Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araç alırken 10 yıl, satarken 5 yıl kuralı!?

Zeynep20

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği var. İnsanların birçoğu muafiyetten yeni yararlanacak olanların araçlarını 10 yıl boyunca satamayacağını düşünüyor. Ancak Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı sitesinde alımlarda 10 yıl satışta ise 5 yıl sınırı olduğunu açıkça belirtmiş.
.
Soru 8: Engellinin ilk araç alımında (ilk iktisabında) ÖTV doğar mı?
Engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından on yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

Soru 15: Engelliler araçlarını aldıktan 5 yıl sonra engeli olmayan birisine ÖTV ödemeden satabilirler mi?
Malul ve engelliler tarafından ÖTV’den müstesna olarak satın alınan taşıtların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devrinde ÖTV aranmaz.

Kaynak: Engelliler İçin Motorlu Taşıt Alımında Sunulan Hizmet ve Muafiyetler

@Kırmızıı,
Birçok sebebi olabilir ,
Paraya ihtiyacı vardır , satmak zorunda kalmıştır.
Aracın kronik arızası vardır.Masrafları artmıştır.
ihtiyacını karşılamıyordur.

@barcan88,
Evetde burada işte pek çok soru çikiyor işte. Engelli araç engellinin ihtiyacı için işi kolaylaşsın diye dimi. Şimdi burada farklı amaç için araç alınıyorsa ki (bu durumu kullanan pek çok kişi var) onlar için tabiki de sorun olmaz çünkü para lazımdır başka ihtiyaç için kullanılacaktır. Benim düşüncem engellinin kullanım açısından kolaylıgı için ise mesela toplu taşımaları kullanamama gibi ki ben o amaç için aldım çokda rahat oluyor özellikle hastahane işi çok olunca.bu durumda benim gibi olup o anlamda kullanana araç şart olan kişiler için satıp yenisini alamadıktan sonra neden satılsınki diye o yüzden sormuştum.

Engelli adına alınan araçta ruhsata 2 kişi eklenebiliyor. Bu gün vergi dairesine gittik ve bu 2 kişi sadece il sınırları içinde aracı kullanabilir, il dışına çıkamaz dedi. Var mı böyle birşey?

@Kırmızıı,

Katılıyorum düşüncenize. Ancak, konumuz o değil. Konu; "Kaç yılda ÖTV ödemeden satabilir, kaç yılda alabiliriz."
Birinci yılda da, dördüncü yılda da satabilirsin,ancak ÖTV ödersin. 5 yıldan sonra ÖTV ödemeden satmamızın nedeni vergi kanunundan dolayı. Vergi alacakları 5 yıl sonra zaman aşımına giriyor, o nedenle devlet 5 yıldan sonra satarsak ÖTV almıyor.

@timurmavi

Yok öyle şey

@barcan88,

Bilgi kirliliği olmasa benim bu bilgiye ulaşmam bu kadar güç olmazdı. Siz konuyu geçeli çok olmuş olabilir. Ben bu sürece yeni dahil oldum. Yaptığım aramalarda birçok kaynak alış da satış da 10 yıl oldu şeklinde yazılar yazmışlar. Bu açıdan en doğru kaynakla arayanların kolayca erişebileceği bir konu olsun istedim. Nitekim ben aradığımda böyle açık ifade eden ve kaynak gösteren bir konu bulamadım.

@barcan88,

Aslına bakarsanız olayın öznesi tamda oda ama amacı carpitiyolar ve nereden kısarsak ses yükselsede birsey çıkmaza geliyor olay!!farkindaysaniz yasada çoğu engelliler hakkı diye madde var.ama iş uygulamaya gelince prosedürler,şartların ağırlaştırılmasi gibi gibi engellerse karşılaşıyoruz.yani olaya yüzeysel değil ben biraz derinleme bakıyorum sanırım.ama birbirine zincirleme oluyor.domino etkisi gibi!!!!tek taş düşünce diğerleri mecburen etkileniyor.

Üst Alt