Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yurt dışından getirilen araç 5 yıl sonunda satılırken ÖTV ödenir mi!?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GoXEl

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
1
19 Ağustos 2014 güncel bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/oze...isse-yurt-icinden-otvsiz-arac-alinabilir.html

5 Eylül 2012 Güncel:

Dün gümrük ile tekrar yaptığım görüşmelerde aracı kesinlikle ÖTV dahil bütün vergilerini ödemeden (aracın bedelinin yaklaşık % 80'i) kesinlikle satamayacağımı ve kendilerine açılan bir davanın lehine sonuçlanıp internet sitesinde yayımlanacağını söylediler ki; gümrük memurunun agresif olan tavrının sanki savaşı kazanmışcasına bastıra bastıra vurgulaması benim için en dikkat çekici tarafıydı.. Kendilerine gönderdiğim dilekçenin de 10 gün içinde davaya istinaden ek olarak cevap vereceklerini de son olarak tarafıma bildirmesi herşeye nokta koyduğunun belirtisiydi..
Yani arkadaşlar hangi kuruma başvuru yaparsanız yapın emin olun ki aleyhimize sonuçlanacaktır ! Çünkü devletin, yurtdışından getirdiğimiz araçları 5 yıl süresi dolduğu halde ÖTV ödemeden satmamız halinde ki mevcut olan mantalitesi ve görüşü bir kaçakçı dolandırıcı olarak görüş bildirmesidir..!
Ayrıca Ankara Nakilhanede varolan tanımsız bir zihniyet yapısı der ki; sen bu aracı 5 yıl dolduğu halde satamadığın gibi ikinci bir aracı da (yurtdışından veya yurtiçinden) satış yapmadığın sürece kesinlikle alamazsın diye özellikle belirtmesidir.. Yasalar çerçevesi içerisinde(!) bir devletin kendi kurumu dahilinde memurların karşılıklı olarak ve anlamsız bir şekilde, mevzuatlara takılıp konu hakkında ters düşmeleri ne kadar acı ve habis bir durum olsa da zihniyetin değişmeyeceği de bir o kadar aşikardır.. !!

484q0.jpg

2006 nisanda almış olduğum aracımı vergilerini ödemek koşuluyla satmak istiyorum. Bugün ankarayı aradım 5 yıl dolduğu için ÖTV ödememem gerektiğini, sadece gümrük vergilerini ödeyeceğimi söyledim onlarda böyle bir şey olmadığını ÖTV dahil tüm vergileri ödemem gerektiğini söyledi. Bu noktada arguman olarak nasıl bir kaynak göstermeliyim? Birde bu vergileri hesaplarken neyi baz alıyorlar? benim yurt dışına gönderdiğim tutarı mı? yoksa aracın o zaman ki piyasa değeri mi?

Aracım 1993 Model 3.16i BMW.

Acil yardım Lütfen :(

Gümrük vergisi kanunu'nda özel tüketim vergisi'ne atıf vardır... ÖTV 5 yılda düşer. Bu konuda hiç tereddütün olmasın...

Telefonda cevap veren kişi bilmiyordur... Umursama. Yazılı olarak başvuru yaptığında doğru yanıtı vereceklerdir, doğru uygulamayı yapacaklardır.

Bülent abi hangi kanun ve maddede bulunuyor? ankaraya gideceğim yarın :(

Ne yaptın Göksel?

Kural şu: İthal edilen araç ithal tarihi +:

• 3 yıldan önce başta ödenmeyen tüm vergileri ödemeden -sakatlar dahil- hiç kimseya satılamıyor.
• 3 yılda: aracınızı araç ithal hakkı olan birine vergisiz satabilirsiniz. ithal hakkı olmayan birine satmak isterseniz, başta ödemediğiniz tüm vergileri geri ödemek zorunda kalırsınız
• 5 yılda: aracınızı araç ithal hakkı olan birine vergisiz satabilirsiniz. ithal hakkı olmayan birine satmak isterseniz, ÖTV hariç diğer gümrük vergilerini geri ödemek zorunda kalırsınız. (bu süre sonunda yurt içinden ötv istisnaslı araç alma hakkınız doğdu)
• 10 yılda: aracı vergisiz olarak kime isterseniz satabilirsiniz.

