Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizm yüzünden ömür boyu yalnız mı kalacağım?

berke26

Üye
Konular
54
Reaksiyonlar
270
Bende atipik otizm var. Rahatsızlığım yüzünden insanların duygularını ve düşüncelerini anlamakta zorlanıyorum. Bu yüzden çok fazla patavatsızlık yapıyorum, istemeden insanları incitebiliyorum, söyledikleri şeyleri bazen anlamıyorum ya da yanlış anlıyorum, yaptıkları şakaları ise neredeyse hiç anlayamıyorum (anladığım zamanlarda da düzgün şekilde karşılık veremiyorum.). Zaten bir erkek olarak futbol, araba ve kadınlar hakkında konuşmaktan hoşlanmamam ayrı bir dezavantaj benim için. Bunun sonucu olarak herkes benden uzaklaşıyor, uzaklaşmayan da beni ciddiye almıyor bile. Mesela; iş yerindekiler genelde diğerlerine selam verirken ya da sohbet ederken beni hep es geçiyorlar. Bir buluşma olacağı zaman beni hiç çağırmıyorlar. Sevgili ve evlenme konusunu açmaya bile gerek yok. Galiba ömür boyu yalnız kalmak kaderim olacak. Özellikle bu ülkede gram vasfı olmayan insanlar sırf çenesi çalışıyor diye hayatta her zaman benden önde olacaklar. En iyi işlere girecekler, hatta belki benim amirim ya da müdürüm falan olacaklar. En iyi sevgililere sahip olacaklar. Mahallede görüyorum zaten, elinde tesbihle ve Adidas eşofmanıyla ağzından küfür eksik olmayan mahalle kekolarının bile yanında manken gibi kızlar var (Sonra niye kadın cinayetleri artıyor.). Onlar hayatını gül gibi yaşarken ben yalnızlığımda kimsenin ruhu bile duymadan sefil bir şekilde yaşayacağım. Hatta belki de öldüğümde yaşadığım evde cesedim günlerce çürüyüp kalacak.

Bu arada kimseye kendimi acındırmak gibi bir niyetim yok. Zaten acınsam da bir şey değişmez. Sadece şu anda içimi dökebileceğim kimsem olmadığı için içimdekileri buraya yazmak istedim. Yazdıklarımdan rahatsız olan varsa kusura bakmasın.

Bir kadın olarak cevap vereyim, eğer ortalama üstü bir görünüşünüz varsa (Ee, tabii Brad Pitt olun da demiyorum ama) ve kültürel birikiminiz de iyiyse atipik otizm, sevgiliniz ve eşiniz olmasına engel teşkil etmez. Çevrenizdeki erkekler futbol, araba ve kadınlar hakkında mı muhabbet ediyor? Ben çevremde bir-iki kişi tanıyorum, bi' onlar futbol muhabbeti çeviriyor. Diğerleri kültürlü insanlar, dini ya da siyasi muhabbetleri var. Naçizane tavsiyem, çevre edinin.

Bir de o tasvir ettiğiniz abilerin yanındaki kadınlar size yanaşsa siz kabul eder miydiniz? Manken gibi olabilirler ama... Hmm. Neyse. Eleştirmeyeceğim. Kısacası, ambalajlı onlar.

Ekleme: Odun gibi davransanız da bir kadın sizi seviyorsa sizi "Christian Grey" gibi bulabilir.

Şizofreni ve Otizm var bendede.
Dış dünyaya bende kapalıyım kardeşim.
Kendime ait bir dünyam var ama ben genede evlenmek istiyorum. Yaşım tam 40. Ben ilaç kullanıyorum diye benimle kadınların evlenmeyeceğini sanıyorum.

@Samarra Yaşadığım stres yüzünden 58 kiloyum (6 ay önce 51 kiloydum ama spor yapınca 58'e çıkarmayı başardım.). Onun dışında tipimde bir problem yok. Belli bir kültürel birikimim var. Zaten tarih, psikoloji ve felsefe gibi alanlar ilgi alanıma giriyor. Ama sıkıntı bunu pazarlayabilecek insan bulamamakta ve bulsam bile rahatsızlığım yüzünden iyi pazarlayamamamda. Günlük hayattaki iletişimim buraya yazdığım gibi değil. Konuşmam bozuk ve anlatım biçimimde problemler oluşabiliyor.

