Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ elim ampute. Tertibatsız araçta ötv muafiyeti olur mu?

Sgündüz

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Selam Arkadaşlar,

Bir soru sormak istiyorum benim sağ el 2.3.4 ve 5. parmağım ampute H sınıfı ehliyet almak istiyorum ama asıl sorum şu;

1- H sınıfı ehliyet alır otomatik vites araç kullanır raporum olursa tertibatsız alma sanşım var mı ? mercedes koldan vites gib.

2-son çıkan kanunda bir ibare var burdan benim yararıma bişe çıkarmı ? Yardımlarınız için teşekkürler.

'' Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. ''

Sgündüz Bu düzenleme daha sol el özürlüler için bile sıkıntılı bir süreç iken ve sizin vites için tertibat kullanmanız gerekirken kendinize boşa macera aramış olursunuz.

3T3N1TY selam arkadaşım,

Aslında amacım macera aramak değil presodür hakkında detaylı bilgi edinmekti oluru ve olmazı bilmek sen konu ile ilgili pek de bişe soylememıssın yorumun için teşekkürler.

Sgündüz Söylenecek pek bir şey yok zaten mevcut durumunuzda vitesi rahat kullanabilmeniz için tertibat gerektiği aşikar . Doktorların bu durumu es geçip size otomatik vites raporu vermesi büyük bir şans olur. Hadi diyelim herşeyi bir şekilde atlattınız maliye trafik hastane bu bermuda şeytan 3 genini aştınız. Rastgele bir çevirme polis sizin tertibatsız araç kullanmanızın tehlike arz edeceğini ehliyeti yenilemen gerektiğini söyledi . Değecek bi bütün bu olabilecek sıkıntıları çekmeye.

Selam

Soylediklerinizde tabi ki haklsiniz zaten bu kadarini da bilmiyordum suan icin otomatik vitesi tertibatsiz kullaniyorum eger sansim varsa o sekilde almak istemistim cunku tertibat gercekten arabanin icinde hic estetik durmuyo yapan cok firmada yok sanirim kazik gibi montelemisler demirleri baktigimda peki tertibatli arabayi abim kullanabilir ni biliyor musinuz ?

Sgündüz 17 Nisanda çıkan karayolları yönetmeliği gereğince 3. kan hısımları tertibatlı araç kullanabiliyor bunun için en yakın trafik şubeye araç ruhsatı ile gitmeniz gerekiyor .Mevzuat yeni olduğu için problem yaratabilirler ama forumdan bu işlemi yapanlar oldu site üzerinden bir arama yaparsanız ulaşabilirsiniz

3T3N1TY selam kardeşim,

sana bir sorum olacak su asagıdakı satırın acıklması nedir sizce yani hangi durumda rapor gecerlı oluyo bu acıklamanın karlısıgı olan sakatlık nedır fıkrın varmı ?

'' Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. ''

Sgündüz Bu madde sol elden ve ayaktan özüre sahip bireyleri içeriyor. Sizin aracınızı vites tertibatı olmadan kullanmanız mümkün olsa bile, tertibat ile kullanım şekli daha güvenli, daha rahat olduğu için onay alabilmeniz mümkün değildir

Vites kolu ile sol el ne alaka?
Düzenlemedeki bu ibareler kafa karıştırmaktan başka bir şey değil. Yukarıdaki ibareye bakarsanız sağ el engelli vitesi kullanamadığı için otomatik vites tertibat sayılır deniyor, uygulamaya gelince ııhh sağ el için tertibat şart deniyor. Hatta bir çok doktor üst extremite kısıtlığında ehliyet bile vermiyor.

Ufukalp selam,

Öncelikle yorumun için teşekkürler bende bir yıldırma politikası olarak goruyorum ılla o hurda yıgını demır profıllerı arabana monte edeceksın dıyorlar BİMER e yazdım 08.06 da halen cevap yok gelcenı de sanmıyorum kendi dururumum ıcın demıyorum ama sol ele yapılan otomatik vites uygulması sağ el için de olmalı bence aslında cok sey var halbu kı cıkan mevzuata bıle kulp buluyorlar ben durumumu vergı daıresıne anlattım 5 kısıyle konusuyorum 3 u otomatık vites donanımsız alırsın dıyo 2 kısı alamazsın dıyo onlarda bıle tutarsızlık var sağ el 4 parmak ampute ıcın abartı olmaya tertibat sizce nasıl olabilir sitede deneyimli isimlerden biri de sizsiniz takip ediyorum bir bilginiz vamı acaba ?

