Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni teşhisinin doğruluğunu nasıl anlayabilirim?

hamzazahit

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
5
Merhabalar . 28 yaşındaki erkek kardeşimi zar zor ikna ederek psikiyatriye götürdüm. Şizofreni teşhisi konuldu ilk görüşmede. İlaç verdi doktor. Uyurken kullanacak. Öfke problemi herkes kadar. Ünv yi 8 yılda bitirdi ve hocaların ona kafayı taktığını bu yüzden onu telefon kamerasından takip ettiklerini düşünüyor. Ve bir kelime, cümleyi kafaya takıp bize hep söyleme eğilimi var. Bunların dışında çok normal . özbakımı yerinde.. İlahiyat mezunu. Alanında da iyi. Ama atanamadı bunu da babam ve kendisi çok dert edindi...
Sorum şu teşhis dopru mudur , nasıl anlarız?
Doğruysa, iş hayatı nasıl etkilenecek , nasıl bir yol izlmeliyiz... Çok üzgünüm onu bu yola ben sokmuşum gibi rahatsız hissediyorum.. Annem babam yaşlı ve hasta insanlar, benden başka da kimsesi yok kardeşimin... Bana yol gösterirseniz çok sevinirim...

@hamzazahit, Çok geçmiş olsun saydığınız şüphecilik şizofreninin temel belirtilerindendir ama tek başına yeterli olmaz.

İlk muayenede teşhiş konduysa belirtiler çok net gözüküyor olmalı.

Eğer iyi bir doktora götürdüyseniz (iyi doktor derken özeli kast etmiyorum devletin pisikiyatri hastahanelerinde çok iyi doktorlar var) teşhis doğrudur büyük ihtimalle.

Hangi ilaçları hangi dozda verdi doktor ilaçlar 2/4 hafta süresinde etki eder eğer iyileşme görülürse teşhiş büyük ihtimalle doğrudur.

Doktora zorla gittiyse ilaç kullanmaya direnç gösterebilir bir şekilde ikna edin kullansın ilaçlar yan etki yapabilir biraz sabırlı olmak lazım zamanla vucud alışır daha az yan etki hisseder.

Kendinizi niye suçlu hissediyorsunuz!? Doğru olanı yapmışsınız esas doktora götürmeseniz yanlış yapardınız hastalık çok ilerlediğinde Allah göstermesin gerçeklikle bağ tamanen kopabilir o zaman zorla yatış yapmak zorunda kalınabilir.

Evet , mesela evde kendi telefonu annem babamın telefon internetini hep kapatıyor izleniriz, dinleniriz diye...

Bende de mafya peşimde , hapse gireceğim korkusu oluyor

@hamzazahit,
Çok geçmiş olsun, benim eşimde bahsettiğiniz belirtilerin hepsi var, geçen yıl doktora götürdük ilaç yazıldı ama ilaçlarını kullanmadı
Bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz şaşırdık valla hayat cehennem gibi.
Evde kameralar var, telefonlarımız dinleniyor, millet dedikodumuzu yapıyor gibi söylemler

Beni dolandırıcılar aradı o günden beri paranoyak oldum + instada tehdit edildim

Ekpss var oradan memur olur. İlaçlarını düzenli kullansın düzenli kontrole gitsin.

@hamzazahit,

Geçmiş olsun,

Yaşım 48, teşhisim şizofreni.
Kamuda memurum, yalnız yaşıyorum.

Sizin veya kardeşinizin hastalığında bir suçlu yok, olan olmuş bir kere.

İyi bir ilaç tedavisiyle toparlayacağını düşünüyorum hastanızın.
(Hastalık geç başlamış; erken başlayan durumlarda sağaltım zor oluyor şizofrenide, öyle okumuştum sanırım bir yerde.)

İyi bir ilaç tedavisi oturtulup sonra da engelli raporu çıkarırsanız EKPSS ile kamuya atanabilir.

Teşhis için başka psikayatrlardan da görüş almakta fayda vardır. Daha sonra aralarından takibinizi yapacak biri seçilmelidir.

İlaçlarını düzenli kullanmalı ve sabırlı olmalısınız.

