@PRENSESSIZPRENS, kabul etmedim ancak ısrarla rakamın tek olduğunu söylemekteler, hatta bir dilekçede oluşturdum örneğini paylaşıyorum kendilerine teslim ettim
SOMPO SİGORTA A.Ş.’ye
31/01/2026 tarihinde sel hasarı nedeniyle 01 AFG 94 plakalı Renault marka aracımı, ikamet ettiğim Adana ilinde anlaşmalı servisiniz olan Yusuf Baysal Otomotiv Sanayi Ticaret A.Ş. Merkez Şubesi’ne teslim ederek hasar sürecini başlattım.
Söz konusu tarihten bu yana aracımın ekspertiz ve araştırma işlemleri yürütülmüş olup, 25/02/2026 tarihinde 0216 538 60 04 numaralı telefondan aranarak eksper kanaati doğrultusunda aracım hakkında pert kararı verildiği tarafıma bildirilmiştir. Akabinde somposigorta.adresinden gerekli evraklar e-posta yoluyla iletilmiştir.
Evrakları incelememin ardından teklif edilen bedelin yetersiz olduğunu belirterek tarafınıza geri dönüş yaptım. Tarafıma gönderilen yanıtta; dosyanın engelli aracı olması sebebiyle ilgili mevzuat kapsamında değerlendirildiği, ÖTV tutarı düşülerek hesaplama yapıldığı, marka, model, kilometre, geçmiş hasar ve aksesuarların dikkate alındığı ve iletilen 461.000 TL tutarındaki teklifin nihai olduğu, artırım yapılamayacağı ifade edilmiştir.
Bunun üzerine, teklif edilen bedelin emsal piyasa değerinin oldukça altında olması nedeniyle aracımın onarılmasını talep ettim. Ancak eksper kanaati tekrar edilerek aracın onarılamayacağı ve teklif edilen bedelin artırılamayacağı tarafıma bildirilmiştir.
numaralı kasko poliçemin ÖTV klozunda açıkça şu hüküm yer almaktadır:
“Yasal mevzuata uygun şekilde ÖTV indirimi kapsamında satın aldığınız araca ait düzenlenen poliçeniz ÖTV dahil bedel üzerinden sigortalanmıştır. Hasarınızın hurda belgeli olarak sonuçlanması durumunda, aracın ilk satın alımında istisna edilen ÖTV oranı, aracın hasar anındaki rayiç bedelinden düşülerek tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Hasarınızın çekme belgeli olarak sonuçlanması durumunda ise, aracınızın ilk satın alımında istisna edilen ÖTV vergi muafiyeti tarafınızca vergi dairesine iade edilmeli ve ilgili kurumlardan alacağınız gerekli tüm evraklar Şirketimize teslim edilmelidir. Evraklar teslim edildikten sonra ÖTV dahil bedel üzerinden hasarınız değerlendirilecektir.”
Bu hüküm doğrultusunda, Türkiye Sigortalar Birliği verileri ve araç satış platformlarında yer alan emsal ilanlar incelendiğinde aracımın rayiç değerinin yaklaşık 955.000 TL olduğu görülmektedir. Dolayısıyla tazminat hesaplamasının bu emsal değer üzerinden veya üzerinde yapılması gerekmektedir.
Diğer bir seçenek olarak, ÖTV muafiyetinden yeniden yararlanabilmem adına aracın “hurda” statüsünde değerlendirilmesi mümkündür. Vergi dairesinden edinmiş olduğum bilgiye göre, hurda işlemi uygulanması halinde ödenmesi gereken güncel vergi tutarı 80.000 TL olup, bu tutarın emsal rayiç bedel üzerinden düşülerek tarafıma ödeme yapılması gerekmektedir.
Ayrıca, aracımın onarılamayacağı öngörülmesine rağmen tarafıma ikame araç tahsis edilmemiş; bu nedenle araç kiralamak zorunda kalmış bulunmaktayım. Devam eden süreçte de ikame araç sağlanamayacağı tarafıma bildirilmiştir. Hasarın meydana geldiği ilk günden itibaren yaşanan bu süreç, maddi ve manevi açıdan ciddi mağduriyet yaşamama neden olmuştur.
Tüm bu hususlar dikkate alınarak dosyamın poliçe hükümlerine ve emsal piyasa koşullarına uygun şekilde yeniden değerlendirilmesini, sürecin ivedilikle sonuçlandırılmasını ve mağduriyetimin giderilmesini arz ve talep ederim.