Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tansiyon ölçme takıntısı ve kalp krizi korkusu ile nasıl baş edilebilir?

Beylane

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
55
Merhaba. 28 yaşındayım. Şuan Panik atak hastasıyım (5 sene majör depresyon tedavisi gördüm). Panik atak anında tansiyonum 16/11 çıkmıştı. Acile gitmiştim. Ekg tahliller vs. Temiz çıkınca Tansiyonumu düşürmek için sakinleştirici yapmışlardı. Sağlık ocağında tansiyon ölçtürmek için gittiğimde tekrar atak geçirdim. 16/10 çıktı nabzım 133. Bu sefer dilaltı verdiler. Dilaltından sonra 30dk sonra atak geçince bayılcak gibi oldum. Uyuyacak gibiydim. Tekrar tansiyon ölçelim dendiğinde bu sefer 2. atak geldi. El uyuşmaları nefes darlığı yaşadım. Bu sefer 18/11 çıktı tansiyon nabzım 140dı. Doktora tansiyon aletini görür görmez nabzımın hızlandıgını yoğun korku yaşadıgımı belirtmeme rağmen senin atak anında en fazla 13-14 olmalı dedi. acile gitmemi önerdi. Acile gitmedim o gün eve gittiğimde 13/8 çıkmıştı atak yoktu. psikiyatri doktorumu aramıştım. Panik atak anında tansiyonun kaça çıkacağını kimse bilemez dedi. Atak anında dilaltı tansiyonu düşürmüyorsa adrenalin yüzündendir dedi. O günden beri sürekli ya yine yükselirse yani 7-8 aydır hergün Sürekli tansiyon ölçüyorum. Önceleri tansiyon aletini görür görmez nabzım ve tansiyonum yüksek cıkıyordu. Tansiyon aletini çıkardıktan sonra bi müddet sonra nabzım eski haline dönüyordu ama tansiyonda düşüyomudur diye içim içime sığmadı. 7-8 aydır anlayacagınız her gün tansiyon ölçüyorum 10/7-12/8 arası gidip geliyor. 2 hafta boyunca sabah akşam ölçüp ortalamasını aldım. 117/78 çıktı. Bu değerleri görünce kardiyologa gitmene gerek yok dedi psikiyatrist. 2 senedir panik atağım Dahiliyeyi gitmiştim. O detaylı ultrason tahliller vs. Steteskopla her yerimi dinledi. Senin kalbinde bir şey yok psikiyatriye devam et dedi. 4 defa panik atak anında acile gittim ekgler temiz çıkıyordu. 5-6 sene önce eko çekilmiştim. Doktor bir şeyin yok demişti. Haftaya pazar kpss sınavım var sınav anında tansiyonum çıkarsa kalp krizi geçirirsem naparım gibisinden düşünceler giriyor. Biraz rahatlatmak için sabah akşam trankobuskas kullanıyorum

@OğuzHan112

@Beylane, Hocam doktoru arayıp söyleseniz haftaya sınav var böyle böyle diye? ne yapılacağını bizden iyi bilir muhtemelen...

@zorbaadam, geçen hafta terapideydim. Gayet iyi geçmişti. Tansiyon aletini çöpe atmamıda söyledi. Önceden günde 15 defa ölçerdim şimdi 1 defaya düşürdüm. Günün belirli bi saatinde böyle düşünceler vesveseler giriyor trankobuskasın etkisi geçince giriyor sanırım. sonra hiçbir şey olmamış gibi normale dönüyorum

@zorbaadam, birde beni bu düşüncelere karşı rahatlatan tevbe suresinin 51. Ayeti: De ki: “Allah bizim için ne yazdıysa, başımıza gelecek ancak odur. O bizim Mevlâmızdır (dostumuz ve sahibimizdir). Müminler, yalnızca Allah'a güvenip dayansınlar (tevekkül etsinler).” Bunu kendime okuyorum.

@Beylane, zikir çekmekte rahatlatır.böyle panik durumlarda sakin sakin zikir çekin.mutlaka faydası olur. hem zikir insanı meşgul eder kötü düşüncelere kapılmazsın.

Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm.

Lâ ilâhe illallâhu vahdehu la-şerike leh, lehü'l mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadir.

