Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımdan engelliyim. Araç alımı ve kullanımı..?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Ben 2007 yılında h sınıfı sürücü belgesi ve % 25 sol ayak ankloz eski kırığa bağlı yazılı bir raporum var ve ötv siz özel tertibatlı (elle kumanda edilen basit bir mekanizma) bir araç aldım onu 2013 de değiştirip bir araba daha aldım.benim öğrenmek istediğim
1)benim bu aracımı oğlum kullanabilirmi
2) ötv den yararlanarak tertibatsız otomatik vites bir araba alabilirmiyim
yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkürler

Evet kullanabilir.
Rahatsızlığınız sadece sol ayakta ise otomatik vitesli araç kullanır ibareli ve sol ayak engelinizin açıkça yazıldığı bir rapor alırsanız otomatik vitesli araç alabilirsiniz.
2013 yılında aldığınız aracı ötv muafiyetiyle almışsanız 5 yılın geçmesini beklemek zorundasınız.

Yeni kanun mu çıktı tertibatı lı aracımızı artık yakınlarımız da kulana biliyor mu yanlışmıyım

Evet Mustafa 17 nisan 2015 tarihli yönetmelik değişikliği ile artık bu mümkün.
Aracın teknik donanımında herhangi bir değişiklik yapılmadan tertibatın ilave olarak takılmış olması şartıyla aracı 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar kullanır denilmektedir.

ufuk bey bizim memlekette polislerle biraz sıkıntımız varda bu debriyajda aparat olmasına rağmen oğlumun kullanmasında bir sakınca olmadığını beyan edebileceğim bir mevzuat paylaşmanız mümkün olabilirmi yoksa ben bunu nereden temin edebilirim yardımcı olursanız çok sevineceğim

[FONT=Times New Roman]KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[/FONT]
[FONT=Times New Roman]7.madde c fıkrası
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
[/FONT]

ufuk bey bu mevzuatta ki son cümlede.Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.dediği kısım bunu trafik amirliğinde ruhsata işletmemizmi lazım yoksa bununla alakalı bir belgemi veriyorlar.
kusuruma bakmayın lütfen çok özür diliyorum değerli vaktinizi aldığım için saygılarımla

HÜSEYİNSEÇKİNER

Bu konuda bir TSE vb. bir kurumun onay vermesi ve onun da Emniyet'te ruhssata işletilmesi gerek. Ama bunun pratik karşılığı henüz yok. İşler nasıl yürüyecek, kimse bilmiyor.

Üst Alt