Biri nasıl ki yüksek ateş, titreme, öksürük gibi belirtiler göstermeye başlar, bu zatürredir.
Psikotik bozukluga sahip bir hastada da hezeyanlar, halüsinasyonlar ve daginik dusunceler ortaya ciktiysa bu ataktir. Ama sanmiyorum ki duzenli ilac tedavisi olan biri psikotik atak gecirsin.
Biri daha önce hiç psikiyatrik tani almadiysa ama hezeyan yasamaya, halusinasyon gormeye basladiysa ve dusunceleri dagiliyorsa psikoz atagi yasiyor diyebiliriz. Her hastada bir sekilde hikaye boyle baslar, ilk atagini gecirir, sonra ilac tedavisiyle kontrol altina alinir hasta ve bir daha atak gecirmeyebilir. Ama ilaclar sayesinde bu iyi durumda oldugunu ayirt edemezse, ilaclari birakirsa buyrun cenaze namazina.

O "ben hasta olmayabilirim" dusuncesi ilerler, ilerler, ben Allah'ım, ben Mehdi'yim dusuncesine varir. Halusinasyonlar gorebilir, hissedebilir, bunlarin cin oldugunu, kendisine musallat olduklari dusuncesine varabilir. Garip ve çok uçuk davranislarda bulunabilir. Ölüm tehlikesiyle burun buruna kalabilir. (İntihar değil ama hezeyanlar yüzünden kendine zarar verebilir.) Başkaları da bu durumdan istifade edip ona zarar verebilir. En iyi ihtimalle kendini hastanede bulur.
O yüzden ilaçları bırakmayın.
Sinsi sinsi, yavaşça ilerler, farkına varmadan size hükmeder beyniniz.
Hezeyan nedir diye sorulmuş. Şudur: Ikiye ayrilir hezeyanlar. Nonbizar ve bizar hezeyanlar. Biri uçuktur, asslaa basiniza gelemez. Biri basiniza gelebilecek bir ihtimaldir. Örneğin, uzaylilardan hamile kalmak, Allah olmak, bunlar gerçekleşmesi imkansiz kategoridedir. Diger kategoride ise takip edilmek, eşinizin sizi aldatmasi gibi durumlar yer alir.
Aksi yuzde yuz kanitlansa bile kişi bu hezeyana sahipse durumun aksine inanmaz. Inandiramazsiniz onu.