Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz olarak alacağım otomatik vitesli aracı ailem kullanabilir mi?

mehmet-41

Aktif Üye
Konular
88
Reaksiyonlar
177
arkadaşlar h sınıfı otomatik vitesli araç kullanır sürücü belgem var ötv siz araç almak istiyorum aracı hem ben hem diğer aile bireyleri'de kullanabiliyor mu bir sıkıntı olur mu?

Ben de ve eşimde de H ehliyeti var.Eşim ehliyet alırken Araba mızı eşimde kullanabilirmi diye sormuştuk Polis Memuruna.Kullanamaz ceza kesilir demişti bize. Ama son durum nasıl bilmiyorum...

Selamlar.
Ben daha geçen hafta araba aldım ( H Sınıfı Özel Tertibatlı - Sağ Ayak Diz Altı Ampute)
banada emniyette arabayı benden başkasının kullanamadığını söyledi polis memuru ve ruhsatada 'Araç Sahibinden başkası kullanamaz yazdı'

mehmet-41

Durumdan duruma göre değişiyor: her engellinin özelliği başka başka olunca verilen cevap genelleme olur.

Sizin engeliniz nedir? Ona göre cevap vereceğiz.

Sağ ayak engelliler için doğal olarak kendisinden başkası kullanamaz ibresi işlenir ve kullanamaz.

Ama SOL ayak engellilerde bu konuda istisna var mesela...

sol ayağımdan engelliyim ehliyetimde otomatik vites ibareli ötv siz araç alırsam aile bireyleri veya diğer kişilerde aracımı kulanabilir mi ?

Benim de Ocak ayında kullanmaya başladığım özel tertibatlı aracımı B sınıfı ehliyeti olan eşimin kullanamayacağını söylediler trafik tescilde. Ama ruhsatta sadece "Özel tertibatlı özürlü aracı, 5 yıl süre ile satılamaz, devredilemez" yazıyor.

Bende merak ediyorum bu konuyu raporumu daha yeni aldım ehliyet aldıktan sonra aldığım aracı kimler kullanabilir. Benim raporumda da otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyor.

[FONT=Times New Roman]MADDE 7 ‒ Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.[/FONT][FONT=Times New Roman]“Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:[/FONT][FONT=Times New Roman]a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[/FONT][FONT=Times New Roman]b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[/FONT][FONT=Times New Roman]c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/FONT][FONT=Times New Roman]ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.[/FONT]

Arkadaşlar bu kanun 17 nisan 2015 resmi gazetede yayınlanmış kanundan alınmıştır buna göre her halde emniyetten tertibatlı aracı birince derece bir yakının kullanabilecegine dair yazı almak gerek galiba bilgisi olan arkadaşlar bizleri aydınlatırsa seviniriz.....

erdinç arkadaşım senin benimi yok galiba bu sitede ben sadece bilgiyi paylaştım bu başlık altında senin bu kanunu paylaştığını göremiyorum ki görseydim emin ol aynı kanunu 2 defa paylaşmazdım....

otomobil

arkadaşlar h sınıfı otomatik vitesli araç kullanır ibareli ehliyetim var ötv den yararlanarak alacağım otomatik vitesli aracı engelli olmayan arkadaşım veya bir başkası kullanabilir mi ?

Yine Yönetmeliğin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile, yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. Ancak, özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin, araç sahibi dışında bir başkası tarafından kullanılması, yine % 90 ve üzeri özürlüler tarafından ÖTV'den muaf olarak bizzat ithal edilen araçların araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü haricinde kullanılması mümkün değildir. cevabımı buldum ithal edilen araçlarda sürücü kısıtlaması varmış

Sıkıntılı bir konu aparatın biçimine göre değişiyor diyorlar ancak
Elden gaz fren tertibatlı otomatik vites aracımın ruhsatında kendisinden başkası kulanamz diye şerh konulmuş ancak sağlıklı bir bireyde gaz ve fren pedalları standart olduğu için pekala rahat kulanıyor nedir ölçü anlamış değilim .

