Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ üst ekstremitede tremor kaynaklı fonksiyon kaybı olan ÖTV indiriminden..?

Kagan596

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, araba almaya karar verdik ve hiç bilgiimiz yokken engelliler için ötv-kdv indirimi gibi birşey olduğunu öğrendik.
Konuyla alakalı pek bilgim yok lakin araştırmaya başlayalı birkaç saat oldu.
Anladığım kadarıyla indirimden ya %90 ve üstü engel olanlar ya da belirli şartları sağlayanlar yararlanabiliyor.

Babamın raporunda 'Kas-iskelet sistemi' bölümünde , başlıkta da belirttiğim gibi :Travmatik beyin hasarı , sağ üst ekstremitede tremor kaynaklı fonksiyon kaybı : %40. yazıyor.
Bu yeterli midir ?

Ayrıca rapora neden işlenmedi bilmiyorum sağ elin orta parmağında problemi var, kemik kırılmasına bağlı parmak diğerlerinin aynı hizasında değil yukarıdan aşağıya kavisli.
Belki o parmağı da hesaba katmışlardır bilmiyorum.

Yararlanabilir miyiz bunu sormak istiyorum. Teşekkürler.

babanızın %90 veya üzeri rapor alması lazım. eğer %90 altında kalıyorsa ve h sınıfı ehliyet alabiliyorsa yine faydalanır lakin aracı babnızdan başkası kullanamaz.

kagan596;

babanızın özür oranı ile araç alacak iseniz özür oranının (çeşitli hastalıklardan toplamı) %90 üzeri olması gerekiyor ama aracı babanız kullanamaz vasisi olarak siz kullanabilirsiniz ...
eğer aracı kullanabilecek kadar sağlık durumu elverişli ise H sınıfı ehliyeti olması lazım ve gene devlet hastanesinden alınmış tertibatlı araç kullanması uygundur yazan bir rapor alması lazım ki bunun için de engelinin ortopedik olma şartı var ...eğer raporu alırsanız ve ruhsata kendi adınızıda işletirseniz aracı sizde kullanabilirsiniz ...

Liljan;

İlginiz için teşekkürler. Babamın ortopedik hasarı da var raporda yazıyor başlıkta da belirttiğim gibi. Anladığım kadarıyla da sağ üst ekstremiteden hasarı olanlar ortopediye giriyor ve yönetmeliğe uygun olarak bu haktan yararlanabiliyor ? Öte yandan babam haricinde yani örneğin ben oğlu olarak aracı kullanmam için gerekli olan şartlar nedir ? tertibatlı araç olsa kullanabilir miyim ?

kagan596;
sizin adınız ruhsata işli olursa bir şart yok zaten araç tertibatlı olucak eğer babanız da kullanıcaksa ...
engelin ortopedik olma şartı var evet ama esas olan raporda tertibatlı araç alması uygundur yazması ...
seyfi demirsoy (buca) devlet hastanesinden alın veya alsancak devlet hastanesinden inanın hiç güçlük çıkarmıyorlar özellikle seyfi demirsoy daki dr lar çok anlayışlı heyet bölümünde işlemleri yapan memurlarda aynı şekilde eğer yetiştirebilirseniz aynı gün tüm muayeneler bitiyor siz muayenede sıra beklemiyorsunuz randevu almıyorsunuz kapıdaki dr sekreterine heyet diyorsunuz önce sizi alıyorlar ...

Liljan;
Çok teşekkür ederim ilginiz için , benim kafamı kurcalayan nokta şu ; özel aparatlı araç yazarsa raporda babamdan başkası kullanamazmış sanırım ? Babamın öyle ahım şahım bir engeli yok sağ orta parmağı hafif kalkık sırf onun için arabaya özel aparat takılır mı , takılırsa bu sadece babamın kullanacağı anlamına mı gelir gibisinden kaygılarım var. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

tuaf bir cümle kurucam ama babanızın engelinin elbette az olması çok güzel bir durum ama siz önce birraporu lın anladığım kadarı ile sadece bir parmağında sorun var hafif bir durum siz alın raporuda geisi çok kolay zaten ...
dediğim gibi seyfi demirsoy bu işlerde çok kolaycı ve çözümcü ve özellikl ortopedi bölümünde ki dr lar iletişimde çok iyiler
siz raporu alın ruhsata adınızı işletirseniz sizde kullanırsınız trafik durduğu zaman sorguda adınızın çıkması gerekiyor..

bi yanlışlık olmasın gül hanım rapor %90 altında ise ruhsata nasıl isim yazdıracak. yeni bi kanun mu çıktı eger öyleyse bende aracımı kullanacak kişinin adını hemen yazdırayım.

