Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikoz, muhakeme yeteneğini etkiler mi?

@santomarine,
Öncelşikle yanıtınız için teşekkürler. Psikozdan muzdaripim, ve rahatsızlığım ağır olmakla birlikte, kronik. Mesela akıl yürütemiyorum. Ben hep böyle mi kalacağım sizce? İlaç kombinasyonum, Klozapin, Lurasidon ve Lustral...

@halistaşdeviren, selamlar. Ben de psikozum. Bu hastalıkta "negatif" ve "pozitif" diye 2 farklı kategoride belirtiler vardır.

Başlıkta sorduğun muhakeme , yetenekten ziyade her insanda olan normal bir zihinsel işleyiştir.

Ama psikoz yaşayanlarda muhakeme güçlüğü, dikkat eksikliği, odaklanma sorunu, durgunluk vb. belirtiler görülebilir.

Bunların düzelmesi için sadece ilaç kullanmak yeterli olmaz. Meslek edinip çalışmak veya bir hobi edinip işlevselliği arttıracak eylemler gereklidir

Normal bir işte çalışamayacak durumdaysan TRSM gibi kurumlara katılabilirsin. Psikoz olan başka insanlar tanırsın ; sosyalleşirsin.

Ayrıca bu kurumlarda grup terapisi olarak incik&boncuk dizme , resim yapma ve karaoke şarkı söyleme gibi faaliyetler de mevcuttur.

Denersen fayda göreceğini umuyorum. Allah stabil günler nasip eylesin. Geçmiş olsun.

🤲

Kesinlikle psikoz muhakeme yeteneğini etkiler. ben atak geçirdiğim zaman herkesin benim hakkımda dedikodu yaptığını ve beni bir başkasına kötülediğini kötü anlattığını düşünerek devamlı herkese sinir oluyordum. çok kötü günlerdi ama bu şekilde iken nasıl ben muhakeme yapacağım ki çocuktan farkım yoktu.

Kısacası evet bence psikoz muhakeme yeteneğini etkiler.

bazı günler bir varlık görüyorum dünya yan gelip yatma yeri sanki diyor

Ben 200 lira bilet almak için 5 lira uzatmıştım. Bana göre param sınırsızdı ama 5 lira olarak görünüyordu.

@Psikoterapist, ben iyileştikten sonra kullanmaya başladım invega'yı. Doktor sosyalleşmem için yazmıştı ama o dönem evdeydim ve hiç fırsatım olmadı. Gereksiz gördüğüm için bıraktım. Doktor yine başlatır gibime geliyor. Okulda arkadaşlarım olmasına rağmen sosyalleşmek için bir istek duymuyorum.

@Pickle,
İnvega bana gore adamı eve kapatır tek başına kullanildiginda ama yanında antidepresan alındığında kaygı etkisi azalır.diye düşünüyorum.siz kullandığınız da kaygilandirmiyor muydu sizi?

Hasta bir yakını olan ve dışarıdan gözlemleyen birisi olarak kişiye göre değişir ama ben kesinlikle muhakeme yeteneğini etkilediğini gözlemliyorum.

Öncelikle işitsel ve görsel halisinasyon varsa zaten beyin sürekli onlarla meşgul olacağı ve halisinasyonlar genelde emir verdiği için ciddi bir odaklanma problemi olacaktır hele ki farkındalığı yok veya düşükse gerçekle gerçek olmayan birbirine karıştığı için herhangi bir olayda karar vermekte zorlanacaktır.

Halisinasyonlar olmasa bile bu sefer hezayanlar ve düşünce bozuklukları sebebiyle oluşan yanlış, takıntılı inanç ve düşünceler doğru ve yanlışı muhakame yeteneğine zarar verecektir.

@Ahmet T, arkadaşlarım var dediğime bakma, hiçbiri yakın arkadaşım değil. Kafa dengi arkadaş yok.
@Psikoterapi, bende kaygı gibi bir etkisi yoktu.

@Ahmet T, Allah razı olsun.
Seslere inanmadığını söylüyor ısrarla umarım doğru söylüyordur.
Bazen seslerin verdiği emirlere uyduğuna şahit oluyorum ama tamamen seslere inanma yok ama bazen acaba doğrularmı diye düşünüyor sanırım konuştuğumda söylemişti bunu.
Ama hastalığın ilk şiddetli döneminde inanıyordu.

Üst Alt