Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile emekli olup maaş durdurulması!?

Konular
2
Reaksiyonlar
1
06.08.2025 tarihinde kontrol muayene tarihli Vergi İndirimi Emeklisiyim.

01.01.2024 tarihinde emekli oldum.6761 prim günü
21 Yıl 2 Ay Uzun Vade SGK Hizmet Süresi
% 91 Rapor oranı ile.

29.05.2025 tarihinde Sgk Sevki ile % 93 yeni rapor oranı alarak kontrol muayene evraklarımı tamamladım.06.06.2025 tarihinde Hastane Üst Yazısı ve % 93 oranında ki yeni almış olduğum rapor SGK İL Müdürlüğü'ne yollandı. Telefon ile evrakların ellerine ulaşıp ulaşmadığı teyitini de aldım ulaştığı belirtildi.

Fakat 01.08.2025 tarihinde E Devlet'ten Emekli Maaşımın durdurulduğunu görüyorum. Bununla ilgi ne yapmam gerekir.

06.08.2025 zaten kontrolünüz varmış kontrol zamanı gelmeden 3 ay öncesinde işlemlere başlamanız gerekirdi ki maaşınız kesilmesin kontrol zamanı geldiği için SGK emekliliği durdurmuş SGK'ya giderek kontrol sevk belgesi alıp hastaneye gideceksiniz işlemler tamamladıktan sonra SGK onay verdikten sonra maaşınız bağlanacak 3 ay öncesinden işlem başlatsaydınız maaş kesilmeden devam ederdi yapacak bir şeyiniz yok şu an da SGK'ya başvurmaktan başka

@mehmet-41, Arkadaşın açtığı konuda sorduğu soruyu tamamen okuduğunuza emin misiniz. Sevk alıp tekrar rapor alacaksınız diye ister istemez yanlış yönlendiriyorsun arkadaşı.

Zaten kontrol muayenesi ile ilgili süreçleri eksiksiz yapmış. 3 ay önceden Mayıs ayında sevk almış ve kontrol muayenesi için %93 oranlı yeni rapor almış.

@Mustafa Onur Sezgin, Kontrol muayenesi için almış olduğunuz yeni oran emekli olduğunuz oran ile aynı dereceye giriyor yani bir sıkıntı yok o konuda.

Raporunuz SGK'ya iletilmiş fakat yoğunluktan dolayı inceleme yapılamamıştır. Bu süreç biraz uzayıp raporunuz kontrol edilene kadar yatırılmayan maaşlar olursa hepsini toplu olarak alırsınız. Ara sıra SGK'ya gidip bu durum hakkında kendinizi hatırlatmakta fayda var.

@BnymnYldz kendilerine telefon açıp , 3 kez bu konuyu hatırlattım. Ne zaman sisteme giriş yapacaksınız diye sormuş olmama rağmen vakti geldiğinde cevabını aldım. 2 ay öncesinden kendilerine teslim edilmiş belgeleri işlemeyip mağduriyet yarattılar.

@BnymnYldz bey 15.01.2025 tarihli yeni yayımlanan Genelge'de '' KONTROL MUAYENELİ '' raporların yeniden alınması hususunda şöyle bir ibare var ;

'' Engel Oranı %40'ın üzerinde belirlenen ve tahsis talep tarihi esas alınarak yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşulların sağlayanların işlemleri sağlık hizmet sunucusundan gelen rapora göre sonuçlandırılacaktır.'' deniyor.

Yani kişi emekli olduğu zamanda örn: 19 yıl 6 ay hizmet süresi , 4700 prim günü ile 1.dereceden emekli olmuş.
Fakat yeni aldığı raporda 3.derece engellik oranı verildi. Emekli olduğu hizmet günü şartlarında 20 yıl hizmet süresini tamamlamamış ( 6 ay eksik hizmet süresi mevcut ) .Bulunduğu dönemin hizmet süresi şartlarımı esas alınacaktır ( örn:22 yıl 5 ay 6 gün ) yoksa emeklilik için tahsis talep tarihinde ki hizmet süresi şartları mı ?

@Mustafa Onur Sezgin, Sorduğunuz son soru ile ilgili kontrol muayenesi sonucunda emekliliği durdurulan birkaç arkadaşımız oldu maalesef.

