Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımın hareket açısı %25 kısıtlı. ÖTV’siz araç almak için nereden başlamalıyım?

@Polmiks, Hocam sen her konuya muhalefet olmak zorunda mısın, neden böyle bir misyon edindin kendine?

Alanı tamamen mali işler olan bir vergi dairesi memuru hangi bilgisi, hangi sorumluluk alanı ile bir vatandaşın sağlık durumunu değerlendirip onu tekrar doktor karşısına çıkarabilir veya "git kurula gir" diyebilir? Hangi akla mantığa sığar böyle bir şey? Aynı şey nüfus memuru için de geçerli.

Bu adamlar doktor değil, sağlık personeli değil, kişinin engelinin tıbbi karşılığını bile bilmezler, yorumlayamazlar. Kişi hangi tipte araç kullanabilir, hangisini kullanamaz gibi konularda teknik/tıbbi yorum yapmak idari memurlara mı kaldı?

Mevzuat ve işleyiş çok nettir:
  1. Kişi hastaneye başvurusunu yapmış. Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği Sağlık Kurulu da bu kişi için ÖTV muafiyet mevzuatına uygun şekilde klinik muayenelerini, ölçümlerini tamamlamış ve raporunu düzenlemiş.
  2. Kişi, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor komisyonuna girerek engel durumuna göre uygun kodların olduğu bir sürücü belgesi raporu almış ve ehliyetini buna göre işletmiş.
Bu aşamadan sonra vergi dairesi memurunun yasal yetki alanı sadece evrakın şekil şartını (sistemde görünüp görünmediğini, imza/mühür eksikliğini ve raporda kanunun aradığı zorunlu ibarenin yazıp yazmadığını vb.) kontrol etmektir. Verilen kararı hiçbir düz memur kendi kişisel inisiyatifiyle reddedip vatandaşı sil baştan hastane kapılarına sevk edemez, kanun memura böyle bir tıbbi hakemlik yetkisi tanımaz.

@xmoje,

Önceki mesajlarınıza istinaden;

1. Ortopedik rahatsızlıkların söz konusu olduğu durumlarda ÖTV muafiyetinden yararlanmak için engel yüzdesinin bir önemi yoktur. Engel yüzdeniz ister 5 olsun ister 66 olsun, raporunuzda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi varsa ve uygun ehliyet kodlarına sahipseniz bu haktan faydalanabilirsiniz.
  2. ÖTV muafiyetinde kullanılacak raporlarda yazması gereken tek ibare ""Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" şeklindedir. Sizin önceki mesajınızda yazdığınız "otomatik vitesli araç kullanabilir" veya "özel tertibatlı araç kullanır" gibi ifadeler geçersizdir.
  3. "%40 ile %89 arası engeli olanların araçta donanım yaptırması zorunludur" cümlesindeki anlamsızdır çünkü böyle bir şart yoktur. Örneğin sol bacağında engel olan bir kişinin engel yüzdesi %50 olabilir ama otomatik vitesli bir aracı hiçbir tertibat yaptırmadan kullanabilecek durumdadır. Bu adam ne tertibatı yaptıracak boşu boşuna?
Size verilen ehliyet ve kısıtlama konusuna yorum yapamam çünkü doktor değilim. Sadece anladığım kadarıyla skolyoz hastalığının sizin araç kullanmanıza bir engel teşkil etmediğine kanaat getirmişler o yüzden hiçbir kısıtlama yapmamışlar.

Son düzenleme:
Ortopedik rahatsızlıkların söz konusu olduğu durumlarda ÖTV muafiyetinden yararlanmak için engel yüzdesinin bir önemi yoktur.
Cümlesindeki belirleyecilikten eminmisiniz ortopedik engellilik oldukça kapsamlı ve geniş bir morfolojik bozuklukları ihtiva eder ve buna istinaden ÖTV istisnasından yararlanma yolunu açar yada malesef kısıtlayıcı bir sürücü olmanıza sebep olur yada hiç bir şekilde sürücü olamazsınız.
Bence bu platformda ki topluluk bizati fikirlerinden ziyade birebir yaşanmışlıklarını anlatırsa daha verimli bir anlatım ve çözüm yolu olur,zaten yönetmeliklerde vergi mevzuatı da bellidir kanunen hiç kimse bu çizgi dışına çıkamaz...

@xmoje, Hocam tam olarak anlatmaya çalıştığım zaten bu. Yönetmelik de ortada mevzuat da ortada, benim kendi fikrim değil yazdıklarımın hiçbiri.

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için başvurduğunuz hastanede verilen raporda;
  1. size bu hak tanınmışsa,
  2. raporunuzda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi bulunuyorsa,
  3. engeliniz ortopedik bir engel ise
raporunuzdaki engel oranının bir önemi yoktur.

@elli58İstanbul Sarıyer Asal (Opel)bayisinden almıştım.Vergi dairesinde işim olmadı,bütün prosedür Asal bayii tarafından yapıldı

@xmoje Hocam ben kendi rahatsızlığımı belirteyim.

Sol ayağım dışında hiçbir problemim yok. %21 oranım var ve süresiz şekilde. Gerekli tüm kodlar ve ibareler raporda mevcut. İki kere otomatik vites araç aldım ötv siz.

Vergi dairesinin yolunu bile bilmiyorum. Satış danışmanları gerekli işlemleri yaptı.

@Sargoz, 4 Arkadaşım Direksiyon sınavını kazandı ehliyet için nufus müdürlüğünden hastaneye yazı yazıldı mesela, yetkileri var isterse hastaneye yazı yazıp tekrar değerlendirme isteyebiliyorlar.

@Sargoz hocam selamlar.

Ben 10 yıldır normal ehliyetle araç kullanıyorum. Ama aile hekimim ehliyet yenileme işlemi için gittiğimde beni kurula sevk etti.

Bana kurul. 1 Grup sürücü olur dedi ve:
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz,
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
verdi.

Ama ben 40 yaşımda olmama rağmen doğuştan beri gelen, Sol kol brakial pleksus lezyon rahatsızlığımı hiç raporlandırmadım. Yani oranımı bilmiyorum.
Sol kolumu omuz hizasından yukarı kaldıramıyorum,
Tam olarak %100 açamıyorum %75 kadar açabiliyorum,
Ve avuç içimi yukarı çeviremiyorum, Ayrıca diğer koluma göre bir kaç cm kısa ve güçsüz.

Ben sizce ötv siz araç alabilirmiyim. Hastaneye başvursam ne kadar oran verirler.

@x64x, Selamlar, geçmiş olsun.

Engeliniz ortopedik olduğu için ÖTV muafiyeti için başvurduğunuzda verilecek engel oranının bir önemi yok. Ancak ÖTV'siz araç alabilmeniz için raporunuzda kesinlikle "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi bulunmak zorunda.

Durumunuzu en iyi değerlendirecek kişi sağlık kurulu, hareket ettirici aksamda bir tertibata ihtiyaç olduğuna kanaat getirirlerse ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz. Bizim burada yorum yapmamız doğru olmaz.

Bence ÖTV indirimi amacıyla başvurunuzu yapıp sağlık kurulundaki ortopedi doktoruna durumunuzu (yapabildiklerinizi-yapamadıklarınızı) net ve detaylı bir şekilde anlatın.

• Beğen
Reaksiyonlar: x64x
Üst Alt