Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile emekliyim. Oran düşerse emeklilik şartlarım değişecek mi?

habibe77

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
@OturanBoğa, 27-05-2024 de vergi indiriminden emekli oldum %88 oranla 15 yıl 3600 gün ile süreli 3 yıl raporum 2027 mayısta yenilecek
oranım düşerse 18 yıl ve 4000 gün olucak benim 5100 günüm var
emekli olduğumda çalışma yılım 16 yıldı ayı zamanda iş yerim var 2 yıl eksik kalıcak bu eksikliği bağkur pirimimi ödeyerek tamamlayabilir miyim

bilginiz varmı tiroid kanserinden %60 almıştım 5 yıl bu oran veriliyormuş ben 2 yıl oldu olalı aynısı verilecek ama şimdi yeni yasaya göre tiroid kanseri erken emeklilikten çıkartılmış benim için geçerli olurmu acaba

@habibe77, Raporunuzun bitme süresini değilde, emekli olurken SGK'nın size belirlemiş olduğu kontrol muayenesi tarihini baz alın.

SGK kontrol muayenesi için bir tarih belirlemiş ise mutlaka o tarihten 3 ay önce SGK'ya giderek sevk alın ve kontrol muayenesi için rapor işlemlerini başlatın.

Kontrol muayenesi amacıyla aldığınız rapor oranı %60-79 arası çıkarsa 2. dereceye tabi olursunuz ve dediğiniz gibi 18 Yıl - 4000 Gün kriteri aranır.

Bu durumda ilk tahsis talep tarihine bakılacak ve bu kriter sağlanmıyor sizin o tarihte 16 Yıl süreniz olduğu için emeklilik durdurulacak.

Çıkan rapora itiraz edip %80 üzeri oran almaya çalışacaksınız. Eğer itiraz sonucu da %80 üzeri oran alamazsınız bu sefer emeklilik iptal edilecek.

Emeklilik iptal edilirse tekrar başvuru yaparsanız ve bu sefer yeni yasaya tabi olursunuz ve çalışma gücü kayıp tespiti ile emekli olmayı deneyebilirsiniz.

Eksik olan 2 yıl süreyi isteğe bağlı Bağ-Kur ödeyerek tamamlayamazsınız. Bu 2 yıllık ödeme size sadece prim yönünden fazlalık getirecektir.

%60-79 arası bir oranınız olursa sizin çalışma yılını 18 yıla tamamlamak için işe giriş tarihini 2 yıl geriye çekmeniz gerekiyor. Kadınlarda doğum borçlanması erkeklerde ise askerlik borçlanması yapılarak işe giriş tarihi geriye çekilebilir.

Yeni alınan rapor oranı ile emekliliğin devamı veya durdurulması değerlendirmesi yapılırken ilk emeklilik tarihine göre kıyaslama yapıldığı için bu konu ile ilgili bir çok arkadaş kontrol muayenesi sonucunda sıkıntılar yaşıyor.

Sizin bu aşamada yeni yasa ile bir ilginiz yok. Eski sisteme göre kontrol muayenesi işlemleri yapılacak. Yani aldığınız oranların hesaplaması yapılırken Balthazard Formülü kullanılacak.

Üst Alt