Çevrenizde hep kültürlü insanların olmasına şaşırdım. Sorması ayıptır, ne işle meşgulsünüz?

@aydünyavaz Engellinin halinden genelde engelli anlıyor. Ama ruhsal engelli biriyle evlenmeni tavsiye etmem.

Bedensel engelli biriyle evlen ki birinizin eksiğini diğeri tamamlasın.

22 yaşında cp li olarak yukarıdaki bayan arkadaş bile tipten bahsetmiş kadınlar için dış görünüş karakterden iyi insan olmaktan bile daha önce gelir hastalığım yüzünden benimde kız arkadaşım olmadı Hayatımız öyle güllük gülistan insanlar gibi geçmiyor sen ne kadar kültüre sahip te olsan o yukarıdaki bahsettiğin insanlar senin hep bir adım önünde olurlar zaten sonları da belli oluyor sen Gine’de iyi olmaktan vazgeçme

@BayKukla Doğru söylüyorsun, milletin dalge geçmesi için iyi malzeme oluyoruz. Gerçi çoğu insana rahatsızlığımı söylemiyorum ama yine de dalga geçilecek duruma düşebiliyorum.

@berke26, O da var tabi de, demek istediğim o değil

Ünide her tanıştığı insana anoreksi olduğunu söyleyen bir kız vardı. Erkeklerin de ilgisini çekiyordu. Çok kolay arkadaşlık kuruyordu.
Ben ise onu her gördüğümde ağzına yemek tıkasım geliyordu.

@BayKukla Bunun özenilecek ne yanı var anlamıyorum. Mesela; birçok ünlü kişi sırf ilgi çekmek için otistik olduğunu söylüyor. Ama öyle göründüğü gibi iyi bir şey değil. Network, iletişim ve kendimi pazarlama günümüzde her alanda başarı için en önemli faktörlerfen birisi iken rahatsızlığım özellikle bu konularda beni en gerilerde bırakıyor. Ben bir yerlere gelmek için köpek gibi çalışıyorum, ama yanımdaki adam benden daha iyi çene yapıp sanki benden daha iyiymiş gibi kendini pazarlayabildiği için her zaman benim önüme geçiyor. Dışarıdan bakınca da diksiyonum ve konuşma tarzım yüzünden neredeyse bir zihinsel engelli muamelesi görüyorum ve hayatta her yerden eleniyorum.

Zaman zaman herkes patavatsızlık yapar, pot kırar ve insanların zevkleri ayrıdır. Söylediğiniz gibi ben de futboldan hoşlanmam, içki, kumar, madde vb sohbetlerin olduğu diyaloglara girmem; keza o tür diyaloglar itici gelir yani sevmem. Şimdi bir kaç işgüzarla sohbet edeceğim diye sevmediğim şeylerden mi konuşacağım ? Bana göre olmayan şeylerle alaka mı kuracağım. O onları ilgilendirir, ne sizi ne de bir başkasını değil. Toplum yanlışa gidiyorsa, sizde yanlışa mı gideceksiniz ortak bağım yok diye.

