Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni A-B sınıfı ehliyet için alacağımız raporla araç da alabilecek miyiz?!

BAB-I ALİ

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Deniz şahbaz
peki ötv indiriminden yararlanmak için ayrı bir rapor mu hazırlatmamız gerekiyor devlet hastanesine?
yoksa ehliyet için almış olduğumuz bu sağlık raporu ötv indirimi içinde geçerli mi?

BAB-I ALİ

Bu konuda Maliye'nin yeni bir düzenleme yapması gerek. Ben olsam onu beklerim. Ama ille de hemen almak gerekiyorsa, bence eski raporlar da araç alımında kabul edilecektir.

BAB-I ALİ ; yani benim söylediğim benim düşüncem şu, maliye ÖTV ve MTV indirimi için mevcut yönetmeliğim geçerlidir derse aynı eski düzen gibi tertibatlı manuel vites - otomatik vites araç kullanabilir diye bir rapor alınacak, varsa böyle rapor geçerliliğini koruyacak.

Ehliyet içinde sadece sınıf değişikliği için bir rapor alınıp ehliyet değiştirilecek. Ama maliye yönetmeliğini yenilerse şayet, o zaman yeni çıkacak yönetmeliğe göre hareket edilicek ve belki tek rapor ile hallolacak.
OturanBoğa ( bülent bey ) 'ın dediği gibi maliyenin ne yapacağını bekleyip görmek gerek o yüzden acele etmemeli kimse, olur olmaz bir rapora alınıp ehliyeti cebe koymakla iş bitmiyor malum ( tabi işin ötv mtv kısmını düşünenler için ).

Merhaba, ben aralık ayında, H sınıfı sürücü belgesi için başvurdum.
Şu an B engelli alabiliyorum. Ehliyetimi haftaya alacağım sınavdan geçtim.
Daha evvel a-2 ehliyetim vardı.
%80 engel raporum var. Lenf ödem hastasıyım.

Sorum şu olacak, H ile ötv indirimi alabiliyordum (raporumda yazıyor) B engelli ile alabilecek miyim bununla ilgili bilginiz var mı ?

ozi82 bağlı bulunduğunuz vergi dairesi'nin ötv servisine raporunuz ile gidin ve oradaki görevlilere sorun. En sağlam bilgiyi bu şekilde alabilirsiniz veya raporunuzla bir araba bayisine gidin onlar sizin için vergi dairesine sorarlar, tabi kendinizin vergi dairesine gidip sormanız en sağlıklısı olacaktır.

hayır alamazsın çünkü maliye yönetmeliğinde hala h sınıf ehliyet şartı dururyor . o şart kalkmadan (%90 engelli raporu olanlar hariç) hiç kimse b sınıfı ehliyetle ötv indirimli araç alamaz

DADAŞ06;

Kesin olarak biliyor musun, bu kadar net konuşmuşsun. Araştırdın mı ?

ozi82

Şu andaki mevzuat araç alımında vergi avantajı için H sınıfı sürücü belgesini şart koşuyor. Ama kısa sürede Maliye bu yeni duruma karşılık bir düzenleme yapacaktır. Her şey 1 ayda oturur...

Az evvel Ümraniye vergi dairesi ile konuştum, B engelli ile de alınabileceğini ehliyetin sakatlık cinsine bakmadan genelde rapora bakarak onay verdiklerini söylediler. Ayrıca Audi ile de görüştüm. B engelli ile ötv indirimli verebiliriz dediler. Gelişmelerden haberdar ederim. Teşekkürler.

ozi82 Veremezler yaptıkları tamamiye usulsüz bir işlem olur şuanki mevzuat açık ve net olarak H sınıfını istiyor

Eee, H sınıfı ehliyet verilmiyor şu anda , neden insanlar boşuboşuna engelli sınıfı ehliyet alsınlar ki o zaman ?
Ayrıca verilmemesi saçma olur zaten, Düzenlemeyi yeni yasalara göre yapmış olmaları gerekirdi.
Bizi bağlayan bir durum yok ki, kendi sorunları o.

ozi82 Sanırım Türkiyede yaşamıyorsunuz her yasanın mantıklı,akılcı,kolaylık sağlamasını bekleyemezsiniz. 3 kurum ortak bir çalıştay yapmadığı sürece problemler aksaklıklar olacaktır. Maliyenin size onay vermesi ayrı bir hata sizin almaya çalışmanız ayrı bir hata. Yeni bir mevzuat yayınlanmadığı sürece eskisi geçerlidir ne kadar eksik ne kadar yanlış olsada . Es kaza ehliyet alıp araba alırsanız başınızın belaya girmesi içten bile değil yok ben bilmiyorum böyle olması lazımdı gibi ithamlar ile kendinizi aklamanız mümkün değil.