Ruhi , sanırım Liljan şundan bahsediyor ; Eğer özür %90 ın altındaysa ve ortopedikse ve bunun yanında da araç için özel bir aparat gerekmiyorsa yakınları vs. ruhsata adını yazdırabilir. Yani aracı başkalarının kullanmasında sakınca yok gibisinden. bilemiyorum ben de dediğim gibi yeni yeni araştırıyorum , öğrenmeye çalışıyorum.

TRAFİK ŞUBEDE GÖREVLİ BİR POLİS ARKADAŞIMIZI ARADIM VE VERDİĞİ CEVAP ŞÖYLE OLDU ...

siz aracı alırken beyan etmeniz gerekiyormuş şu kişi veya kişiler aracımı kullanabilir diye (yakınlık derecelerini sormayı unuttum :( )herhangi bir uygulamada sorguda bu isimler çıkar ise sorun yok ...
ama şayet isim beyan edilmemiş ise bir başkasının kullanması yasak denildi ...

kagan596;

aracı alınca bir kaç tur atarım artık bu kada konuştum :(

Liljan;

Konuma gösterdiğiniz ilgi için tekrardan teşekkür ederim. Yarın Menemen'e bir galeriye gideceğim. Aile dostumuz oradan Dacia Duster almıştı. Biz de açıkçası ondan özendik. Yarın oradaki satıcılarla da görüşeyim onların da bilgisini alayım sonuçta bir birikimleri,bilgileri vardır konuyla ilgili. Dediğim gibi tek çekincem aracı babamdan başkasının kullanması/kullanamaması.. Zaten büyük ihtimalle sadece ben kullanacağım oğlu olarak. Ve sözüm olsun eğer alırsak arabayı sıkıntı çıkmaz da , size de bir kıyak geçeriz heralde :) http://lh3.ggpht.com/-7bCqTlct_0s/T...E/Dacia-Duster-Eibach-Giacuzzo.jpg?imgmax=800 oyy oy = )

Liljan;TRAFİK ŞUBEDE GÖREVLİ BİR POLİS ARKADAŞIMIZI ARADIM VE VERDİĞİ CEVAP ŞÖYLE OLDU ...

siz aracı alırken beyan etmeniz gerekiyormuş şu kişi veya kişiler aracımı kullanabilir diye (yakınlık derecelerini sormayı unuttum :( )herhangi bir uygulamada sorguda bu isimler çıkar ise sorun yok ...
ama şayet isim beyan edilmemiş ise bir başkasının kullanması yasak denildi ...

lütfen yanlış bilgi vermeyelim
% 90 altındaki raporla alınan arabalar için ruhsata isim yazdırılmaz,hiç bir aparat takılmamış olsa bile yazdırılmaz.

ayrıca sadece sağ orta parmakta engel var diye ötv indiriminden faydalamazsınız.arkadaşım girdi heyete sağ elinde 3 parmak yok , bırakın ötv indirimli araç almayı, H sınıfı ehliyet alabilir bile vermediler, B sınıfı ehliyetle araba kullanıyor.

Bakın görünen olarak sadece orta parmağında sorun var. Raporda sağ üst ekstremitede %40 yazıyor. Ayrıca yanlış bilgi vermeyin çünkü ortopedik bir engel varsa % si önemli değil , ortopedik engelin bulunması yeterli ?

dostum
yazdıklarına göre cevap vereyim, hadi farzedelim doktor verdi özel tertibatlı araç kullanabilir diye,
bak gayet net yazıyorum,
% 90 altındaki oranlı raporla ötv indirimli alınan aracı sadece engelli kendisi kullanabilir, senin kullanma şansın yok, engeli sadece sol ayak veya bacaktaysa hiç bir tertibat taktırmadan otomatik vitesli araba alınabilir , o zaman sen kullanabilirsin,

sen uğraş, yinede işin gücün rasgelsin,

Ben engeli konusunda çok hafif bir engeli olduğunu belirttim sayın kazazede ama genede deneyin dedim tamamen olmaz demek son nokta hastane ye bağlı. Kullanma konusunda ise sorup bilgi yazdığımı gene belirttim ama yanlış bir yön varsa elbette siz düzeltin tamamlayın bu çok doğru bir davranış tşk ler

3. madde sol alt ekstremite rahatsızlığı olanlar için. Sol ayağından rahatsızlığı olanlar 'otomatik vitesli araç' ibaresiyle ÖTV'den muaf olabilirler ve bu araçta özel donanım olmayacağından herkes kullanabilir bu aracı. Herkesin kullanabilmesi için diğer şartsa % 90 ve üzeri oranla alınmış olmasıdır aracın. Yani iki halde herkes kullanabilir aracı: birincisi sol ayaktan ve engelle otomatik vitesli araç ibaresiyle alınmış olması gerekir, ikincisi % 90 ve üzeri oranla alınmış olması gerekir...

Üst Alt