Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Temizlik takıntısı..?

anonymous

Aktif Üye
Konular
369
Reaksiyonlar
509
Bipolar bozukluk hastasıyım. 12 yıldır tedavi görmekteyim. Bir süredir temizlik takıntım var, sürekli guslenmek ihtiyacı görüyorum gerekmediği halde. Bu obsesyon mudur?

Evet bu takıntıyı yenmek için 1 kere gusül almak yeterli. Bu olmadı şeklinde düşünmemek ve çok önemsememek lazım. Takıntı önemsemessen küçülür ve kaybolur zamanla. Bu kompulsif davranıştır. Okb bir kaygı bozukluğudur.

Bir arkadaşım vardı. Ellerimi elimin derisini yüzene kadar yıkıyorum diyordu. Ellerinde yara oluyormuş anlattığına göre. Elinde aslında kır yok. Kirlenme içinde, duygusal rahatlama sağlıyor bu şekilde kaygıdan kaçarak.

Temizlik takıntısı OKB içinde en yaygın olan takıntı ne yazık ki.
Beynin temizlenmedi dese bile temizlendiğine inanmak gerekiyor tabi bu söylemesi kolay ama okb olan birisi için yapması zor olan bir düşünce.

Selam olsun herkese. Bir konu arz edeceğim bilgisi olanlardan. Eşim (kadın) baya bir takıntıları var hayatını ve evliliğimizide etkiliyor çocuklarım var. titizlik ve iğrenti hastalığı var devamlı temizlik eve kimse misafir gelsin istemiyor annesi ve kendi tarafını dahi eve gelen oldumu oturduğu yeri yattığı yeri yıkar temizler haram hissidiyorum der misafirliğe gitsem corabımı kapının önünde cıkarmamı ister dışardan geldiğin üstümle koltuklara oturma istemez. elinde bir poşet olsa yere koydurmaz özel alana koymamı ister cok. Ben kendim de dağınık ve pasaklı değilim kendi üstüme titiz olduğum halde bunları yaşıyorum. Pskiyatri gittik biraz ilaç kullandı pek faydası olmayınca bırakmasını istedim tedeviye devam etmesi iyi olurmu dozlarmı artırılmalı

• Üzgün
Reaksiyonlar: Ess.
@Sinan28, psikiyatri ilaçları öyle hemen etki gösterecek ilaç grubu değiller. Ayrıca ilaç kullanımını kesmesini söylemişsiniz. Doktorunuza danışmadan. Şimdide devam etmeli mi diyorsunuz?

Etki göstermeyince ilaç alıp sağlığından olmasın dedim ilaç tüketmek insan fizyolijisine iyi olmasa gerek

Takıntılısın o kadar bugün temizlik olur yarın düzen olur ertesi gün o an aklına ne takıldıysa o olur birini unutursun başka bir takıntı olur .

Bilişsel Davranışçı Terapi desteği alırsa iyi olur
"corabımı kapının önünde cıkarmamı ister"
mesela bu davranışı şöyle yaşıyordur o çorap tüm evi dolaşıp mikropları, kirleri yayacak, her yeri silmesi gerekecek vs.
bu düşünce ne kadar gerçekçi
kuru bir çoraptan gerçekten kirlilik bulaşabilir mi
zaten ev temizliği yapılmıyor mu
mutlak temizlik ne kadar mümkün
gibi sorularla bazı davranışları terk edip kendine alan açması lazım

hepsini aynı anda çözemez ama en çok uğraştıran ama en kolay çözülebilecek olandan başlanabilir

Üst Alt