Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak artrodezi ile ÖTV'den yararlanma durumu!?

emrah1986

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar selam.
2014 yılında almış olduğum rapor ekteki gibidir.Bununla ötv istisnasında yararlanmıştım fakat son değişen mevzuatlardan dolayı işimi garanti altına almak adına özelge talebinde bulundum.Bir yandan araç bir yandan özelge talep sonuçlarına bakıyorum.Çoğu zaman saçmalamış gibi görünmekteler.Özellikle linteki artrodez ameliyatlı birinin ötv istisnasından yararlanamayacağı bildirilmiş.Reddedilme sebebi tanım yetersiziliği gibi algıladım ama raporda sol ayak artrodezi yazıyor.Daha ne yazması gerekecek ki?

https://www.gib.gov.tr/sol-ayak-bil...le-otv-istisnasi-uygulanip-uygulanmayacagi-hk

Raporum;

P7Gln6.jpg

Hareket kisitligi iceren bir emare olmaei gerekiyor diye biliyorum.öz itibariyle artrodezi sonucu kiside hareket kaybi meydana gelir.ama oradaki memurlar artrodeziyi bilmez, raporda hareket kaybi var mi ona bakar ,onangore degerlendirir.

Yaw raporunu da dikkatli inceledim, gib in yazisini da dikkatli okudum, neden olumsuz gorus verdi halen anlamis degilim.en iyisi sen bulundugun ildeki ergi daires mudurlugune git,orada bu ötvsiz aracla ilgili kisim var,yuzyuze gorus,rapor ve ozelge cevabinda yaninda olsun.bizi de bilgilendirmeyi unutma.

@wiya

Selamlar.Özelge başvurumun sonucunu beklerken bir an korkmuştum olumsuz sonuçlanacak diye ama olumlu sonuçlandı.
Örnekteki özelge neden olumsuz olmuş anlamadım.

OturanBoğa

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, "Artrodez durumu (sol ayak bileği atrodez %8), diabetes mellitus (%20), eklemin ankilozu-ayak bileği ve ayak (sol ayak bileği ateşli silah yaralanması op.skarı. %5)" teşhislerini, %30 özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ve "Ağır engelli değildir. Sol ayak bileği artrodezden dolayı engelli otomatik vitesli araç kullanması uygundur." açıklamasının yer aldığı, … Devlet Hastanesi tarafından adınıza düzenlenen … tarihli ve … sayılı engelli sağlık kurulu raporuna istinaden 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanarak otomatik vitesli bir araç alıp alamayacağınız hususunda görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Ayrıca, Kanunun (7/2) maddesinin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiş olup, Kanunun (7/2-c) maddesine (engellilik derecesi %90'ın altında olan malul ve engellilerin ÖTV'siz taşıt iktisabına ilişkin istisna düzenlemesinin) uygulamasına ilişkin açıklamalar mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde yapılmıştır.

Buna göre, engellilik derecesi (tüm vücut fonksiyon kaybı oranı) %90'ın altında olan malul ve engellilerden yalnızca, engellilik durumu ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu) engelliliğine uygun sabitlenmiş özel tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak mahiyette olanlar yararlanabilmekte olup, engellilik durumu ve oranının tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması aranmaktadır.

Bu bağlamda, başvurunuz eki … Devlet Hastanesi tarafından adınıza düzenlenen … tarihli ve … sayılı engelli sağlık kurulu raporunda yer alan engellilik durumunuz itibariyle, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanmanız mümkün değildir.

arkadaşın yerine paylaşıyım dedim :)

Arkadaslar bende son gelismelerden bahsedeyim.bende engelli sagli kurulu raporuna girdim.otomatik vites arac kullanmasi uygundur+ ozel tertibatli arac kullanmalidir ibarleri mecuttu raporumda.ayrica h sinifi ehliyetim de var.orada da simdi aklimda degil ama lehime olacak sekilde yaziyordu.neyse konuya geleyim.icim rahat emedi ozelge doldurdum vergi dairesine verdim. Cevap yeni geldi.aklimda olani yazayim.galiba yeniden yonetmelik 10subat 2019 da degismis.suan sehir disindayim eve gwcer gecmez paylasacagim.cevapta nasol eskiden otoatik ites arac kullanmasi uygundur gibi ibareler raporda araniyorsa simdi baska bir ibare olmasi gerekiyormus.bu sartarda talebiniz olumsuzdur, otv muafoyetli arac alamazsiniz denmesi uzerine raporumla beraber ozelgenin cevabinj yanima aldim raporun duzenlendigi hastaneye gittim.hastane saglik kurulu bu durumun yeni oldugu ve benden once bir kisinin daha basina geldigini soylediler.benden sagik kurulu raporuma beraber ozelgeden gelen cevapla beraber bir dileke yazmami bunlari il saglik mudurlugune gondereceklerini soylediler.benden önce de bir kisinin basina bu durumu. Basina geldigini, o kisiye yazilan dilekceye henuz cevap gelmediginden konuyla ilgili detayli bilgileri olmadigini aoylediler .