Ufukalp Bütün sol kol ve elinden özüre sahip kişiler olarak

[FONT=sans-serif]'' Öte yandan, [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. ''

Bu madde'ye istinaden araç talep ediyoruz.Çünkü hastane ve trafik bizlerin manuel araç kullanmaya haiz görmüyor haliyle dolaylı yoldan sol el ,kol,ayak bu madde içine giriyor ama sağ el bu kapsama dahil edilemez çünkü vitese tertibat yapılması gerekir oda bu kapsamda değerlendirmeye alınamaz [/FONT]

@Sgündüz
Malesef yasa koyucu ile uygulayıcı birbirinden bihaber, herkes ayrı telden çalıyor.
Sizin yerinizde olsam tüm uğraşıma rağmen otomatik vites mümkün olmazsa, ufacık, pek göze çarpmayan bir aparatla çözüm yoluna giderim.
Sizin sadece parmaklarınız ampute, dolayısıyla vites koluna uzanır ancak kavrayıp sağa sola iteleyerek vitese geçirmekte zorlanırsınız.
Bunun için vites kolunun üzerine içine elinizin ancak sığacağı büyüklükte bir metal kafes olabilir.
Elinizi içine sokup sağa sola ileri geri hareket ettirerek vites geçişi sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.
Manuelde bu aparat da olsa geri vitesin yine de zor olacağını var sayarak bu aparatın otomatik vitese uygulanması daha iyi olur zannımca.

@3T3N1TY
[FONT=sans-serif]'' Öte yandan, [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir. ''

Koyu fontlu yerleri okuduğunuzda bu ibarenin sağ ele soldan daha uygun olduğunu görürsünüz, çünkü vites sol değil sağ el içindir. [/FONT]

Ufukalp Bölümleri kendi içerisinde ayrı ayrı yorumlarsak zaten her yere çekmeye müsait bir düzenleme olduğunda herkes hem fikir bu satırdan ziyade farklı bir örnek daha vereyim direk bana GİB üzerinden gelen metinden bir kesit

http://i.hizliresim.com/1yJWVY.jpg

Bu demek değil ki sağ elde tertibata gerek yok. Bu işin trafik boyutu ve ruhsat işlemleri var .Maliye ne kadar zor ise trafikte bir o kadar problemli . Sağ elden özürlü bireylerin özel tertibat içeren rapor alması ve ufakta olsa bi tertibat yaptırması hem işlemlerin daha kolay olmasını sağlar hemde kullanım rahatlığı sağlayacağını düşünüyorum

Bilemiyorum ama geçen bir arkadaş raporuna soldan direksiyondan vitesli araç şeklinde ibare yazdıklarını belirtmişti.
3T3N1TY
Bölümleri kendi arasında parçalara ayırarak yorumlamıyorum, dikkat edersen aralarında ve/veya kelimesi var, ben konumuzla ilgili yeri vurguladım.
Burada fikir beyan ediyoruz ve inanıyorum ki üzerine gidildiğinde bu ibare sağ kol için soldan daha el verişlidir.

Ufukalp Elinde uygun raporu vakti ve sabrı olanlar deneyebilir . 2 aydır izmir-ankara arası araç onayı peşinde koşturuyorum en son artık üst kurula imzaya çıktı ne zaman cevap gelir belirsiz diyorlar . Çekilecek uğraşılacak bir iş değil insanda sabır'da şevkte bırakmıyorlar

Allah sabır versin Cenk, bizde o da yok engelim işitme kaybı.
Paşa paşa ötv de ödedim, mtv yi de her 6 ayda bir paşa paşa ödüyorum. :)
Ehliyetim de B zaten.

Sağ el tertibatsız ötv indirimi.

Merhaba Arkadaşlar,

Benim sağ el 2.3.4. parmaklar ampute 1.ve 5.parmaklarda ise hareket kısıtlılıgı var.

Bugun vergi dairesini aradım durumumu anlattım tabi ki ezberinde olan tertibat olmadan otv indirimi olmaz cumlesini soyledi, neyse nisan ayında çıkan mevzuatla iligli sorum oldu oda bu aşağıdaki satırdı.

(Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.)

