok zaman oldu öğreneli ama malesef bir çok insan bunu bilmiyor.

Yani yine de beni indirmesin de. 😀

@osmangazi,
O vesveseleri şeytan mı veriyor yoksa sadece insanın ürettiği düşünceler mi tartışılır. Ama benim deneyimlerime göre düşünceler kontrol altına alındığında vesveseler de azalıyor...

Yani yine de beni indirmesin de. 😀
Gerçek ölüm korkusunu defalarca yaşadım. 2 dakika sonra öleceğini gerçekten inanan biri mesela. Bunu yaşamadınsa ben ölümden korkmam demek , onla dalga geçmek çok basit. Kendimde yaşadığım bu şeyi panik atak geçiren bir akrabada da gördüm. Normalde dinle alakası yoktur, nasıl dua ediyor, nasıl bizden helallik istiyor, ambulans istiyor, tövbe ediyor. Gerçek ölüm korkusunu yaşamayan bilemez.

@lijepa
Tanıdığım bir yazar gibi olmuş.
@Death Beterin beteri var diyorlar.Rahat bir yaşanılacak bir ortam varsa sürdürülebilir.Ev veya çay içilecek küçük bir ortam gibi.
Herkesin dediği gibi sitedeki nicklere bakılırsa biraz çogunluğa aykırı hareket etmek veya sorun yaşamak durum.Ayrıca intihar muhabbeti tek başına kişinin zorunlu terapi görmesini gerektirir.
Yurtdışında da bu tarz benzer sorun yaşayan insanlar var.Suicide room polonya da bir zengin çocuğun bir kaç sorun sonrası yaşadıklarını anlatıyor.
Bir adalet filmi vardı.Belçika yapımı filmde bir yetim aileyi katlediyor ve mahkeme küçükken yetim di diye ceza vermiyor.Yani en büyük ekonomilerden birinde adaletsizlik.

O an cehenneme gitme korkusu baskın oluyor. Yaşadınız mı siz daha önce?

Yoğun ilaç içtim teşebbüs ettim yattım acillik oldum gece uyanıp kusma ateş kan kusma oldu midem yıkandı kan geldi yıkarlarken

Ben 2023 yılındaki atak sırasında cehenneme gideceğime emin oldum. Bağışlanmak için geceden sabaha kadar tevhid, kelimei şehadet getirmiştim. Sonrası malum, kendimi cehennemde buldum.

Üst Alt