Mantık sahip olduğumuz bilgileri ve aklımızı kullanarak,insanlar ya da olaylar hakkında çıkarımlar yapmaktır.Sezgi ise aklımızın devredışı olduğu bir hissetme halidir.Ancak benim fikrime göre sezgi de aslında bir tür mantıksal çıkarım yapma hali olabilir.Hayatımız süresince işittiğimiz,gördüğümüz,kokladığımız ve dokunarak hissettiğimiz herşey aslında bilinçaltımızda kayıtlıdır fakat biz bütün bu algıladığımız ve kaydettiğimiz bilgilerin sadece az bir kısmını bilincimize taşıyabiliriz.Bilincimiz pek çok bilgiye hakim değildir oysa bilinçaltımız hakimdir.Buna göre mantık bir akıl yürüterek sonuç çıkarma hali ise sezgide bilinçaltısal aklımızı kullanarak sonuç çıkarma halidir.Yani sezgide bir tür mantıktır.
Sezgi mi yoksa mantık mı daha üstündür ya da önemlidir diye düşünürsek.Bence sezgi,mantıktan bir adım daha öndedir.Çünkü sezgi bizde kayıtlı olan bütün bilgileri işlerken,mantık sadece bir kısmını işler fakat iş sonuç çıkarmaya gelince bence ıq ya da eq devreye girer.Iq su yüksek birisi mantığını kullanmada başarılı iken,eq su yüksek birisinin sezgileri kuvvetli olur.Benim düşünceme göre duygusal zekası gerçekten yüksek kişiler,zekası yüksek kişilere oranla sayıca azdır ve insanların çoğu sezgilere değilde mantığa itibar eder.Çünkü mantık bize hangi sonucu nasıl ve niçin çıkardığını açıklar fakat sezgisel olarak sonuç çıkaran kişi nedenleri ve niçinleri açıklayamaz.Bu sebeple akıl ve mantık daima duygu ve sezgiden daha önemli görülür.
Salt mantıkta,salt sezgide zaman zaman yanıltıcı olabilir.Bu yüzden ben ikisinin de sesine kulak vermeyi tercih ediyorum.