Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz hastasıyım. %58 raporum var. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

çorum karakus

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
% 58 skolyozum var h sınıfı ehliyet alabilirsem ötv den muhaf olurmuyum?
H sınıfı otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi olursa ne şartlarda araç alabilirim?

çorum karakus;
1-öncelikli olarak H sınıfı ehliyeti almalısınız ...
2-heyeti olan bir devlet hastanesinden tertibatlı araç kullanması uygundur yazılı rapor almanız gerekiyor bu raporda oran önemli değildir % 1 dahi olabilir ...(engelinizin ortopedik olması gerekiyor)

lijan kardeş bende ortapedik englliyim.ama bana hiçbir şey yazmadılar tertibatlı araç kllanabilir vb.

nursel1988;
biz engel durumunu dr lar gibi bilemeyiz uygun bulmamış olabilirler , araç almak istiyorum diye belirttin mi ...

neden sadece ortopedik ki ben de ayaklarımdan rahatsızım ama bana da vermediler malesef ortapedik değilmişim...konu hakkında mail attım yeni yasada çalışma varmış bakalım umudumuzu bırakmıyoruz .sizlerde mail atarak bu haksızlığa karşı durursanız sevinirim.....

Bildiğim kadarıyla ÖTV muafiyetinden faydalanabilmeniz için ya raporunuzun %90 ve üzeri olması lazım (ki bu durumda siz kullanamazsınız) ya da ortopedik engelli olup hareket ettirici özel tertibat ile araç sürebiliyor olmalısınız. Şöyle ki bazı durumlarda (sol ayak alt ekstremiteden rahatsızlığı olanlarda) özel tertibat şarto otomatik vites yeterli iken diğer durumlar için engelinize uygun özel tertibat ile araç sürebiliyor olmalısınız. Skolyoz için özel tertibat gerekmediğinden (aracın koltuğu vb. hareket ettirici özel tertibat kapsamına girmemektedir) ötv muafiyetinden yararlanamazsınız. Ben de aynı zamanda skolyoz hastasıyım. Ancak hem doğuştan gelen hem de geçirdiğim şiddetli trafik kazasına bağlı sağ dirsek ve sağ ayak bileğimde kalıcı hareket kısıtlılığı var. Eğer bu şekilde bir rahatsızlığınız da varsa (sağ el, sağ ayak, sol ayak ve sol el gibi) bunlara uygun tertibat yapılması kaydıyla muafiyetten faydalanabilirsiniz. Skolyoz başlı başına hareket ettirici özel tertibata tabi olmadığından ötv muafiyetinden yararlanamayacağınız kanısındayım.
İnşallah tüm engellilere bu hakkı tanırlar da bu ayrımcılık artık son bulur.

h sınıfı ehliyet almak için kollarını gücünü önemserler kolarını gücü nasıl diye bakarlar koların parmakların gözlerin önemli h sınıfı ehliyet alabilir raporu al sonra sonra bacaklarını kulanamıyorsan hastaneye git ben bacaklarımı kullanamıyorum ve elden tertibatlı araç kullanmak istiyorum benim h sınıfı ehliyetim var de onlar geregini yapar elden teribatlı araba kullana bilir raporunu alırsan ötv indirimli araba alabilirsin

% 90 engelli yakınının yararlanacagı durum yani engelli % 90 ağır engelli ise bi yakını ona bakıyorum ben götürüp getiriyorum diye ötv indirimli araba alabilir

Kural, "özel donanımlı araç kullanır" ibareli rapora sahip olmaktır. Ama skolyozu olanlar araç kullanmak için nasıl bir donanıma ihtiyaç duyarlar? Hiç! Buradan hareketle, skolyozu olanlar özel donanımlı aracı vergi istisnası ile satın alamazlar.

Ama boy kısalığı varsa, pedalları yükselten bir donanım düşünebilirsin. O zaman vergi istisnasından yararlanmak mümkün: http://www.engelliler.biz/forum/oze...esi-icin-yuksek-pedalli-donanim-secenegi.html

Üst Alt