Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımdan engelliyim. Ehliyette 'özel tertibatlı otomobil' ibaresi sorun olur mu?

HCZCI

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
12
Arkadaşlar ehliyetin üstünde Özel Tertibetlı Otomobil-Otomotik vitesli araç yazmakta raporumda sol ayaktaki soruna işaret eden ibare var. Yakın zamanda araç alacağım otomatik vites bu özel tertibat ibaresi sıkıntı yaratır mı.

Yani oradaki memur özel tertibat ne demek der mi sol ayakta olursa otomatik vtiesli araçlar özel tertibatlı olarak kabul edilmekte benim kanundan anladıgım .

Aralık ayı içinde araç için firmaya gideceğim firmaya sadece raporun fotokopisiin vermem yeterli mi raporu orjinalini emniyet aldı fotokopi size yeterli dedi.

Tersten başlayım. Rapor fotokopisi ile araç alamazsın illaki aslı veya noter onaylı örneği gerekir. Otomobil bayisi sizden ehliyet fotokopisi ve raporun iki adet noter onaylı örneğini isteyecektir.
İkinci olarak büyük risk altındasın ehliyetinde özel donanım yazdığı için. Büyük ihtimalle zorluk çıkacaktır. Ama şunuda söyleyim eğer ehliyetinde "Özel Tertibetlı Otomobil-Otomotik vitesli araç" yazmakta ise emniyet bunu rapora bakarak yazmıştır. Yani raporunda da "Özel Tertibetlı Otomobil-Otomotik vitesli araç" diye yazıyordur. Bu nedenle bu raporla donanımsız salt otomatik vites aracı ÖTV indirimi ile alman çok zor görünüyor. Ama burası Türkiye olmaz olmaz diye birşey yok. Allah kolaylık versin sana.

sakura71;

Ben sol bacak engellı ve özel tertibatlı araç kullanır ehliyetı sahıbı olmama rağmen 0 km araç alımındaÖTV Muafiyetinde ve her hangi bir polis çevirmesinde otomatik&triptonik aracımla hiç bir sorun yaşamadım 8 yıldır. Ama son değişen yasadan sonra tüm aile fertlerinin aracını özgürce kullanmasını ve kendinin tüm otomatik vitesli araçları rahatça kullanman için yeni bir rapor alarak Otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresini ehliyetine koydurman senin yararına olacaktır ;)

[FONT=tahoma]Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması[/FONT]

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, [FONT=tahoma][/FONT]sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Benim Raporumda şu yazmakta [FONT=tahoma]H SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ ALIR.SOL AYAĞINI KULLANMASINI GEREKTİRMEYEN (OTOMATİK VİTES) ÖZEL TERDİBETLI ARAÇ KULLANIR. Bende kanunda geçen şu kımsa göre[/FONT] sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlarıilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Gerekli açıklamayı yapmış Teşekkürler ;)

hczcı
bu raporunla sadece otomatik vitesli araç alıp kullanabilirsin.özel tertibatlı yazması önemli değil.zaten otomatik vitesli olması başlı başına özel tertibat sayılıyor.araba almadan en yakın taşıtlar vergi dairesine raporunla beraber git ve bu raporumla araba alacağım de sıkıntı yaratacak olan vergi dairesidir ama bu raporuna sıkıntı yaratmazlar.
oradaki memur bu özel tertibat derse otomatik vitesin özel tertibat olduğunu belirtirsin.benim raporumda aynı seninki gibiydi ve vergi dairesi hiç bir zorluk çıkarmadı arabamı aldım.
senin en büyük sorunun raporunun aslını vermen olmuş, derhal git ve raporunun aslını hemen geri al.çünkü bu raporun aslı sana yaşadığın müddetçe lazım olacaktır.raporun aslı olmadan araba alamazsın, çünkü noter senin raporunun aslını görmeden sana suretini onaylayıp vermez.
sen bir an önce raporunu kurtarmaya bak.
emniyetteki sorun çıkarırsa oradaki memura şunu dersin, 5. ayda emniyet genel müdürlüğü raporların aslının alınmamasıyla ilgili genelge gönderdi trafik şubelerine.yani raporun hastaneden aslı gibidir onaylı sureti onlara yetiyor.ısrarla geri iste,zorluk çıkarırsa müdürüne bu raporun aslının ömür boyu bana lazım olacağını söyle yinede zorluk çıkarırlarsa emniyet genel müdürlüğüne şikayet edeceğini söyle ve genel müdürlüğe yaz.
tüm bu zorlukları bende yaşadım ve hepsini hallettim

hocam raporda aslı gibidir ibaresi var bu yeterli olmaz mı acaba

peki hocam bu sorunu çözmeye çalışacağım en kısa zamanda yardımın için teşekkürler

Üst Alt