Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ elimde kısıtlılık var. ÖTV indirimli araç alabilir miyim?

bahri55

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Almış olduğum bu rapora göre ötv ve mtv indiriminden yararlanabilirmiyim acaba

teşhisler : sensörinöral işitme kaybı + sağ üst extremite bozukluğu

h sınıfı ehliyet alır otomatik vites araba kullanabilir

bahri55 Alabileceğinizi düşünmüyorum sağ el'den araç alabilme şartı özel tertibat yaptırılmasıdır. Raporunuzda özel tertibat kelimesi geçmediği için maliye'den onay alamazsınız

Sağ üst ekstremite araç alımı:

1- Bir yandan özel donanım şartı arıyor tebliğ:

"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir."

2- Ama diğer yandan manuel vitesi özel donanımsız kullanamayacak ve/fakat otomatik vitesi de hiç bir donanıma ihtiyaç duymadan kullanabilecek kişiler için "otomatik vites özel donanımdan sayılır, vergi istisnalı araç alnabilir" diyor:

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."​

Kısacası, sağ eldeki kısıtlılık manuel vitesli araç kullanmaya maniyse, 2 numaralı kriter işletilebilir.

NİSAN 2015 GÜNCEL: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Yani, burada iş biraz didişmeye bağlı. bence o raporla vergi dairesine gidip bu son yönetmelik değişikliğine işaretle araç alınabilir mi diye sorulabilir.
Ama en kötü ihtimalle özel donanımlı araç alınabilir zaten. O donanım da vites kolunu sol ele aktaran veya yükselten bir özel donanım olabilir.

Merhabalar,

Benimde sağ elimde 4 parmak ampute H sınıf ehliyet almak istiyorum sayın OturanBoğa ilgili konu ile söylediğinde yola cıkarak vergi dairesini şimdi aradım bahsettiği 2. kriteri soyledım ama illa ki tertibat zorunlu bunun başka bir yolu yok dedi açıkcası OturanBoğa dediği gibi karmış olmuş ayrıca % 90 ve altı raporla alınan arabaları herkez kullanabiliyormuş kesin bilgi.

2. numralı madde için sağlık kurulu raporunda tam olarak ne yazması gerek??

Karsiyaka35 selam kardeşim,

H sınıfı ehliyet alabilir otomatik vites araç kullanabilir ibaresi yazmak zorun 2.madde için.

Karsiyaka35

Bence, "manuel vitesli araç kullanamaz, otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir ibare olması iş görür.

Üst Alt