Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan şurup var mı?

Ahmet T

Aktif Üye
Konular
92
Reaksiyonlar
463
şizofreni hastalığının tedavisinde hepimiz biliyoruz hap ve iğne var bu hastalığa şimdiye kadar bir şurup çıkmadı merak ettim sordum
hayırlı akşamlar bu arada

Ben citoles damla kullanmıştım. Hap'a göre daha iyi doz ayarlaması yapılabiliniyordu.

1. Antidepresanlar​

Birçok yaygın antidepresanın sıvı versiyonu mevcuttur:

• Fluoksetin (Prozac, Fulsac, Depreks): Genellikle 20mg/5ml likit formları bulunur.
  • Sertralin (Lustral, Selectra, Misol): Oral konsantre (damla) formu mevcuttur (ancak bu formun genellikle su veya meyve suyu ile seyreltilmesi gerekir).
  • Essitalopram (Cipralex, Citoles): Damla formları yaygın olarak kullanılır.
  • Sitalopram (Cipram): Damla veya şurup formunda bulunabilir.
  • Paroksetin (Paxil, Seroxat): Oral süspansiyon formu bazı ülkelerde mevcuttur.

2. Antipsikotikler​

Hem eski tip (tipik) hem de yeni nesil (atipik) antipsikotiklerin sıvı formları vardır:

• Risperidon (Risperdal): En yaygın kullanılan sıvı antipsikotiklerden biridir (oral çözelti/damla).
  • Aripiprazol (Abilify, Abizol): Oral çözelti formu mevcuttur.
  • Ketiapin (Seroquel, Cedrina): Bazı pazarlarda şurup formu bulunur.
  • Haloperidol (Norodol): Türkiye'de en çok bilinen "damla" formundaki antipsikotiktir.
  • Klorpromazin (Largactil): Oral çözelti formları mevcuttur.
  • Klozapin (Leponex): Bazı durumlarda özel olarak hazırlanan süspansiyonları bulunur.

3. Kaygı Gidericiler ve Uyku İlaçları​

• Diazepam (Diazem): Damla formu mevcuttur.
  • Hidroksizin (Atarax): Yaygın olarak şurup formunda kullanılır (özellikle çocuklarda ve hafif kaygı durumlarında).

4. Duygudurum Düzenleyiciler ve Diğerleri​

• Valproik Asit / Sodyum Valproat (Depakin): Şurup formu özellikle epilepsi ve bipolar bozukluk tedavisi gören çocuklarda kullanılır.
  • Lityum: Bazı ülkelerde sıvı sitrat formunda bulunabilir (ancak Türkiye'de genellikle tablet formundadır).
  • Metilfenidat (Ritalin): Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için bazı bölgelerde sıvı formları üretilmektedir.

Üst Alt