Kadınlarla birliktelik kuramayan insanların çoğunda ki eksik öz güvendir. Siz ağzınızı açıp bakarken, konuşmaya cesaret edemezseniz, o güzel beni beğenmez, şu şöyle, bu böyle derseniz; manken gibi olan kızlarda cesaret edip konuşanlarla birlikte olur. Kişilerin ister istemez (herkes için aynıdır) ilk baktığı şey dış görünüş ise de (sonuçta gözümüz ile görüyoruz) zamanla karakteriniz karşı tarafın üzerindeki etkiyi belirler. Kimi gelir sesine aşık oldum der, kimi insanlığını, merhametini seviyorum der. Çoğalır gider yani bu sonuçlar. Yakışıklılık ya da güzellik insanların 1-0 önde başlamasına sağlayan bir sebep olsa da; sadece onlar birliktelik yaşasaydı geri kalan herkes yalnız olurdu. Olayları büyütmek en çok yalnız olanların yaptığı şeydir. Siz çıkıp 100 kişiye teklif ederseniz mutlaka birisi kabul eder ama oturur bir şey yapmazsanız tabi ki yalnız olursunuz. Söylediğiniz şeyler benim içinde geçerli. Ne bahsettiğiniz gibi bir hastalığım var nede yalnızım diye bir şikayetim. O onların derdi benim değil. Bana göre yanlış olan onlar. Birileri eşek şakası yapıyor yada seviyor diye ben sevecek değilim. Birileri para karşılığı futbol oynayanların fanatikliğini yapıp sabaha kadar bununla alakalı konuşabiliyor diye ben de bunu yapmak zorunda değilim. Herkesin ilgi alanı, sevdiği şeyler, bakış açısı aynı olamaz. Aynı olmak zorunda da değil.

Şimdi sıralasam ortak nokta olarak baktığınız şeyleri hemen aklıma gelmese de sizinkine ek olarak aklıma gelmeyen yüz tane şey çıkar belki. Bakın mesela hemen aklıma gelen bana bir tane yazayım. Güncel şarkı yada işte şarkıcı söyleyin deseniz inanın bilmem :) Benim zevkim ayrı, başkalarınınki ayrı ve kimseninki bir diğerini ilgilendirmiyor. Ve hatta şunu da net olarak söyleyebilirim. Sizin o dezavantaj olarak baktığınız şeylere ben avantaj olarak bakıyorum. Bana göre tamamı boş şeyler onlar ve o grupdan olmadığım için mutluyum. Bakış açınızı değiştirin.

@HuYSuz79,

Ya dostum belli bir yaşa geldikten sonra bazı şeyleri değiştirmek çok zor burda hastalık ayırmıyorum ama bende cp liyim kız konusunda asıl sorunda bu zaten hastalığım yüzünden kendimi geri plana attım bana şu cümleyi söyliyecek kız eninde sonunda sen niye böyle yürüyorsun diyecek yani kendimizi kandırmayalım arkadaşımızın konuşmasında problem varmış mesela ona da onu sorucak kız arkadaşlarının yanında belki benden rahatsızlık duyacak zaten toplumun yargılamalası bitmiyor ortama girsen ayrı bir dert ben artık o kadar şey yaşadım ki insanların bakışından bile anlıyorum

@EMIRCAN10, Benim söylemek istediğim şey şu. Ya oturur sızlanırsınız sadece ya bir adım atarsınız. Hangisinde şansınız var ? Kimseye pollyannacılık oynayın demiyorum. Gerçekleri inkar edin de demiyorum. Ama sizin örneğinizde söylediğiniz şeye şöyle bir genel bakalım. Ya Allah aşkına; toplumda ön yargı, eleştiri ne zaman bitti ? Bir düğüne gidersiniz birileri mutlaka gelinle damat arasında olumsuz bir şey bulur. Sapasağlam olsa da eleştirir. Ya damat yakışıklı gelin çirkindir. Ya da tersi. Genel düşünce hiç bir zaman ne güzel bir birlerini sevmiş, beğenmişler olmaz. Birileri çıkar yani her zaman. Benim anlamadığım o birileri sizi niye ilgilendiriyor. Falanca bana bakıyorsa, filanca benim hakkımda konuşuyorsa gibi nedenlerden dolayı hayatını yaşayamayan insanlar var. Falanca ile filancanın sizden başka işi mi yok. Farklı bakış açılarına sahip olamayıp saplantı gibi takıntılı hale yaşamını getirmenin kime ne faydası var.
Birileri mutlaka birilerini eleştirir. Gram aklı olmayanların akıl dağıttığı bir memlekette yaşıyoruz. E ne yapalım, her şeye küselim mi birileri böyle diye ? Hayat bu, herkesin farklı bir mücadelesi var. Kimisinin sınavı yada kaderi yaşadığı engeller farklı, yolu ve zorlukları farklı. İsterseniz bahane bulur hayata küsersiniz, isterseniz mücadele edersiniz. Her yolda seçim sizindir başkalarının değil. Fakat birinde şansınız varken diğerinde hiç şansınız olmaz. Çevrenize sizden daha kötü durumda olan ama mutlu olan hiç mi kimse yok ? Neden hep olmayanı değil de fazlası olanı görüyorsunuz? Neden olana şükretmek yerine olmayanlara sarılıyorsunuz?

