Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak engellilerde araç alımı için Otomatik vites ibaresi şartı..?

mahir*

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Sol ayak engelliyim.B sınıf sürücü belgemi B engelliye çevirdim. Engelli Sağlık Raporum hazırlandı. 3 Kasım da heyete gireceğim. Hastane Sağlık Kurulu yetkilileri ile görüştüm otomatik vites kullanır ibaresi yazmıyoruz artık dediler. 1 Ocak 2016 dan bu yana ötv raporlarına teşhis ve özür oranları yazılıyor başka bir şey yazılmıyormuş. Vergi dairesi müdürü ile de bir görüşme yaptım. Onlar da ya özel tertibat ibaresi yada otomatik vites
kullanır ibaresi istiyorlar. Aksi halde ötv den yararlanamıyorum. İki kurum arasında anlaşmazlık yüzünden bizler mağdur oluyoruz.
Bülent Bey ve konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum. Teşekkürler.

sizin bu rapor sürücü sağlık raporu mu yoksa engelli sağlık raporu mu ??

engelli sağlık kurulu raporu arkadaşım

Otomatik vites kullanır ibaresi olması şart değil, nitekim 13/10/2016 Tarihinde SOL EKSTREMİTE'den dolayı aldığım "ÖTV" raporunda böyle bir ibare yazmıyordu ve bende herhangi bir bayiiye bilgi amaçlı rapor geçerliliğini sordum "Evet geçerli" dendi.

Fakat ehliyetin yenilenmesi gerekli, denildiği gibi artık kullanılabilecek araç kodları yeni ehliyetlerde bulunacağı için raporda bunun belirtilme şartı gerekmiyor.

Evet doğru söylüyorsunuz ama anlatamadım vergi dairesine siz İstanbul da hangi semtte sordunuz hangi bayi acaba? Benim bağlı bulunduğum vergi dairesi Kocaeli İstanbul'dan alabilir miyim aracı acaba? Teşekkürler.

Ataşehir'de ikamet ediyorum.
İstediğiniz il'den alabilirsiniz, bunun bir kısıtlaması yok.

Bir yakınımın da ÖTV Raporunda sadece "ÖTV den Faydalanabilir" yazmasına rağmen araç alabildi.
Fakat size tavsiyem siz bu işlerle uğraşmayın, ödeyeceğiniz tutar karşılığı sizinle devlet arasında ki protokolleri yapanlar var.

Bu kişilerde genelde Galericiler.

mahir*
araç alımı için ibare yazılması şarttır. ya özel tertibat yada otomatik yada ikisi. ama ehliyette bu şart değildir. muhtemelen sağlık kurulu ehliyet alaçaksın diye anlamış olabilir. sağlık kuruluna tekrar git.

@Eurest eminmisiniz şart olmadığını sizdede bir hata yapılmış olabilirmi ? ben gele bir soriştirim çünkü banada şarttır dendi kurumda en iyisi emniyete sormak bunu

sedatgedik

Yakınım rapor öncesi "Durum Bildirir" raporu almıştı, fakat o raporda engel oranı yazmadığı için kabul edilmedi.
Sonradan oran yazan rapor aldı ve o raporda dediğim gibi otomatik araç veya özel tertibatlı araç yazmıyordu ve araç alabildi.

Bence tek bir yere bağımlı kalınmasın, farklı iller ve farklı vergi daireler vs vs vs.

Benım bıldıgım sağlık raporu engelinizin oldugunu belirten rapordur . Sürücü sağlık raporunda (yeni mevzuata göre) yine aynı sakatlıgınızın durumu ve nasıl bir tertibatla ya da otomatık vıtes olacagı o raporda yazılıdır . alacagınız ehlıyette de bu engelli arac için kullanılacak olan kodlar yazılıdır . Sizin tekrardan sağlık raporunda ÖTV muafiyeti yazmasına gerek yok .

@Eurest
acaba bu arkadaşımızın aldığı raporda (engelli raporunda) otomatik arac kullanabilir yada sürücü olabilir butonumu işaretli eğer öyle ise dediğin doğru araç için alınan raporlarda yazmaz ama tertibatta yazması lazım ki araç sektörü riske girmek istemez.

@egemmm
çok farklı beyanlar var yeni uygulamaya göre, sıkı araştırmak lazım kafam karıştı şimdi benim.

