- Motor silindir hacmi 1600 cm3 ü aşmayan binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar(steyşın vagon,arazi taşıtı ve jeepler dahil),
- Motor silidir hacmi 2800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus taşıtlar,
- Motosikletler, mopedler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar,
Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede bulunan taşıt araçlarından motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşmayan binek otomobilleri, motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşmayan kamyonet, pikap vb. eşya taşımaya mahsus taşıt araçları ile motosikletlerin sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler veya bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere yetkili satıcı veya galeriden satın alınmasında ÖTV tahsil edilmeyecektir.
Yani 2800cc kadar minibüs alabilirsin. 1600cc kadar da binek araç alabilirsin.
Sıfır alımda hangisinde ötv indirimi çok olur diye sorarsan binek araçta fazla olur. sebebi binek araçlarda ötv %40 ticaride %18 olmasıdır.
minibüs kamyonet vb. araçlar ticari olarak geçer ve kdv vergisi daha çok alınmaktadır.
Aldıktan sonra seneler içinde hangisi daha karlı olur derseniz ticari araç daha karlı. sebebi mtv ticari araçlarda yıllık bin lirayı aşmaktadır ve bundan da muafız.
Engeliniz nedir bilmiyorum ama bende ikiside var kesinlikle minibüsün yerini hiçbir araç tutmaz. (yanlış anlaşılmasın aracın tekini raporla aldım)
erhan112;
Tüm markaların ticari ve binek araç kategorileri farklıdır sitelerine girip hangi araçlar binek hangisi ticari görebilirsiniz. ayrıca tiguan binek bir araçtır