wiya

Bende özelge istedim otomatik vites için "sadece hareket ettirici tertibat olması gerekir" gibi bir ibare olması lazımmış . aynı sorunu yaşayan bi arkadaşım vergi dairesine gitmiş hastaneye yazı göndermişler hastane düzeltmiş. 2 gün önce arabasını aldı.

20subat 2019 tarihinden itibaren duzenlenen engelli saglik krulu raporlarina istinaden islem yapilabilmesi icin sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli tasit kullanmadi gereklidir ibaresi bulunmalidir seklinde degisiklige gidilmis. Kotan

Simdi bende dilekce verecegim.umarim halledebilirim sureci.galiba sizin arkadasinizn basina benimle ayni durum geldi.

wiya

hocam ben raporu alalı 4 ay oldu aldıktan sonra vergi dairesine gittim bu rapor olur mu diye olur dediler bende hiç uğraşmadım. araba alacakken gidiyorum bu sefer olmaz özelge isteyin diyolar sonra özelge istiyorum o da olumsuz. 4 4buçuk aydır bi raporu oldurmaya çalışıyorum reziilikten başka bişey değil.

Hadi ya Allah kolaylik versin.bende raporu onceden almistim, gerekli sorularimi buradan abilerimize, akaaslarimimza sorduk, bilgilendik, alabilirsin dediler.neyse beklemeye basladim maddi sureci hazirlamak icin.sene sonu arac indirmlerinden yararlanmak icin beklemistim.hep aklimi kurcaladigi icin ozelge verdim, devletle şaka olmaz,devlet ne derse odur dihe ozelge verdim, aslinda oradaki memurlarda sozlu olarak hayrli olsun vs de demisti ama ozelgeden gelen cevap beni cok sasirtti.ama halledilebilecek gibi gozukuyor, hani dusunuyorum da benim yada diger arkadalar yararlanmayacaksa kim yararlancak bu haktan.sadece bizim biraz sanssizligimiz olmus.bekleyecez gorecez insallah.sen hangi asamadasin suan ve il neresi?

wiya

İL Ankara, özelge sonucu daha yeni geçti elime önümüzdeki hafta vergi dairesine gidip hastaneye dilekçe göndertcem 1 ay 1 buçuk ay sürüyomuş. zaten ondan sonra da arabalar zamlanır :) yine eller boş bakalım hayırlısı neyse o olsun

Son bilgiler ötv muafiyeti 2020yili icin arac bedeli 300bin tl olarak guncellenecekmis galiba, birde motor sinirlamasi kalakabilirmis.arkadaslar kesin bilgi degil,sadece bekleme asamasinda olanlar kulak kabartsinlar.

Kotan hocam iyi aksamlar .il saglik mudurlugunden konuyla ilgili bir gelişme var mi? Cevap geldi mi.bende hastanenin saglik kuruluna ugradim bendende dilekce talep edio il saglik mudurlugune yolladilar halen cevap yok.birde size sorayim istedim

wiya

hocam benden özelge istediler o da olumsuz geldi uğraşmayı bıraktım artık. 6 ay boyunca praya git buraya git şunu yap bunu yap sonuç sıfır. insanların bir sürü sıkıntısı var daha çok sıkıntı veriyorlar sağolsunlar.

05533220432 telefon numaram hocam. Saat 17.30dan somra mesaj at ben seni ararim insallah.burda benim gibi br kisi var ayn durumdayiz o kisiye cikmis haberin olsun.onun almis oldugu saglik kurulu raporu ile ozelge ceavabinj il saglik mudurlugune gondermisler ordan olur verilmis.

Üst Alt