Arkadaşlar 17 Nisan 2015 de çıkan yönetmelik daha yürürlüğe girmemiş ben öğrendim. Araçta aparat yoksa ruhsata birşey yazmamaları lazım sadece otomatik vites oldugu için de herkes kullanabilir o aracı. Fakat araçta ilaveten aparat takılı ise Örn: Benim aracımda sinyale ilaveten bi demir takılı, Şuanki yürürlüğe göre ruhsatta araç sahibinden başka kimse kullanamaz yazıyor ama yönetmeliğe göre kullanması lazım 3. dereceye kadar akrabalarımın. Ben bimer e yazdım bu konuyu bayramdan sonra cevap gelecektir paylaşırım sizlerle de. Yeni yönetmelik yürürlüğe girdiği anda aracın teknik donanımında değişiklik yoksa ve/veya aparat ilave takılmışsa kişinin 3.dereceye kadar akrabası kullanabilir. "17 nisan 2015 karayolları yönetmeliği 7.madde c fıkrası"

mehmet-41
Kullanır kardeşim, akraba falan da değil otomatik vitesi herkes kullanır.
Ehliyetinde de otomatik vites yazıyorsa sen de otomatik vitesli her aracı kullanırsın.

ufuk bey ehliyetim zaten otomatik vites ibareli otomatik vitesli aracım var satıp ötv siz yeni araç almak istiyorum ötv siz araç alırsam benim aracı herkes kullanabilir mi ruhsatta herhangi bir kısıtlama var mı

Evet Mehmet kardeşim ÖTV siz de alsanız herkes kullanır.

Bu yasa yururlugu gırerse sınyal kolu aparatı ve dıreksıyon topuzu var aılem kullanabılcek mi

Allah korusun aracı arkadaşın kulanırken kaza yaparsa.Kasko ödeme yapmaz.3cü derceye kadar akaraba arar.Sigortacının bana söylediyi bu.

h sınıfı ehliyet ve sol ayak engelli ötv muafiyeti güncel bilgi

arkadaşlar bimere h sınıfı otomatik vitesli ehliyetim olması sebebi ile ve ötvsiz araç alımı ile ilgili gönderdiğim mail sonucu geldi sizlerler paylaşmak istedim umarım arkadaşlar için güncel bir bilgi olur:

BİMER başvurunuzda belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 30/04/2010 tarih ve Ö.T.V-2/2010/3 sayılı iç genelgesi ile; sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerektiği, buna göre sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin “H” sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmalarının mümkün bulunduğu açıklanmıştır.
Emniyet Genel Müdürlüğünün 21/06/201 tarih 4624/130154 sayılı yazısı ile “B” sınıfı sürücü belgesiyle otomatik vitesli araçların kullanılmasında herhangi bir sakınca olmaması nedeniyle, belirtilen şartları taşımak suretiyle yurt içinden alınarak ÖTV’den muaf olarak tescil edilecek otomatik vitesli otomobillerin, tescil belgelerine “araç sahibinden başkası kullanamaz” şerhi konulmadan, sadece, “araç sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulması uygun görülmüştür.
Ancak, bu kapsamda yurt dışından getirilen otomobillerin tescil belgelerine ise, gümrük trafik şahadetnamesinde belirtilen şerh düşüleceği belirtilmiştir.

Bu bağlamda;
1) “(H) sınıfı-otomatik vitesli araç kullanılır” ibaresi olan sürücü belgesi ile tüm otomatik vitesli otomobilleri kullanabileceği,
2) ÖTV yararlanılarak alınan otomatik vitesli araçları “araç sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılabileceği,
3)1610712007 tarih ve 123514 sayılı yazı ile; İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden alınan görüş doğrultusunda (H) sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, engelliklerine uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2800 cm3 aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da kullanılabileceği, Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri ile ilgili yönetmelik ile hangi sağlık durumuna göre kimlerin Ticari araç kullanıp kullanmayacağı belirtilmiştir.

İyi günler dileriz. Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

Üst Alt