Raporda "otamatik vites araç kullanır" ya da "özel tertibatlı araç kullanır" ibareleri yoksa ÖTV indirimi için o rapor hiç bir işe yaramaz. Maliye o raporu kabul edemez. Ederse suç işler.
Buradaki hata hastane heyetlerinin yanlış uygulamaları.

ancak yenı duzenlenen sürücü sağlık raporlarında bu ibareler var .. Hatta bunların kodları , onu da gectım yenı ehlıyetlerde bu kodlar var .. bu kodlar zaten sizin engelli oldugunuzu gösterıyor ?

sakura71

Merhabalar. Rapor dediğiniz elimizdeki "sürekli" ibareli sağlık raporlarımız değil mi? Yeni ehliyet süreçlerinde onun da yenilenmesi ile ilgili bir bilgiye rastlamadım. Varsa bilgi verir misiniz? yoksa "özel tertibatlı araç kullanabilir" ibareli raporumla araç alabiliyor muyum? teşekkürler

Evet bahse konu rapor sürekli yasan sağlık kurulu raporu. Bu raporun yenilenmesine gerek yok. Çünkü bu rapor sadece maliye ÖTV indirimi için kullanılır. Ehliyet ile alakası yok. Çünkü artık ehliyet mevzuatı farklı.

Raporda "otamatik vites araç kullanır" ya da "özel tertibatlı araç kullanır" ibareleri yoksa ÖTV indirimi için o rapor hiç bir işe yaramaz. Maliye o raporu kabul edemez. Ederse suç işler.
Buradaki hata hastane heyetlerinin yanlış uygulamaları.

neden suç işliyor kanun maddesi ile açıklarmısın bana ?

ÖTV Kanunu madde 7/2 'deki C bendinde yazanları bi kağıda yazıp tekrar tekrar oku istersen... bak orda ne diyor;

"....Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır...."

sol alt extremite sakatlığı bulunanlar diyor raporun arka tarafına doktor bu adam otomatik vites kullanır yazsın demiyor...

@tsunami_ Abimm Ne güzell Açıklamışş Bakk.
Kanun maddesinde yazıyor mu ibare olucak diye?

@sakura71 kabul ederse suç işler yazmışsın,
Kabul etmezse de hak yer anlatabildim mi?
Memurların keyfi uygulamasından dolayı birçok arkadaşımız mağdur oluyor.
Lütfen senden ricam kesin ifadelerle konuşma..

Merhaba arkadaşlar 86 oranında ortapedik raporum var raporda ötvden yararlandığım yazıyor , sizinde dediğiniz gibi otomatik vites kullanır ibareside var, H sınıfı ehliyeti engelli B sınıfına çevirdim sağlık raporunda da otomatik vites kullanır 1. dere sürücü olru ibareleri var kısıtlama kodları falan yani eksiksiz bir rapor var elimde fakat bayiye gittim araba almak için kapora verdim 2 gün sonra aradılar alamazsın dediler vergi dairesi başkanlığına gitmem gerektiğini söyledir gittim engelli raporunu ve ehliyet için aldığım sağlık raporunu verdim evraklar incelemeye alındı 3 hafta izmir vergi dairesi başkanlığında kaldı evraklar ve aradım evrağı ankaraya gönderdiklerini söylediler daha uzun bir süre sonra sonucun belli olacağını söylediler hiç birşey anlamış değilim napmaya çalışıyorlar bir bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim iyi günler..

cometepe32

siiznki resmen saçmalamışlar. başka ilden araç almayı deneseydiniz. Engelli ehlıyetınız var kodları var sağlık raporuınuz var ama vermıyorlar :) resmne saçmalamışlar . başka ilden deneseydınız keşke .. Adamlar resmen suç işliyorlar .

@sakura71

Bunda kızacak ne var anlamadım. Memur kanun ve yönetmeliğe uymaz ise suç işler. Bu kadar net.
Kabul etmezse hak yemez, emirlere uymuş olur.
Bende 13 yıllık memurum. Benim hakkım olanı yiyecek memur olamaz. Yedirmem.
Yasal mevzuat kapsamında hakkım değilse istemem zaten.

cometepe32
Sakatlığınız tam olarak nedir. Sadece otomatik vites alabilmek için sadece sol ayak ya da sol kol/el olmalı. Eğer sizin başkaca bir sakatlığınız var ise raporunuz otamatik vites kullanır değil "özel donanımlı araç kullanır" "tertibatlı araç kullanır" şeklinde olmalı.