@kara duman,
Çok teşekkür ederim , sizlere de geçmiş olsun... Konya da yaşıyoruz. Tıp fakültesi'nde özel muayeneye götürdüm. Burada başka doktorlar da araştıracağım. Şu an rileptid verdi etken maddesi risperidon.
Birlikte yaşamıyoruz , ben evliyim ve ailemden biraz uzak evim. İlacını konttol etmek zor olacak haliyle ama elimden geleni yapacağım.
Kendimi suçlu hissetme nedenim sanırım acaba yanlış teşhis konulur da hayatında önüne fırsatlar çıkarsa benim yüzümden kaçırır mı? Endişesi...
3 hafta sonra askerlik tecili bitecek.. Nasıl bir yol izlemeliyiz acaba?
Ayrıca memur olabilir mi? Ya da ekpss ye girebilir mi? Babam çocuğun başında sürekli işe gir, atan artık hep ben mi bakacağım gibi baskılar kuruyor... Yapma etme desem de dinlemiyor... Ama kardeşim odaklanamıyor, çok yorgun bazen de aynı yere 5 dk kadar donuk bakıyor...

@Death,
İnşallah tez zamanda tüm korku ve endişelerinşz biter , Rabbim şifalar versin hepimize... Zor bir durum lakin siz bunun farkındasınız , farkındalık da tedavide çok önemli olsa gerek..

@enes75,
Çok geçmiş olsun kardeşim size de , Rabbim tez şifa versin eşinize... Yuvanıza da huzur versin...

@hamzazahit,

Konya'da önerebileceğim bir doktor var aslında.

Aşağı web sitesinin linkini yapıştırıyorum. Kendisi kamudan emekli, 1 - 2 yıl önce ben de ücretini ödeyip görüşmüştüm. Tecrübeli bir doktor, bir araştırın derim.

Engelli raporu çıkarırsanız memur olur, Ekpss'ye de girer.
Askerlik ve Rapor konularında da Hüdaverdi Hoca epey tecrübelidir.

@friends,
Çok teşekkür ederim, kesinlikle çok haklınız sanırım başta belirsizlik kaynaklı bir şok yaşanıyor. İnsan bilinmeyenden korkuyor sanırım , süreç nasıl olacak , bizi neler bekliyor korkusu...
Çok güzel açıklamışsınız, çok teşekkür ederim..

Şizofreni iyileşmesi çok zor hastalık ; sürekli paranoya korku ile yaşamak hem onun hem sizin için çok zor olacak

@friends,
Çok çok teşekkür ederim , ilaç gibi oldu, hemen bakacağım kendisine ..

@Death,
Haklısınız, bu oldukça zor bir durum olmalı ... Umarım hepimiz kolayca üstesinden gelebiliriz

@hamzazahit, Teşekkür ederim hemşeriyiz bende konyalıyım ama istanbulda yaşıyorum benimde oğlumda benzer teşhis var 10 yıldır onun için sizi çok iyi anlıyorum.

Öncelikle direk söyleyeceğim eğer teşhis doğruysa biraz sert olacak bu rahatsızlık pisikiyatrik rahatsızlıklar içinde en ağır olanı ve genelde ömür boyu ilaç kullanmak gerekiyor ve ilaçlar ne yazık ki sadece belirtileri baskılıyor iyileştirmiyor ama teşhis doğruysa kesinlikle ilaç kullanımı şart sitemizde düzenli ve doğru ilaç kullanımı ile remisyona girip evlenip çalışan kişiler var ama asla ilaçlar sayesinde biraz düzelince ilaçlar bırakılmayacak çok daha şiddetli bir şekilde geri gelebiliyor.

Bu rahatsızlık ta genetik yatkınlık çok etkili genelde yatkınlık varsa yoğun stres ve travmalar sonucu yirmili yaşlarda meydana çıkıyor oluşmuyor meydana çıkıyor.

Ve stesli ortamları hiç sevmiyor babanızın tavrı kesinlikle hastalığı daha kötü yapar ona uygun lisanla anlatın atanamamak dünyanın sonu değil ve ayrıca kardeşinizin suçu değil Allah göstermesin rahatsızlığı daha kötüleşirse atanamaması en küçük sorununuz olur.

Şu an sadece tedaviye odaklanın tedaviden düzgün yanıt alırsanız çalışır sorun olmaz.

Askerlkj için şizofrenide direk muaf veriyorlar ama tedavi yeni başladığı için önce erteleme sonra muaf verebilirler ama gizlemeyin muayenede askerde daha kötü olur.

.Bu zor duruma alışmaya çalışsın ailede ki herkes Allahın büyük bir imtihanı bu.

@kara duman,
Allah razı olsun çok güzel özetlediniz, Rabbim evladınıza şifa versin. Sevdiklerimizin canı yanınca bizlerin daha çok yanıyor. Onların hayatlarını kolaylaştırabilmemizi nasip etsin Rabbim.

Biraz paranoyası var diye hayatını normal bir şekilde devam ettiren anneanneme de şizofreni demişlerdi.

