Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımda kısıtlılık var. E sınıfı sürücü belgesine sahibim. Ehliyet ve araç alımı

themoon

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Tip 2 diyabet ve buna bağlı sol ve sağ ayakta ortopedik bozukluklarım var. Uzun yol yürüyemiyorum hep araba kullanmak zorundayım.
ÖTV indirimli araç alma hakkım olduğunu yeni öğrendim ve hastaneye başvurdum. yaklaşık %40-45 civarı rapor verecekler diye tahmin ediyorum henüz belli değil.

- İndirimden yararlanmak için raporda özellikle belirtilmesi gereken bir şey var mı?? Araçta özel tertibat olmasına gerek yok, normal kullanabiliyorum arabayı

- Benim E sınıfı ehliyetim var zaten, aracı alırken mutlaka H mi olacak bu? Yani ehliyetimin iptal olmasını istemiyorum bunun için yapabileceğim bir şey var mı? 90'ın üzerinde olması gerekiyor diye duymuştum doğru mudur?

- Şu an üzerime kayıtlı normal bir araba var, indirimli almadan önce bunu satmam gerekir mi?

- Bu arabayı benden başkası kullanabilir mi?

Beni en çok düşündüren bu ehliyet olayı... Acil cevaplarsanız çok makbule geçecek, teşekkürler...

heyetten H sınıfı ehliyet alabilir diye rapor çıkarsa E ehliyetin iptal olur, yani büyük araba kullanamazsın,
alacağın raporda özel tertibat olursa sadece sen kullanabilirsin

1- SOl ayakta kısıtlılık olduğu tanı kısmında yazmalı ve "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibaresi bulunmalı. Böyle bir rapor alırsanız sürücü kursuna yazılıp E sınıfı sürücü belgenizi H sınıfına dönüştürebilirsiniz. O zaman otomatik vitesli tüm araçları kullanbilir, ötv-mtv istisnası ile otomatil vitesli bir araç satın alabilirsiniz

2- Evet, mutlaka H sınıfı olmalı. Eğer % 90 ve üzeri raporunuz ollursa, o zaman E sınıfı ehliyetinizle araç almak ve kullanmak için bir yol var... Ama unutmayın, % 90 ve üzeri rapor alırken sağlık kurlu çıkıp "bu kişi sürücü yönetmeliği'ne göre sürücü olamaz" diye karar verip bunu emniyet'e bildirebilir ve onlar da E sınıfı ehliyetinizi tümüyle iptal edebilir.

3- Aracınızı satmanıza gerek yok. Vergilerini ödedikten sonra isterseniz bin tane arabanız olsun, fark etmez.

4- Vergi avantajı ile alacağınız otomatik vitesli aracınızı -istisnasız* herkes kullanabilir.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, cevaplarınızdan sonra birkaç sorum daha olacak..

- raporda "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibaresi bulunduğu için otomatik vitesli araba mı almak zorundayım? Düz vites alamaz mıyım? Otomatikler biraz bütçeyi aşıyor o açıdan.

- benim arabamı herkes kullanır tamam bu iyi. Peki ben H sınıfı ehliyetle başka normal veya otomatik araç kullanabilir miyim? mesela gerektiğinde kızımın arabasını?

- plaka engelli işaretli plaka mı olacak? normal olabilir mi?

otomatik vites olmak zorunda, sizde diğer araçları kullanırsınız.

Teşekkür ederim...

- plaka engelli işaretli plaka mı olacak? normal olabilir mi?

- rapor çıktıktan sonra kaç yıl içinde arabayı almak zorundayım?

Engelli plakası olmak zorunda değil, raporu çıkarttıktan 1 yıl içerisinde ehliyeti almak zorundasınız. Ehliyeti aldıktan sonra aracı istediğiniz zaman alabilirsiniz.

Engellı plaka daha ıyı ıstedıgın yere park et ceza yok polıs durdurdu bızı buraya nıye park ettın dedı bıze bızde engellıler ıstedıgı yere park eder yasa var dedık gıttı

Tertibatsız sadece otomatik vitesli alacağım araç MTV indirimli yada muafiyetli olur mu? Gib'in yayınladığı 2013 engelli vergi rehberinde 'olması gerekir' yazıyor olur değil. bununla ilgili 2014'te değişen bir kanun var mı?

Evet, sol alt ekstremitede hareket kısıtlılığı olup buna dair "otomatik vitesli araç kullanır, h sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor alan kişiler otomatik vitesli aracı ötv-mtv istisnası ile satın alabilirler.

Raporumu bugün aldım, %46. ÖTV indirimi için "H sınıfı ehliyet alır ve otomatik vites kullanır" yazması gerek demiştiniz, raporumda bunları yazmamışlar. Geçerli olur mu bu?

Raporum...

bs1JLse.jpg

"otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ifadesi mutlaka olsun..(sol bacak engelliler için büyük bir nimet)
ötv ve mtv den faydalanabilirsin.
Düz vites alırsan aparat taktırıp kullanman gerek ve aparatlı kullanmak zor.
ekstra projeydi aparattı felan bi dünya paran gider.
ayrıca otomatik vites aracı ailenden herhangi biri kullanabilir.

ayrıca özürlü amblemi gercekten çok gereksizmiş. Bende başta koydurmak istedim sonra vazgecdim.
emniyetten park kart alıyorsun oda aynı işlemi görüyor. istanbulda yaşıyorsan plakanı istparkka kayıt yaptır herhangi bir park etmede aracın plakasını yzınca üçret almıyolar senden.

yani ötv'de işe yaramaz mı bu? illa değiştirtmek mi lazım? tertibata ihtiyacım yok otomatik yeterli.
ne kadar uğraştırıyorlar insanı...

themoon;
benim de bu tip raporum var..bu raporla h sınıfı ehliyet almak mümkünmüdür...bende ortopedi kutusuda işaretlidir..açıklamada başka bir şey yazılı değildir.

mtv muafiyeti ticari araçta da, mesela fiat doblo'da da geçerli midir?

Arkadaşlar bir sorum daha olacak, belki yeri burası değil ama benim başlığım olduğu için yazdım.

Ben normal arabamla park yeri trafik cezası aldım. Arabam henüz normal eski arabam, ehliyetim H değil. Ama engelli raporum ve kimliğim var. Bu cezayı ödememe gibi bir hakkım var mı? Engellilerin park yeri ayrıcalıkları var yazılmış üstteki mesajlarda o yüzden soruyorum.

Araç engelli statüsünde değilse, park konusundaki avantajdan da yararlanılamaz. Maalesef ceza ödenmeli.

Üst Alt