İnsanların bir biri ile olan sorunu bitmez. Birileri mutlaka acımasız olabilir. Kendisinin de benzer derdi var; yapmaması gerekir diye düşündüğünüz kişi bile acımasızca size saldırabilir. Bunlar herkesin zaman zaman yaşadığı şeyler ama şikayet ederek yaşayan insanın şikayeti bitmez. Hava sıcak olsa sıcak diye, soğuk olsa soğuk diye sızlanır. Bu durum size bir şey katıyorsa devam edin. Katmıyorsa bakış açınızı değiştirin. 8 milyar insanın yaşadığı bir Dünya da siz biz mi dertliyiz sadece ? Herkes mi bizden daha iyi ?

@EMIRCAN10 Kardeşim, bana göre CP'li olman kız arkadaşın olmasına engel değil. Sana başka bir başlıkta da yazmıştım kız olsaydım erkeğin CP'li olması benim için fark etmez diye. Ne tesadüftür ki bunu dedikten sadece birkaç hafta CP'li bir kızla sevgili oldum. İlişki sadece 2 ay sürdü ama bunun sebebi birbirimizi sevmediğimiz ya da tipimizi ve rahatsızlıklarımızı beğenmediğimiz için olmadı. Sadece belli şartlar el vermedi diyeyim. Zaten ilişkiyi anlaşmalı şekilde bozduk.

Ayrıca CP, otizm kadar insan ilişkilerini etkileyen bir rahatsızlık değil. Bunu etkileyebilecek etmenler bazı hastalarda psikolojik sorunlara yol açması ve konuşmayı etkilemesi. Aynı benim gibi olmadık yerde olmadık şeyleri söylemene yol açmaz. Karşındakinin duygu ve düşüncelerini anlamanı ya da empati kurmanı engellemez.

@HuYSuz79 Elimde olsa ıssız bir adaya ya da dağa yerleşip ömrümün sonuna kadar orada yaşardım. Ama maalesef insan sosyal bir canlı ve diğer insanlarla az-çok etkileşim kurmak zorunda kalıyoruz. Söylediğiniz gibi maalesef bu ülkedeki toplumun geneli kalitesiz ve istemesek de bu kalitesiz kitlenin kalitesiz etkileşimlerine muhattap olmak zorunda kalıyoruz. Okulda, işte, sokakta, toplu taşımada, alışverişte vb. her yerde ister istemez muhattap oluyorum. Kendimi eve kapatsam bile ailemin ve akrabalarımın cahilce fikir ve davranışlarına muhattap olmak zorunda kalıyorum. Zaten istesem de kendimi bütün gün eve kapatamam, hayatımı idame ettirmem gerekiyor. İşe gitmem ve dışarıya çıkmam gerekiyor. Onun dışında sosyal canlılar olduğumuz için sosyalleşmeye ihtiyacımız var. Yalnızlığın günde 15 sigara içmek kadar zararlı olduğunu duymuştum.

Son düzenleme:
Dostum hani derler ya rahatsılığı olan birini Gine rahatsızlığı olan anlar burda konu cp veya otizm değil benim otizm li dostumda oldu onun yașadıkları da zor Sapasağlam insanlar dönüp gittiler sen cp liye o kadar ilişkileri etkileyecek bir hastalık değil demişsin ama biz zaten en baștan kaybediyoruz dış görünüş ten yürüyüş denge bozukluğu vs otizm hakkında bilgim var gerçekten zor aslında her engel zordur bir gözü górmeyende şikayet eder , bir kulağı duymayanda hepimizin ortak noktası dünyaya dezavantaj lı devam etmemiz cp li olmayı ben seçmedim veya sen otizm li olmayı Buda bizlerin sınavı toplumda hep bakışlar bizim üzerimizde olacak ama bir şekilde hayatımızı devam ettirmemiz gerekiyor bende senin gibi işsiz bir ada da yaşamayı çok isterdim kimseyle muhatap olmadığım bir yerde yaşamak isterdim

Asosyal insanlara ezik gözüyle bakanları anlamıyorum. Zorluklara göğüs gerip yaşamaya tam gaz devam eden biri, çok az konuşuyor diye ezik oluyor nedense.