Ben aylarca gerçeklikten koptum, ona rağmen şizofreni demediler. Teşhisi hemen kabullenmeyin, yanlış olabilir.

Bazı ilaçları yazılabilinmesi için bazı teşhisler konulmalıdır. Örneğin duygu durum dengeleyicisi olan lidyum yada depakin için bipolar teşhisini reçeteye yazılmak zorunda. Kardeşinizin ilaçlarını doğru zamanda, doğru dozda aldığından emin olun. Zamanla teşhisi değişebilir. İlaçlar hemen etki etmeye bilir, zamanla etki eder. Yada tam etki etmezse başka ilaçlar denenir. Bu psikiyatride çok normaldir. Ağrı kesici içince herkesde aynı etkiyi azz çok yapar ama antipsikotiklerde böyle olmuyor.

Bendekiyle aynı durum gibi.Sadece telefon problemi varsa bir antivirüs alsanız iyi olur.Kendisi de rahat eder.Dört beş kişi toplanıp bu hoca seni izliyor gibi söylemleri olabilir ve normal bir insan evladında durum algısı vardır.Söyleyemediği şeyler olabilir.Telefonlar bilgisayarlar uzaktan dinlenebilir açılabilir.İş konusunda da ekonomi bakanı dahil herkes gençler çalışsın diye bakıyor ama iş yok.Tarikatlardan birinde alakası varsa oradan devam edebilir bence.

@hamzazahit, selamlar. Kardeşinize de geçmiş olsun

17 yaşından beri 26 senedir şizofreni tedavisi görüyorum Çok şükür stabilim ve remisyon evresindeyim.

Konya Selçuk Üniversitesi / tıp fakültesini araştırdım. Üstteki linkte psikiyatri ABD'deki öğretim üyeleri var
Size tavsiyem , kardeşinizi linkte görünen doçent veya profesörlerden birisine muayene ettirin.

Ben de böyle yaptım İstanbul Çapa tıp fakültesinde Prof Alp Üçok isminde bir hocaya göründüm
Seroquel,zyprexa ve risperdal gibi pek fayda görmediğim ilaçlardan sonra clonex verdi. Hayata döndüm.

Siz de aynı şekilde yaparsanız en uygun ilaç kombinasyonunu ayarlarsınız. Sürekli gitmenize gerek kalmaz
Ondan sonra ilaç raporu çıkartıp düzenli şekilde kullanarak stabil hale gelirsiniz.

Banada şizofreni+bipolar karışımı olan şizoaffektif teşhisi konulmuştu. Psikoz geçirmiştim uzun süre. Şimdi ise bipolar teşhisi ile tedavi görüyorum. İşin de iyi bir doktora gitmenizi ve düzenli tedavi almanızı önerirrim

@anonymous, bu ilaçlar çok zarar veriyor diyorlar bende okb var ama psikiyatri ye gitmiyorum çünkü o ilaçlar kimyasal ve zarar verir bana diyorum ruh gibi yapar uyku yapar kilo yapar birde kullananlar yorgunum çok halsiz demişti geçen gün adım atmaya mecalim yok diye böyle yapıyorsa eğer zaten aman aman adamı işten atarlar yani ben korkuyorum şahsen korkum diğer ilaçlara göre en tehlikel ilaç Grubu psikiyatri ilaçları benim şahsi görüşüm

içme o zaman. beni iyileştiriyor ve kilo alma dışında sorun yaşamadım.

Çok teşekkür ederim kardeşlerim , selçuk ünv doktorlarına da bakacağım hemen.
Kardeşim normalde de çok yorgun ve sürekli uyuma eğiliminde. Rileptid günde 1 tane akşamları dedi doktor. Başka bir doktora gidene kadar şimdilik tek ilaç bu.
Tarikatlarla bağlantısı yok ama tarikatlara merakı var.

@hamzazahit,

En basiti hocam onun kaldığı odalara gizli kamera yerleştirmek ve gözlemlemek. Bu fikir biraz tuhaf geliyor ama akrabalarıma söyledim ve hareketlerinden şizofreni olduğunu anladık.

@hamzazahit,
Hocam sağlık bu sonuçta, kardeşinizden gizli yapın. Zaten takılacağı max 2 oda var. Bunu onun iyiliği için söyledim. Yoksa yanlış tedavi alıp iyice hayatı kararmasın. Siz anormallik görünce zaten doktora gösterirsiniz. Herşey daha kesinliğe kavuşur. Tekrardan geçmiş olsun.

Üst Alt