Aracın Motor Numarası okunmuyormuş, şaka gibi :))) onun için geri geldim bugün İTÜ otomotiv ihtisas müdürlüğüne gidip aracı muayene ettireceğim, onlarda 3-4 gün içinde aracın motoru orjinaldir, herhangi bir değişim olmamıştır raporu verecek... Ama halen ve inatla ÖTV ödemem gerektiğini söylüyorlar, Gümrük mevzuatı ÖTV den ayrıymış :D:D:D bende dedim ki, sen ben aldığın parayı (ÖTV yi) sonuç olarak Gelir İdaresi'ne benim adıma vergi olarak vermeyecekmisin, onlarda diyor ki, bu ödediğin ÖTV o ÖTV değil :D:D:D:D bu Gümrük Vergisinin ÖTV si :))))). İnanın Gelir İdaresi Başkanlığının çağrı Merkezine sordum onlar bile ÖTV ödememem gerektiğini söyledi :D:D bunlar ise takılmışlar o kanuna dışına çıkmıyorlar abi... aklımda şöyle bir çözüm var, Ankaraya giderim, ÖTV dahil tüm vergiyi öderim, sonrasında itiraz edip o parayı maliye bakanlığından geri alırım, en kötü bunu yapacağım...

Bizim devlet dairelerindeki memurların çalışma mantığı işini yapmakla mükellef oldukları vatandaşın işini zorlaştırmak yerine kolaylaştırmak olduğunda çok şey düzelmiş demektir... Adam mevzuatı okumaktan aciz, mecbur kalıp okursa da sonucun alehte çıkmasına şartlanmış olarak başlıyor işe... Onlara da kızmamak lazım karşısına işini yaptırmak için gelen vatandaşta her durumu haketmese de lehine çevirmek için yapmadığını bırakmıyor...

Yurt Dışından 2006 Yılında Getirilen Aracı Satmak İçin İstenen Vergiler...

Arkadaşlar,

2006 yılında getirmiş olduğum BMW 3.16i 1993 Model aracımı 5 yılı dolduğu için satmak istedim, yazılı yaptığım başvuru üzerine bugün şifai (sözlü olarak) bana bildirilen vergileri sizinle paylaşıyorum. Resmi yazı elime ulaştığında buradan sizinle paylaşıyor olacağım. Bilindiği gibi yurtdışından getirilen araçlar 5 yılını doldurduktan sonra ÖTV hariç diğer vergileri ödenmek koşuluyla ithal izin hakkı olmayan kişilere satılabiliyor, fakat bizim devlet memurlarımız yasadan bihaber olduklarından mütevellit karşıma şöyle bir hesap çıkarmışlardır. Bunların yaptığı hesaba kalırsak bu arabayı bırakın satmayı benzin döküp yakmak gerekir, hoş benzinin litresi de 4.95 oldu :D:D

Türkiye 2.el Piyasasında Maksimum 14.000 TL olan BMW 3.16i 1993 model araç için istenen vergiler:

Gümrük Vergisi %10: 1.032 TL
ÖTV %37: 4.198 TL
KDV %18: 2.808 TL

Toplam Vergi: 8.038 TL

Vergi Dairesi Özelgeleri

Arkadaşlar Özellikle Yurtdışından getirilen ve 5 yıl sonunda satılması durumunda ÖTV ödenmeyeceğine ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığının vermiş olduğu özelge örneklerine Özelge Sistemi bu linkten ulaşabilirsiniz... Bu belgeler hayat kurtarır.

nedemek istedin yani aarkadasım

Şunu demek istedim. Bir önce ki mesajımda yazan ve Gümrük Müdürlüğünün ısrarla istemiş olduğu; 4.198 TL lik ÖTV yi 5 yıllık kullanım sonunda ödememiz gerektiğidir. Bu konuda attğım linkte örnek özelgeler vardır ve bunlar emsaldir. Gümrük Müdürlüğüne çıktıları alınıp verilebilir.

