Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vitesli araç istedim manuel verildi! ÖTV mevzuatı nasıl olacak!?

antepli

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Benim ehliyetimde otomatik vites özürlü aracı kullanabilir yazıyor. Bayii ile pazarlığı yaparken üç engelli arkadaşımla birlikte otomatik vites olarak yaptık. Aracın plaka, ruhsat ve tescil işlemleri tamamlandıktan sonra teslim almaya gittim. Haliyle bana verilen bütün belgeleri imzaladım. Araca bindiğimde manuel olduğunu fark ettim. Bayiye ben otomatik pazarlığı yaptım dediğimde yok otomatik vites konuşmadık diyorlar. kullanamayacağım ve 5 yıl satamayacağım aracın pazarlığını neden yapayım diye sorduğumda cevap vermiyorlar. Bayi şimdi aracı değiştiremiyor, Kendileri alsa bile ben 5 yıl boyunca yeniden Ötv indirimli araç alamıyorum. Konu ile ilgili dava açmayı düşünüyorum. Mümkünse fikir ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum.

bu ne sorumsuzluk kardeşim nerde bu bayi kimmiş öyle ...
sizin bu kadar uğraştırıp böyle araç satımımı olurmuş.. bilmiyorlar mı engellilere manuel araç verilmediğini..
bayiyi fln es geçip türkiye üretimse fabrika yoksa disbiraötrle irtibata geçip bayiye tutanak tuturuyorsunuz böyle saçma iş mi olur bide 3 tane araç alınmış aynı anda toplu satış oldugu hallde böyle dangalaklı mı yapılır la..
hem sizin ehliyet ve raporunuzda otomatik yazmıyormu gözleri nereye bakıyormuşş size elde kalmış aracı fln vermiş olabilirler hemen arac hakkında işlemleri başlatın bence..

Arkadaşlar yanlış anlaşılmasın 3 arkadaşla gittik bayiye ama 1 araç aldık.

Aşağıdaki Özelgenin çıktısını alıp aracı iade edebilir ve yerine yeni bir araç alabilirsiniz:

Başlık Ayıplı mal kapsamında iade edilen araç yerine istisnadan yararlanarak yeni bir araç alınıp alınamayacağı hk.
Tarih 06/01/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-03-25
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı : .4.35.17.01-35-03-25
Tarih: 06/01/2012
Konu : Ayıplı mal kapsamında iade edilen araç yerine istisnadan yararlanılarak yeni bir araç alınıp alınamayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Özel Tüketim Vergisi istisnası uygulanarak satın aldığınız aracınızın ayıplı çıkması nedeni ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükmü uyarınca iade edilmesi halinde, beş yıllık süre bitmeden ikinci defa Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesindeki istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız konusunda Başkanlığımızdan görüş istenilmektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2 nci maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.
Öte yandan Kanunun 15/1 inci maddesinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin; bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapılabileceği, bu vergiden mahsup edebileceği veya iade talebinde bulunabileceği hükme bağlanmıştır. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şarttır.
Bu açıklamalara göre, Kanunun 7/2 nci maddesiyle düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın 5 yıllık süre dolmadan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca Tüketici Mahkemesi kararına istinaden iade edilerek, aynı niteliklere haiz yeni bir aracın iktisabı halinde, söz konusu araç için de istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı a.
Grup Müdürü

oha diyorum yani..bayinin yapmış oldugu işgüzarlık bence sonuna kadar kovalayın derim.

Firmanın ismini ve aracın markasını ver, mail yöntemiyle karalama kampanyası yapalım engelliler olarak, bak nasıl tutuşuyorlar o zaman...

Benim özür derecem %40 bir sorun olmaz sanırım. Bülent beyin mesajını bayiye mail olarak attım. Eğer bayii hala aracı yenilemezse açacaz davamızı.

Bayiye bülent beyin gönderdiği özelgeyi gönderdim benden 6.000 lira fark istedi veremeyeceğimi söyleyince git dava aç dediler. Bugün dava açmak için avukata gideceğim. bayinin avukatı kesinlikle kaybedersin diyor. Sizce bu davayı kaybetme olasılığım varmıdır?

3 tane şahidinde var git mahkemeye masrafı çok tutmaz, bayi avukatı kazanırsın demicekti heralde, iş ciddiye binmiş gerekirse bir engelli derneğine de uğra hukuki yardım açısından belki bir faydaları olabilir.
Sonuç çıkana kadar burayada bayi adı felan yazma haklıyken haksız olma kardeş.

İş gerçekten çok ciddiye bindi kaybedeceğimi düşümüyorum ama kaybedecek olsamda bu olayın üzerine gideceğim.

bencede sonuna kadar gidin hayırlısınla üstesinden gelirsiniz..
farklı bi sitede ve haberlerdede görüldü John deere traktörlerin sorunu ile açtıgı davayı bi çiftçi kardeşimiz kazanmıştı sende hayırlısınla ustesinden gelirsin suçlu olanlar onlar.

Zaten tek tesellimiz bu hadisede de bir hayır vardır düşüncesi. Umarım ve dilerim ki hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun.

cahit kardeş bu bayiyi neden açıklamak istemiyorsun? Yoksa gizlediğin bir şey mi var?

@antepli,

Satış sözleşmesine bakmadınız mı manuel mi otomatik mi diye ?

Mahkemeye verseniz bile adamlar diycek ki sözleşmeyi imzalamışsınız.

Bana öyle geliyo ki adamların insafına kalmış.

Allah yardımcınız olsun.

sağlık kurulu raporunuzda umarım otomatik vites araç kullanır ibaresi vardır. eğer raporunuz bu şekildeyse çok rahat olun. hertürlü kazanırsınız. ama raporunuz hem otomatik vites+tertiba hemde manuel vites+tertibata imkan verecek durumdaysa biraz uğraşırsınız gibi.

Yaptığınız sözleşmede manuel yazıyorsa mahkemede haklı çıkacağınız pek sanmıyorum.Aldığınız aracın markasını modelini fiyatını yazmanız mümkünmü? En azın dan ödediğiniz fiyat otomatik araba fiyatıysa mahkemede haklı çıkarsınız.

Bence dava lehinize sonuçlanacaktır. Ama davadan önce ben olsam vergi dairesine gider, aracı değiştirmeye dair prosedürü netleştiren bir yazı alır (yukarıdakine benzer) ve son bir kez bayiye gidip konuşurdum

Üst Alt