@Pickle,
Sağlam insanlar bizim gibileri anlamıyor çünkü zorluk nedir bilmezler onlar için ne varki istedikleri gibi konuşabilirler koşabilirler seni en iyi anlayan kendi vicudundur ben 2 adım sonra ayağım takılırmı diye düşünüyorum adam , kadın yarın giyeceği elbiseyi düşünüyor ben keyfimden asosyal değilim yâda arkadaş bende isterim kahkaha atmayı sosyal olmayı neden istemeyim ama benim öyle hayatım yok toplumun istediği insan olmaktansa kendi sınırlarımı ve hastalığımın sınırlarını zorlamadan kendi içimde yaşamak bana daha cazip geliyor

Milletle alakası yok. Beyin programlamaniz yanlış. Kendinizi kazanova olarak görür iseniz beden de ona göre davranır. Her kadını çekersiniz. Ama kendinizi ezik olarak görür iseniz hiçbir kadınla bağlantı kuramazsiniz. Cesaret diye bir şey yok. Akıl programlaması var. Aklı doğru dürüst programlar iseniz korkmazsiniz. Aklın canlandırmaya ihtiyacı vardır. Neyi canlandırır iseniz onu yaşarsınız. Cesaretten, özgüvenden bahseden, size gaz veren insanlardan Uzak durun. Yalan söylüyorlar! Kendileri cesaret için hiçbir şey yapmamıştır. Cesaret için hicbir şey yapılamaz. Olmayan bir şey için birnsey yapılamaz. Başarılı insanlar başarılıdır. Neden öyle olduğunu kendileri de bilmez. Cesaret, özgüven vb saçma sapan şeyler uydururlar. Peki özgüven için ne yaptın? Hiç. Sen öyle idin zaten. Bedavadan öyle idin...
Akıl riskli işlere girmez. Girse de korkar. Akıl güvenlik ister. İkna olmak ister. Aklı ikna edemez iseniz beden harekete geçmez...

@berke26,
Hayatında senden değerlisi yok.

Yaşadığınız bu olaylar yüzünden üzüldüğümü bilin. Benim arkadaşlarım hep benim gibi anormal insanlardı. Gençken sizin gibi hep takıyordum şu kız niye bakmıyor bu niye böyle bu kızlar niye böyle diye. Kendi dünyamda istediğim hayatı yaşamadığım zaten bana işkence. Sonra ne olduysa beni çağırmıyorlar falan diye üzülüyordum sonra ben çıkmamaya başladım. Biri beni çağırdığında yok diyorum. Kızlar konusuna gelirsek, inan bana hayatta güzel insanlar var ve onlar belki görüş olarak diğer kızlar gibi olmasa da hep sevgili olduğum kişiler beni mutlu ederdi. İnanın bana bir yerden sonra takmadım güzelliğe. Zaten aklı başında bir birey o keko tiplere bulaşmaz. Yani bakış açınızı bu yönde değiştirin. Onların yanında olmayan insanları tanımaya çalışın. Evet çene yapan insanlar var ve sırf o tiplere uyuz olduğum için kavga ettiğim çok oldu. Her yerde böyle insanlar var. Ve maalesef acı gerçek bu. Sırf psikolojim daha da bozulmasın diye işte çalışmıyorum. Yalnızım ve bi anam bir babam ve kardeşim var onlar bana yetiyor. Şunu kesinlikle unutmayın insanların hepsi bencil ve kendinden başkasını düşünmez bu herkes için geçerli. Yalnızlık konusuna çok değinmek istemiyorum zaten bu benim tercihim, çünkü insanların dalga bile geçmesi beni kızdırdığı için iyi ki yalnızım. Ve kafam çok rahat. Lütfen sadece kendinize değer verin. Tek söyleyeceğim bu