Sabah akşam Ayetel Kürsi, İhlas felak nas surelerinide okuyabilirsin. Her türlü kötülükten korur Allah'ın izniyle.

Allah şifa versin.

@Beylane,
Anladım "panik bozukluk" gibi görünüyor,panik atak gelip geçici olur,eğer devamlı bu şekilde iseniz "panik bozukluk"denilebilir.

Sadece tranko buskas ile tedavi olmaz yanında antidepresan da kullanmanız gerekiyor,önce kardiyoloji sonra psikiyatri.

@OğuzHan112, antidepresanda kullanıyorum ek olarak. Panik atağı en son 8 ay önce yaşadım. Daha da yaşamadım. Anksiyete dalgalanmaları oluyor. Kan tahlillerimde ekglerde bir şey bulunmadı. Acile gittiğimde doktorlar kesinlikle psikiyatriye gitmemi önermişti. Akciğer tomografisi çekilmiştim psikiyatri doktorum radyolog kalpte yapısal bir şey görseydi muhakkak yazardı merak etme demişti. Kardiyologa gitmen gereksiz şuan için demişti. Çünkü eko ve ekg ve steteskopla dinleme yapılmış bir şey bulunamamış dedi. Tahlillerinde kolesterol düşük hdl yüksek dedi. Tanım karışık anksiyete ve depresif bozukluk. Geçen sene kalp krizi korkusundan dışarı çıkamazdım ama şuan kendimi aştım her yere gidebiliyorum.

Terapi alıyorsunuz ama nefes teknikleri çalışabilirsiniz.Doğru nefes denemesi yapabilirsiniz.Zamanla beden otomatik olarak yapıyor.Sadece başta çok yapmamaya dikkat etmeniz lazım.Diyafram nefesi başta çok yapınca ters tepiyor sorun çıkarıyor.Alternatif tedavi yöntemleri deneyebilirsiniz.Nefes alıp vermek için akupuntur noktaları var parmaklada uyarılabiliyor.

Panik atak sürekli değil ama zamanını kestiremezsiniz 10 dakika içinde semptomlar tavan yapabilir.Panik atağı olan biri vardı.Sorduğumda kolestrolüm yükseliyormuş dedi ama yalan mı bilmiyorum.Sizin tahlillerinizde temiz çıkmış.Yine de anlatıyım dedim.

Bende darp edildim.Sürekli sağımı solumu kontrol ediyorum.Aylar geçti düzelmedi.

@Beylane, @OğuzHan112, şuan mesela iyiyim hiçbir sıkıntı yok çok şükür. sabah tansiyonda ölçmedim. Kafaya bir şey takmıyorum anksiyetem düşük. Kendimde sağlıkçıyım ancak bazı şeylerde beynime telkinler vererek o anı kurtarmaya çalışıyorum.

@NewDay, benim sorunum panik atak değil aslında. Panik atağımı en son 8 ay önce geçirdim. Benim korkum sınav anında başıma bir şey gelecek korkusu.

@Beylane, İlaç dışında yapılacak bir şeyler var.Zaman varsa deneyebilirsiniz.
Hayali Maruz Kalma Nasıl Uygulanır?
    • Canlandırma: Terapist rehberliğinde korkulan senaryo ya da travmatik olay (örneğin geçmiş bir kaza veya işten çıkarılma kaygısı) sanki şu anda yaşanıyormuş gibi detaylıca görselleştirilir.
    • Şimdiki Zaman: Olay zihinde, sanki o an gerçekleşiyormuş gibi şimdiki zaman kipiyle anlatılır.
    • Süreklilik: Kaygı düzeyi azalana kadar aynı sahne zihinde tutulur ve tekrar edilir.
    • Alışma (Habitüasyon): Beynin tehdit algısının zamanla zayıflaması ve korku tepkisinin nötrleşmesi amaçlanır

Kalp krizi geçirseniz bile belirtileri tanıyarak ambulans çağırabilirsiniz. Kalp durması gibi aniden öldüren bir şey değil.

@NewDay, bunu terapistimle denemiştim. Atak geçirmemiştim ancak anksiyete tavan yapmıştı sonra kuş gibi hissetmiştim

Üst Alt