Buna istanaden bana soyledığı doktorun bu durumu raporda acıkca belırlemesi gerekiyor dedi bende son yayınlanan mevzuattaki yine bir satırı soyledım onlara yine aşağıdak.

(Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.)

Sonra bu olabilirse ötv den faydalanabılırsınız biz raporun genelde açıklayıcı olmasına dikkat ediyoruz dedi'' sadece otomatik veya manual kullanamaz'' gibi kavramlardan daha açıklayıcı bır sebep olması gerekiyor dedi.

Sonuc olarak burda durumu benım gıbı olan arkadaslarda bu konuda bılgılensın vergı daıresıne sorsun ıstedım.

Benim engelim sağ elde ve otomatik sorunsuz kullanabiliyorum ama manual kullanamıyorum eğer bizim tertibatsız olarak otv den yararlanıp arac alma sansımız varsa bunu sonuna kadar irdelememiz gereki diye düşünüyorum.

Tekrar tesekkur ederim ufu abi bakalim basvurumu yapicam olumlu bi yanit alabilirsem burda da ornek teskil etmesi acisindan yayinlicam allah yardimcim olsun en dipte de olsa umut var pesine duscem:)

Sgündüz Şahsınıza söylemiyorum ama son dönemde herkesin tertibatsız araba alma çabasını anlayabilmiş değilim. Muafiyetin geldiği nokta zaten kullanılacak araçların tertibatlı olmasından geçer , Artık 3. kan hısımlarıda tertibatlı araçları kullanabildiğine göre herkeste oluşan bu çaba kusuruma bakmayın ama suistimale giriyor

3T3N1TY

Selam Kardeşim bn senin bi kaç yazında daha gordum farkettım soylemlerin kişileri iğneleme ve laf batırma yonunde olabiliyor bence oncelıkle bundan vazgec.

Tertıbat olayına gelınce yurulugun ne kadar gec ve sorunlu yurudugunu sende bılıyorsun aslında ara bakalım trafık tescılı o dedıgını soyluyorlarmı sana.

Son olarak da sana kesınlıkle katılmıyorum kanunda eğe boyle bişe varsa tabı kı kullanılmalı ben burdan bıseyı zorlamıyorum suıstımal de etmıyorum eğer var ise bi şekilde ortada olmasını belırgın olmasını ıstıyorum olmazsa zaten olmaz ..

Sgündüz Yanlış tahlil etmişsiniz ne yazık'ki ne söyleyeceksem direk olarak söylerim iğleneme veya laf sokmak ile işim olmaz. Söylediklerimden gocunan var ise sorunu kendinde arasın .

Mevzuattaki ince nüansın farkına varamamamışsınız tertibat kullanmadan otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar diyor ama sağ elden engele sahip bireyler için vites topuzuna hakimiyet sağlanabilmesi için tertibatın şart olduğu trafik,hastane ve vergi daireleri biliyor iken muafiyet almaya uğraşmak iğne ile kuyu kazmaktır .

Bir şekilde vergi dairesini geçebildiğinizi düşünsek bile karşınıza trafik çıkacak ve engelli aracı olarak ruhsat verilebilmesi için tertibat soracak ve yine takılacaksınız çünkü karayolları mevzuatında otomatik vites bir tertibat kapsamında değildir.

Bunları yapmak yerine vites topuzuna yapacağınız ufak bir aparat hem size yardımcı olacak hemde uğraşmayacaksınız . Trafik eğer 3. kan hısımları kullanamaz diyorsa 17 nisan resmi gazetesini götürün herkes nasıl ruhsatına işlettiyse sizde işletin

Mevzuat bu konuda esnemeye müsait aslında

1- Bir yandan özel donanım şartı arıyor tebliğ:

"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir."

2- Ama diğer yandan manuel vitesi özel donanımsız kullanamayacak ve/fakat otomatik vitesi de hiç bir donanıma ihtiyaç duymadan kullanabilecek kişiler için "otomatik vites özel donanımdan sayılır, vergi istisnalı araç alnabilir" diyor:

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."​

Kısacası, sağ eldeki kısıtlılık manuel vitesli araç kullanmaya maniyse, 2 numaralı kriter işletilebilir.

NİSAN 2015 GÜNCEL: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

OturanBoğa
Ben de bu maddeye istinaden özelgeye yönlendirdim zaten Sgündüz arkadaşı.

Üst Alt