Başka bir sakatlığım yok omurilikten 14 defa ameliyat oldum. onkoloji ve nefroloji hastasıydım olduğum ameliyatlardan dolayı sol bacak ameliyat sonrası felç oldu vidaların arasına sinir sıkıştı fizik tedaviyle falan biraz daha iyi oldu fakat bacakta güç kaybı mevcut kalıcı olarak ve buda sağlık raporunda belirtildi. bunun dışında sakatlığım yok dediğim gibi bütün ibareler var engelli raporundada sağlık raporundada anlamadığım bu neyin araştırması aylardır.

kardeşim kızmıyoruz sana sadece burda kanunsuz iş nerde sana onu sormak istiyoruz ?

Bazı raporların sonuç kısmına otamatik vites araç kullanır ya da tertibatlı araç kullanır yazmıyor hastaneler. Yeni yönetmelikle bizim işimiz değil artık diyorlar. Yanlış bir uygulama. Böyle olunca engelli kardeşlerimizin hakları olan ötv indirimini maliye kabul etmiyor. Maliyecilerde haklı çünkü raporun sonuç kısmında yazması gereken yazmıyor. Maliyeci, raporun ön yüzünde yazılan hastalıkların anlamını bilmek zorunda değil.
Demem o ki hastanelerin yaptığı yanlış yüzünden Maliyede kusur aramak mevzuata aykırı. :)

cometepe32
Peki raporun tanı kısmında "sol alt ekstirimite" ibaresi yazmıyor mu. Maliye direk bu ibareyi arıyor raporda.

sakura71

o zaman şu soruyu sormak istiyorum.. Sürücü sağlık raporunda sakatlığın tanısı ve otomatık vites ya da tertıbatlı sürücü olur yazmıyor mu ? il sağlık da ilgili kodları girmiyormu ? Maliye bunu neden kabul etmıyor :) saçma değilmi ?

engelli raporunda otomatik vites kullanabilir yazıyor ötvden muhaf olduğuda yazıyor fakat sol alt ekstremde ibaresi sürücü sağlık raporunda yazıyor ve aynı zamanda otomatik vites kullanır 1. derece sürücü olur ve kısıtlama kodları sürücü sağlık raporunda sakura71

Hastanelerin Sağlık Tanısı ve Oran Yazan Rapor İle
İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Komisyonundan Alınan Sürücü Raporu'nu
2'sini Birleştirilip Maliye ye Gitmesi ve Buna Göre İşlem Yapılması Engellilerin Mağduriyetini Giderebilir.

Yoksa Hastane Biz 2016 İtibariyle "Otomatik/Özel Tertibat Araç Kullanır" İbaresini Yazamıyoruz Diyo
Maliye Desen İlla O İbareler Olucak Diyo...

_MUSTAFA

aynen öyle .. Ben araç alma arefesindeyim . Zaten hastane ÖTV muafiyeti veremez sana mantıklı değil. Sakatlığının oldugunu ıceren rapor verir. Maliye de buna bakar evet bu adam sakatmış der ve ÖTV uygulamaz. 2 rapor bir arada istediler benden . BEnde öyle yaptım.

Musatafa bey dediğim gibi benim raporlarda bütün ibareler var bundan olumlu sonuç alırmıyım ? _MUSTAFA

cometepe32 Arkadaşım İzmir deki Memurlar Kendilerini Garantiye Almak İçin İşin Sürecini Uzatmışlar,
Yazdığın Gibiyse Bişey Çıkmaz İNŞAALLAH
Gönlünü Ferah Tut

özürlü sağlık raporunda yanlış ötv açıklaması

Merhabalar;
Bugün Özürlü Sağlık Kurulu Raporumu aldım. Raporumda:
TEŞHİS: Sol Ayak Choport Amputasyon+Hipertansiyon
Kişinin Özür Oranı:%38
DİĞER(Açıklayınız) Ö.T.V İNDİRİMİ İÇİN
SÜRÜCÜ OLUR, ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR
Yeni yönetmeliğe uygun otomatik vites kodlu ehliyetimde var. Bugün bir araç bayiine gittim. Maliyeye mail attılar.
Bana Özürlü Raporumda Otomatik Vites kullanır yazmadığı için olmayabilir maliye sorun çıkartabilir dendi.
Bu durumda raporumun değiştirilmesi gerekeceğini belirttiler. Bu raporumla otomatik vites araç alabilecek miyim?
Hastane Sağlık Kurulu raporuma Otomatik Vites İbaresi ekleyebilir mi. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Üst Alt