Örnek Özelge:

Tarih24/01/2011
SayıB.07.1.GİB.4.10.15.01-ÖTV-2010/108-119/-5
Kapsam
ecblank.gif
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIBALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
Sayı
:​
B.07.1.GİB.4.10.15.01-ÖTV-2010/108-119/-5
24/01/2011​
Konu
:​
Özürlü aracının satışı

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 24/9/2004 tarihinde ÖTV istisnasından yararlanarak kayıt ve tescili yapılan özürlü aracınızın, devir ve satışını yapabilmeniz için bu satışın ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş istenilmektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Diğer İstisnalar" başlıklı 7/2 nci maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı, vergiden müstesna tutulmuştur.
Öte yandan aynı Kanunun 15/2-a maddesiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan ilk iktisabında istisna uygulananların, veraset yoluyla intikaller hariç olmak üzere istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır. Ancak Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi malların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılmaları durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.
Buna göre, ÖTV Kanununun 7/2 nci maddesinde yer alan istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın, ilk iktisap tarihinin 24/9/2004 olması halinde, Kanunda belirtilen 5 yıllık sürenin dolması nedeniyle satışında ÖTV ödenmeyecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı V.​

Ankaradan 1993 Model BMW 3.16i için ödemem gereken tutara ilişkin yazı aşağıdadır, şimdi bu yazı ile Gelir İdaresi Başkanlığı KDV ÖTV uygulama müdürlüğüne itiraz başvurusunda bulunacağım.

di-R8N3.png

hadi hayırlısı inşallah yüzümüzü güldürecek bicevap gelir

Göksel, gelişmeleri burada paylaş lütfen...

Bülnet abi,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Şikayet Dilekçesi Yazdım, Bugün bir e-mail geldi Dilekçeniz xxxxx sayı ile Muaffiyetler Müdürlüğüne Ulaştırılmıştır diye, oradan gelecek cevap final niteliği taşıyor galiba :)

Aynı dert bende de var inşallah hayırlısı ile sonuçlanırda bizde satar kurtuluruz araç elimizde hurda olmadan

Evet Arkadaşlar ve Müjdeli Haber Geldi....

Biraz önce Ankara Gümrük İdaresi Başkanlığı İle Görüştüm, ve göndermiş olduğum dilekçenin cevap yazısının çıktığı, yarın postaya verileceği ve 3 gün içinde elime ulaşacağı bilgisini aldım. Biraz duygu sömürüsüyle karışık telefonda aldığım şifai bilgi ise şöyle;

5 Yıl sonunda ithal aracınızın engelli olmayan birisine satışı durumunda ÖTV ödenmeyeceği, Sadece %10 Gümrük, %18 KDV ve Damga Vergisi Ödenmesi gerektiği bilgisi verilmiştir. Yazının aslı elime ulaşır ulaşmaz burada paylaşacağım, o belgeyi de ankaraya götürüp, Nakilhane deki gümrük müdüriyesinin gözüne sokacağım 3 haftadır aracımı satamadım... Sonunda zaferle ayrıldım, bu haz bana yeter...

Sonra ki mücadele ise Vergi İndirimi :D:D hadi bakalım gazam mübarek olsun... Tüm mağdur dostlarıma duyurulur...