Nasip ten ötesi yok! Hersey nasip çok yakışıklı sağlıklı olsanda eş konusunda sıkıntı çekebilirsin yada çok tipsiz ve ruhsal ve bedensel sağlığı olmayan birine çok mutlu bi evlilik ve hatta hayırlı evlatlar sahip olabilir! Yani bu tür şeylerin bi ölçüsü yok bence. Kısaca NASİP

@dgcnn Peki 40-50 yaşlarına gelince yine yalnızlığından memnun kalacak mısın? Şimdilik genciz ama ileride yaşlı halimizle dört duvar arasında yalnız kalmak hoşumuza gidecek mi?

Yanlız kalmanın kötü olduğunu düşünmüyorum aksine daha huzurlu bir hayat için bu daha iyi olabilir gibi @lijepa,

@berke26,
Yaş geçtikçe daha çok hoşuma gidiyor. Yaşım 31. Yani bunu dert etmiyorum ne yalan söyleyeyim. Canım sıkıldı mı yabancı ülkelere seyahate giderim mesela. Tabi ben de isterim bir hanımefendi ile hayatımı paylaşmaya ama onun hayatını mahvetmek istemiyorum. Sana özellikle şunu belirteyim, seni seveni bulursun yeter ki iste. Popüler olan o kekoların yanında duran kızları boşver, inan bana o görmediğin kişiler seninle bir hayatı paylaşmak ister. Ben de senin gibi düşünüyordum ama farklı açıdan bakınca algım tamamen değişti

@Konyaereğli,
16 yıldır yalnız yaşıyorum! Kişiliğimden odun vermedim ama yanlızlık Allah a mahsus gerçekten .

@berke26,
16 yıldır yalnız yaşıyorum 40+ um . Yalnız yaşamanın çok kötü yönleri var iyi yönlerinde var! Körü körüne sırf yanlış kalacağım diye biriyle evlenmedim çok şükür ! Ben 25 yaşında hastalandım istesem ondan öncede evlenirdim istemedim. Bence kısaca dediğim gibi nasip. Ama kaliteli yanlızlık güzel yinede! Yanlızlıkta duvarlar dostun olabiliyo yada evcil hayvan

iliskilerde ister istemez kendinden bir şeyler vermek zorunda kalabiliyorsun geçenlerde adliyede eşinden boşanma aşamasında olan bir bayanla kısa bir sohbetim oldu eşi ile inanılmaz iyi bir bâşlangıç ile evlenmiş cocuklar vs kalbimden aklımdan geçen herşeyi güvenle paylaşırdım dedi fakat isler tersine dönünce kavgalar vs kadının şu söyleminden inanılmaz etkilendim Beni çok iyi tanıyan bir düşman yetiştirdiğimi çok geç anladım dedi vs @lijepa,

Hiç vasfı olmayan dediğin adamların çok vasfı var aslında. Belki bilgileri Yok ama psikolojileri mükemmel. O yüzden kadınlarla rahat iletişim kurabiliyorlar. Kendilerini iyi ifade edebiliyorlar. Eğer onlar insanlar ile iyi iletişim kuruyorlar ise ve sen kuramıyor isen bence senin hiçbir vasfın yoktur. 😀
Bunu nereden biliyorum? Kendim de öyleyim de ondan. 😀
Ne kadar üniversite bitirirsen ne kadar kitap okursan oku. Hiç farketmez.

@Konyaereğli,
Cok eğilip bükülemediğim için zaten bu yaşlara belki evlilik kaldı. Şuan sevgilim Hollandalı, kendime benzettim onuda. Zaten o dediğin vaka hep oluyor. Yabancı hissetmektense risk alıyorum o bacının yaptığı aynı şeyi yapıyorum !

Kriminaller in içinde dolandırıcı , kaçakçı vs her kötü işi yapan insanların ikna kabiliyeti çok iyidir ve çeneleri profesör gibidir.

Üst Alt