Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10.02, 47, 78 ve 102 kodlarla ÖTV'siz araç alınabilir mi?

@Polmiks, tiguan allah kısmet ederse yada passat ama yıl dolsun ehliyet nırmale cevirmege calıscam sadece otomatik verse bana yeter sag kol brakiysl pleksus rahatca kullanabiliyorum 16 yıl manuel kullandm araba icin degistirdim ama pisman oldum dogrusu

@Ferhat3333,
Engelli ehliyetini normale çevirmezler :) Normale çevirirlerse zaten kod ve tertibat eklenmez. Sana normal ehliyet olmaz.

@Polmiks, bikşyorum araba istemiyorum sadece otomatik sürsün yazsınlar yeter tek dilegim bu cünkü engelli raporum 5 yıllık yeniletmiyecem

@Leylek81,
5 yıl dolduktan sonra satabiliyorsun ama 5 yıl daha ötv siz alamıyorsun yani 5. yılda satabilirsin ama 10 yıl dolmadan ötv siz alamazsın.

@Polmiks,
Alamadigin icin satamazsin ayni kapiya cikiyor, mecbur binicek, ehliyet de ona gore duzenliyor, o da 10yilda bir guncelleniyor

@Polmiks,

BU KODLARLA ARAÇ ALINIYOR BEN ALDIM.İNSANLARA HİÇBİRŞEY BİLMEDEN YANLIŞ YORUMLAR YAPIYORSUN VE KAMU KURUMLARI HAKKINDADA SUÇLAYICI HAKARET EDİCİ YORUMLARIN VAR BAŞKA YERLERDE. BUNA DEVAM EDERSEN HAKKINDA ŞİKAYETÇİ OLUP İŞLEM BAŞLATACAĞIM.

Arkadaşlar bu kodlarla engelli ehliyeti aldıktan sonra birde sağlık kurulu raporu gerekiyor kurula başvuruda engelli ehliyetinizi ve raporunuzu soruyorlar bunlarıda ekleyip kurul raporu alıyorsunuz ötv muhaviyetli araç için belirtiyorsunuz kurul engelli ehliyet ve raporunada bakarak raporunuzu yazıyor

Son düzenleme:
@Ömersan,

10.02, 47, 78 ve 102 bu kodlar ile ÖTV indirimi olmuyor hareket ettirici tertibat gerekiyor en azından bana öyle söylediler. "10.02 Otomatik vites"ve"78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" Belki bu kod ile bazı hastalıklarda alınabiliyormuş ama herkes için geçerli değil. onun haricinde "47. İki tekerlekli araç kullanamaz 102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz bu 2 kod ile alınaamıyor.

Selamlar,

Yarın kurula gireceğim. Ortopedik engelimin tamamı sol tarafımda (kalça protezi, bacakta kısalık ve zayıflık), debriyaj ve dolayısıyla manuel vitesli araç kullanmam mümkün değil. Sağ tarafım sağlam ve otomatik vitesli araç kullanabilirim sadece.

Rapora bu cümlenin yazılması yeterli değil mi? "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"

@Sargoz, Engelli Heyet Raporuna o cümle yazacak sonrasında İl Sağlık Kurulu sürücü olur raporunda ise Tertibat olacak,Gaz,Fren,Vites,Direksiyon vs fark etmez hareket ettirici tertibat lazım. Bazı durumlarda otomatik vites kodu da yeterli olabilir ama o vergi dairesinin yorumuna kalmış.

@Polmiks, Teşekkür ederim. Ben sadece sağlık kurulu raporunda yazılması gereken cümleden emin olamamıştım.

Özel tertibat konusu çok net, benim durumumda otomatik vites özel tertibat sayılıyor zaten orada bir sorun yok:

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Kaynak: Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği

Arkadaşlar 2022 yılında ötv indirimli araç aldım aracımı 2027 yılında satıp 2027 yılında yeniden ötv indirimli araç alabiliyormuyum?
Bu konuda bilğisi olan varmı?Maliye satabilirsin ama 2032 de aabilirsin diyor?

@Sargoz, Hocam ilk önce ehliyetin engelli ehliyeti olacak bunun için kurula giriyosun, ehliyetin başlangıcı sağlık ocağından başlıyor, ortopedi uzman doktora sevk uzman doktorda sağlık kuruluna sevk ediyor kuruldan engelli ehliyeti çıktığı takdirde ehliyetini engel kodlarıyla değiştiriyorsun sonra tertibatlı araç için heyete giriyosun heyette sonuca Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazınca raporun çıkıyor ortopedik engelin olduğu için oran değerlendirilmiyor. Aldığın bu rapor ve ehliyet raporunla bir vergi dairesine önceden kontrol ettir bazen raporlarda eksik cümle olma ihtimali oluyor düzeltilecek kısım yoksa araç bayisine gidip aracı alıyorsun. Ben yukarıda yazdığım gibi bu yolu izleyerek aracı aldım. En net bilgiyi en başında gidip vergi dairesinden aldım ve aldığım her raporu kontrol ettirdim. Bunun haricinde kafasına göre yapılan yorumlarla yanlış yol izleyebilirsin.

@Ömersan, Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Henüz ehliyetim yok, hiç almadım şu ana kadar. Araştırdığım kadarıyla bu aşamada zaten bir zorunluluk değil, ÖTV indiriminden yararlanabilmek için ehliyete sahip olma gibi bir ön koşul yok (mevzuat, tebliğ vb. bilgilerin hepsini taradım)

Bu aşamaya kadar Sağlık Kurulu benim sağlık durumumu değerlendirdi, başvuruda "ÖTV indirimini" seçtiğim için de buna uygun ibareyi yazacaklar.

İkinci aşamada dediğiniz gibi sağlık ocağına, oradan da kodların işleneceği İl Sağlık Kurulu'na gitmem gerekecek. Zaten elimde engelli raporum olduğu için ya da onların yapacağı muayeneye göre otomatik vitesli araç kullanmam gerektiğine dair kodları verecekler.

Üçüncü aşamaya geçebilirsem inşallah :), yani araç alım aşamasında "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresinin olduğu engelli raporu (sağlık kurulu raporu) ve uygun kodların olduğu ehliyetim ile birlikte vergi dairesine gidiyorum.

Özetle vergi dairesine kadar hangi sırada alındığı fark etmeksizin ibareli rapor + uygun kodların olduğu ehliyet elde olmalı. Bu şekilde sonuca ulaşan birçok örnek var.

Araç aldığımı da paylaşabilirim umarım hayırlısı ile, ihtiyacı olan herkese kısmet olması dileğiyle...

Üst Alt