haha, o işler o kadar kolay değil işte. maliye bana onay verecek, emniyet verecek, oto satıcısı aracı verecek, ben suçlu olacağım.

ben türkiyede yaşıyorum ve kanunları da iyi bilirim. sonuçta benim bir raporum ve ehliyetim var ise ve böyle bir hakkım var ise bunu kullanmak hata değil haktır. Sonuçta orada ki ibarede H ehliyeti olan bir birey ötvden indirim alır diyorsa, ya yasa H ehliyeti verecek ya da onun yerini tutan bir ehliyet verecek. Kaldı ki veriyor da. Madem veremeyecek, ne diye H sınıfı B engelliye çevirmiş. Burada bir hata yok, mantıklı olanda dediğim gibi böyle rapor ve hakların varsa kullanabiliyor olmandır.

ozi82

Ben olsam 1 ay bekler, emniyet-maliye yeni düzenlemeye uyumlu değişiklikler yaptıktan sonra işlem yaparım. Bu konuda 3T3N1TY uyarılarına katılıyorum. Trafik kontrolü var, usulsüzlükten çıkabilecek vergilendirmesi var, olası kazada sigorta şirketleri ile yaşayacağınız sıkıntı var...

Bülent bey teşekkürler uyarınız içinde, benim sıkıntım, yeni düzenlemeler bizi olumsuz şekilde etileme durumu.

Adamlar yarın çıkıp, b engelliye ötv indirimi vermiyoruz diyebilirler. Gerçi öyle de olsa yapabilecek pek birşey yok.

Teşekkürler.

ozi82 Anlaşamadığımız nokta şu . Resmi gazetede yayınlanan her kanun mevzuat ile bilgilenmek ve öğrenmek ile bizler yükümlüyüz, Es kaza onay aldığınız taktirde onay veren memur hata yapmış olabilir ama siz zaten böyle bir başvuru yapmakla işlemleri başlatan kişi oluyorsunuz kısaca "devleti zarara uğratmak oluyor Buna istinaden yargılama yolu açılıyor . Bu tarz sıkıntıların yaşanacağını yaklaşık 7 aydır dile getirdik ama maliye kanadı yeni mevzuat yayınlamadı .Beklemekten başka çaresi ne yazık ki şuan yok dediğiniz gibi hak mağduriyeti olabilir mi olabilir ama siz artık yeni mevzuata tabi olarak ehliyet ve araba almakla yükümlüsünüz bundan kaçınmanın yolu ne yazık ki yok.

ok. anladım teşekkür ederim, biraz daha bekleyelim o zaman, zaman ne getirecek görelim.
Benimde işte şanssızlığım raporumu aralık ayında almış olmam oldu. Yoksa bir sıkıntı yoktu. Neyse artık.

arkadaşım ben maliyedeyim . bize henüz yeni bir düzenleme gelmedi . yukarıda yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla : sorduğunuz vergi dairesi size olur vermiş ( telefondaki yada söz ile söylenen olura güvenmek size kalmış ) gidin aracınızı alın hayırlı olsun . hem burdaki arkadaşların şüpheleride ortadan kalkar bu sayede size teşekkür ederiz .

cenk bey , işlemleri başlatmak yerine arkadaş maliye bakanlığından yazılı olur istese daha kolay olmaz mı ? hem maliyeyi de sıkıştırmış olmaz mıyız ? sonuçta memurun hata yapmasını beklemek zorunda da kalmamış oluruz değilmi ?

DADAŞ06 Maliyede bir özelge talebim var gönderim tarihim 4 Mayıs bugüne kadar hala cevap yok. Ben aracımı aldım kullanıyorum

maliyenin aslında bunu çıkarması zor bişey değil, fakat herkes bekliyor gibi, zaten çoğunluğun da halihazırda h si olduğu için galerilerden de çok bu tip baskı gitmiyordur muhtemelen daha

Arkadaşlar bu ehliyet konusundaki karışıklık ağustos ayında düzelecek , ağustosa kadar h sınıfına devam ağustostan sonra a-b dönemi başlayacak

Üst Alt