Verdiğiniz örneğe göre bu kişi kontrol muayenesi sonucunda 3. Dereceye düşmüş oluyor ve ilk tahsis talep tarihine bakılıyor 20 yıl hizmet süresi karşılanmadığı için emeklilik durduruluyor.

Eğer bu kişinin ilk tahsis talep tarihinde 20 yıl veya üzeri hizmet süresi olsaydı 3. Derece kriterleri de sağlanmış olacaktı ve emeklilik devam edecekti.

Cevap: Tahsis talep tarihindeki hizmet süresi ve prim gün sayısı dikkate alınıyor ve emekliliğin devamı veya durdurulması kararı veriliyor.

Bu konu ile ilgili 7 Şubat 2025 tarihinde yayınlanan 2025/4 sayılı genelgede çeşitli örnekler vardır. Bir tanesini ekliyorum 👇

Şikayet veya SGK tarafından belirlenen kontrol muayenesi sonucunda üstteki örnekte de görüldüğü gibi %85 oranla emekli olan kişi kontrol muayenesi sonucunda %55 (3. Derece) almış ve ilk tahsis talep tarihindeki 20 yıl kriteri sağlanmadığı için aylık kesilmiş.

Son düzenleme:
@BnymnYldz bende o şekilde anladım Genelge'de yazan maddeyi. Çok kişi mağdur olacak ilerleyen zamanlarda. Hastalıktan ötürü prim günü yada yılını tamamlayamadan emekli olmuş kişi o günün şartlarında nasıl tamamlayacak onları gerçekten çok anlamsız bir durum.

@Mustafa Onur Sezgin, Kontrol muayenesi sonucunda alt dereceye düşen bazı emekliler açısından sıkıntı olacaktır. Bu sebeple aylık kesilirse itiraz süreci olacak tekrar rapor alacak. SGK son aldığı raporu kabul etmeyecek hakem hastaneye yönlendirecek derken uzun ve karmaşık bir süreç olacak.

@BnymnYldz Hastanelere oranlama konusunda sanırım el freni yaptırılmış durumda , birçok hastalığın ve gerçek oranlamanın puanları tam olarak verilmiyor bu sebeple muhtemelen çok yazık ki

Peki. %57 ile emekli olup kontrol muayenesinde % 64 olan biri için sorun teşkil etmiyo sanırım. .

@BnymnYldz selamlar. SGK maaşımı tekrar bağladığını bildirdi telefon görüşmemde. Fakat E-Devlet'ten kontrol ettiğimde '' maaş durdurulmuştur '' ibaresi halen devam ediyor. Bu durum değişecek mi yada başka bir şey yapmam gerekiyor mu konuyla alakalı bir fikriniz var mıydı acaba ?

@Mustafa Onur Sezgin, Aleyküm selam, sistemde de bir süre sonra düzelmesi gerekir. Maaş ödeme gününüze yaklaşırken aşağıdaki linkten arada sırada ödeme yansımış mı diye kontrol edebilirsiniz. Ağustos ayında aylık yatırılmaz ise o zaman SGK'ya gidip durumunuzu anlatabilirsiniz.

ben şu açıdan soruyorum çalışıyorum maaşıma bir katkısı olacak mı vergi indirimi alırsa yada emekli çalışanlara vergi indirimi veriliyor mu bilmiyorum daha önce şöyle yapıyordum önce hastaneden rapor için randavu alıyordum randevu tarihi gelmeden vergi dairesinden bir yazı alıp o yazı ile hastaneye gidiyodum engelli raporu almak için ama şimdi bir şeyler değişmiştir muhakkak artık bende normal emekliyim ben sadece iş yerine ve ulaşım için engelli raporu çıkarmak ve maaşımdan kesinti olmasın diye vergi indirimi almak istiyorum izlemem gereken yol şimdi nasıl olacak

Vergi indirimi varsa çalışan emeklilerde vergi indirimi alıyor insan kaynaklarına durumu bildirin 10 yıl engelli kodrosu emekli olarak çalışıyorum vergi indirimi yansıyor azda olsa

Üst Alt