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğünden mail attım ötv vergileri ile ilgili gelen cevap Mezkur dilekçeniz incelenmiştir.
Malul ve sakatların kullanımına mahsus araçların fiili ithal tarihinden itibaren üç yıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan bir kişiye; on yıl geçmedikçe malul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamamaktadır. On yıl sonrasında ise söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmamaktadır.
Dilekçenizde bahsi geçen aracın beş yıldan fazla süredir üzerinize kayıtlı olması durumunda beş yıllık süre sınırını geçtiğinden, aracın başka bir kişiye Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeksizin satışı mümkün olmakla birlikte, aracın on yıl dolmadan sakat olmayan kişilere satışında gümrük vergisi ve KDV tahsil edilecektir. Ayrıca, aracın devri veya satışına ilişkin olarak gümrük idaresinden izin almak zorunludur. Aksi takdirde eşyanın gümrük vergileri tahsil olunur ve gerekmesi halinde 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve varsa diğer kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

[FONT=arial black]BUNLAR BÖYLE DİYOR DOĞRUSU BU ZATEN AMa telefonla sorduğumuzda hepsi ödenecek diyorlar o kurumdaki memurlar mevzuatı bilmiyorlar birde ısrar ediyorlar[/FONT]

Önce eşşeği kaybettireceksin, sonra bulduracaksın!!! :)

Türkiye içi araç alımında da 5 yıl sonra satılsa bile ötv geri ödenmek zorunda diye biliyorum. acaba 3 yıl önce Türkiye'den %90 ve üzeri raporla aldığım aracımı 2 yıl sonra 5 yılını doldurduğu için satsam ötv ödermiyim? bu yasa sadece yurt dışı getirmelerinde mi geçerli. satış esnasında ne gibi yol izleniyor

sadece yurt dışında alınan araçlar için gecerli yurt içi 5 yıl sonra hiç para ödemeden satış yapılıyor

Anladım bende 5 yıl sonra satarsan yararlandığın ötv ödeyip öyle satabiliyorsun olarak biliyordum

GoXEl;

Gözün aydın hayırlı olsun arkadaş! biz de aynı dertten muzdaribiz benim yazılı başuvurularım olumsuzlukla sonuçlanmıştı. gelen yazıyı ve son durumu paylaşırsanız çok memnun olacağız. Saygılar...

Vay arkadaş ya. Salı sabah kalktım Samsundan Ankaraya gittim, 2006 yılında getirdiğim aracın dosyasını çıkartıp muayene memuruna sormaya girdim, duvara bir kağıt asmışlar şu model aralığı şu marka aracın vergileri şu kadar diye. 92-98 model arası astra ya 6000-8000 TL yazıyor. Memura sordum ÖTV olayını kesinlikle ödeyeceksiniz diyor. Döndüm geri Samsuna.

hayda şu işe bak ya gümrükten gelen mail yukarda var bu memurlar o parayı indiregandimi yapıyorlar

Göksel, ötv ödememen gerektiğine dair sana gelen yazıyı burada paylaşırsan, Adem gibi hakkı yenmeye çalışılan arkadaşlarımıza çok faydalı olur...

03123977585 nolu telefonu aradım gümrük müdürünün numarası gelen mail i okudum kendisine kadın ısrarla ötv yi ödeyeceksiniz diyor ben bunu gümrük müdürü olarak söylüyorum diyor.nasıl iş anlamadım ya

O Kişinin adı Satı dır. Bana da aynı şeyi söyledi, dedim ki yazı var elimde Gümrükler Genel Müdürlüğünden Gelen, Oda diyor ki ben 9 yıldır buradayım bu kadar işlem yaptım yanlış mı yaptım? bende evet yanlış yaptın dedim :D:D sinirden gülüyorum, abi yarın yazıyı burada paylaşacağım, avukat bir arkadaş varsa o müdüriye hakkında dava açacağım.

ÖTV ödenmeyeceği kanunla belli. Bugüne dek yanlış işlem nedeniyle birilerinin hakkı yenmişse, bu haksılığı ancak dava paklar.

GoXEl arkadaş yazıyı dört gözle bekliyorum. Gelişmeler netleşir netleşmez Ankaraya aracımın vergisini ödemeye gidip gümrükten düşüreceğim..

OturanBoğa;
Üstad önceki sayfada da yazdım. Samsun'dan kalkıp boşu boşuna gittim gümrüğe, illa ÖTV yide ödeyeceksin dediler elimiz boş döndük. Bunların gözüne sokacağımız elimize bir evrak lazım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt