Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engelli biri nasil A sınıfı ehliyet alabilir?

Teeky

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar arkadaslar, 2019 yilinda motorsiklet kazasi gecirdim ve uzerine B sinifi engelli ehliyeti altim. Suanda engelli raporumda ortopedik engelli ve iki tekerlekli arac kullanamaz yaziyor. Bazi kisilerden gordugum kadariyla A sinifi ehliyet alabiliyormusuz cc sinirlamasi olmuyormus fakat otomatik motor olmasi gerekiyormus gibi bazi kriterleri oluyormus sanirim. Simdi tekrardan motor ehliyeti almak istiyorum onun icin aile hekimim ortopedi bolumune sevk etmem gerekiyor dedi ve yeterli bilgiye sahip olmadigim icin surecin icine henuz girmedim. Suanda sol ayagimda yukari ceken tendonumun pek islevi yok malesef bu durumda ortopedi bolumune gorunup heyete ciktigim takdirde A sinifi engelli ehliyeti alma sansim varmidir acaba ve hangi prosedurleri izlemem gerekir. Bilgisi olan varsa aktarabilirseniz cok tesekkur ederim simdiden.

Yönetmeliğe göre ortopedi sınıfında olan kişilere verilmemektedir, aşağıda yer alan resmi gazete yönetmeliklerini detaylı inceleyebilirsiniz

26.09.2006-26301
17.07.2008-26939
29/12/2015-29577
13/6/2020-31154
30.09.2021-31614

şimdi dostum kendim için yorumlıyım sana. ben eski motorcuyum ve suan sol diz üstünden amputeyim. benimde A ehliyetim iptal edildi. Mesela motorta bindim X-max tarzı otomnatik sürüyorum bi şekilde kalktım ve gidiyorum diyelim. Isıklarda durdum o an dengem hafif sola kaydı ve sol ayağımı yre koymak zorundayım motorda dengede kalmak için. EE sol bacağım ampute ve protezim ayagımı koydugumda beni dengede tutamaz. Düşün bakalım ve kendi soruna cevap ver. Sence ben A sınıf ehliyet almalı mıyım. Tabikde hayır. O yüzden biraz realist ol ve bu sevdadan vazgec dostum :)

Aktif olarak halen motosiklet kullanmaktayım. 2010 da ehliyeti aldığımda engelli raporum yoktu yürüyüşümde de sorun yoktu. Şimdi aksayarak yüryüroum. 2012 de Yatağa düştüm. 1 sene boyunca yürüyemedim. 2018 de ehliyeti yenilerken iptal olacak korkusu vardı. Girdim devlet hastanesinde heyete doktor doktor tedavi oldum. Hatta vites atamıyorum ayagımı yükseğe kaldıramıyorum diye de özellikle belirttim. En son heyet başkanı tüm doktorlarla aynı oval masada buluşup sormak istediğiniz soru var mı diye sordu kimseden ses çıkmayınca heyet başkanı onayladı. Şu an kullandığım maxi scooter A ehliyeti kullanılıyor. Ehliyetin tüm sınıflarını yazmışlar. Eskiden böyle ayrım olmadığı için o konuda şanslıydım. 2028 de yenilemede neler yaşayacağım bakalım.

@mese official,
Her ortopedik engellierin durumu farklı olabiliyor. Bende a sınıfı var. Ve kullanıyorum. İyikide var. Realist değil miyim ben şimdi. :) Daha öncede 250 lik maxi scooter sym joymax vardı.

@Alman,

kendi durumumdan bahsettim. arkadas da A ehliyeti iptal edilkdiğine göre eminim haklı sebepten iptal etmişlerdir, büyük ihtimal motor sürmesi risk tasıyordur. kendini ölçüp tartsın. Yoksa bi kaza daha yapmıs yapmamış beni ilgilendirmez. bana şuan sürebilirsin deselerde tekrar motor sürmem ben düşme riskim oldugunu bile bile

@mese official,
İçinde bulunduğunuz durumu elbette bilemem fakat düşme riski her 2 tekerde olur engeli olsun olmasın var. Herkesin kendi tercihi siz kendiniz için öyle uygun görmüşsünüz kullanmazsınız o ayrı. Her kişi kendini bilir az - çok motor sürüş hakkında nasıl olduğunu ve olacağını bu sevdadan vaz geç demek biraz değişik oluyor sanki. Hadi kalın sağlıcakla.

Resmi gazete de bahsettiğiniz yönetmelikleri inceledim lakin bahsi geçen sayılarda sadece epilepsi hastalığı ile ilgili düzenleme mevcut. Ortopedik rahatsızlığı olanlar ile ilgili bir madde yok.

Yardımcı olayım:

29/12/2015-29577

Kas iskelet sistemi muayenesine ilişkin esaslar

MADDE 8 –
(1) Eklem hareketlerinden;

a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri, kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını %50’den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini %75’den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez.

b) Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. Simetriği sağlam olan tek büyük eklem ankiloz veya atrodezinde, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

c) El eklemleri, her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75’ten fazla kaybında ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanı raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz. Bundan daha az hareket sınırlılığı yapan el parmaklarında fonksiyonel durumdaki ankiloz ve artrodezlerde ortopedi uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez.

(2) Ekstremite noksanlığında;

a) Bir elin başparmak veya başparmak dışında iki parmak noksanlığı veya noksan sayılacak şekilde fonksiyon kaybı olanlarda, ortopedi uzmanının ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının görüşleri doğrultusunda birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Her iki el başparmak noksanlığında ve/veya ileri derece fonksiyon kaybı olanlara sadece F sınıfı sürücü belgesi verilebilir.

b) Üst ekstremitenin dışında ekstremite noksanlığının (doğuştan veya sonradan) olması halinde ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Üst ekstremitenin tek taraflı noksanlığında da ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının kanaatiyle, birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgesi sınıfları ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

c) Alt ekstremite diz altı amputasyonlarında protezle fonksiyon kazananlar ile protezle fonksiyon uyumu iyi olmayanlardan, özel tertibatlı araç kullanabilecek durumda olanlara ortopedi ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı kanaatine göre birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Bunun dışındaki alt ekstremite noksanlık veya amputasyonlarında, ortopedi ve travmatoloji uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı kanaatine göre birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgesi sınıfları ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

(3) Kas, tendon ve bağ lezyonlarının kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini % 50’den az bozduğu ortopedi ve travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanınca belirlenenlere birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgeleri ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz. Bunun dışındaki durumlarda, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının vereceği rapora göre işlem yapılır.

(4) Sürücü/sürücü adayının sağlık şartları nedeniyle araç kullanması belirli şartlara (ortez-protez) bağlanmış ise tanı, gerekli ise kontrolün süresi, sürücü belgesi sınıfı ve özel tertibatlı araç kullanabileceği belirtilerek kod yazılmadan 4 üncü maddenin sekizinci fıkrası kapsamında oluşturulan komisyona sevk edilir.”

@Teeky,

Sürücü adaylarında aranacak sağlık şartlarına dair yönetmeliğe bakmak lazım. Rahatsızlığın tıbbi teşhisine bakılarak yönetmeliğin ilgili maddesine bakmak lazım. Çünkü yönetmeliğin ortopedi hastalıkları ile ilgili bazı maddelerinde açıkça iki tekerlekli araç kullanılamayacağı yazıyor. Bu aralar benimde çok kafa yorduğum bir iş. benim engelim de böyle bi kısıtlama yok ama doktorlar mesuliyet almak istemediğinden (hukuki yaptırımları var) 47 iki tekerlekli araç kullanamaz kodunu yazıp geçiyorlar.

Önce kendini dene. Gerçekten kullanabiliyorsan rapor süreçlerini atlattıktan sonra mahkeme yoluna gidebilirsin ama dediğim gibi önce yönetmelik senin durumun ile ilgili ne diyor ona bakmak lazım çünkü mahkeme de yönetmeliğe bakacaktır.

@16Caner16,
Şöyle düzelteyim; ilgili yönetmelik 2015 yılında yürürlüğe girdiği için ben özellikle verdiğiniz resmi gazete sayılarından 2015 yılı sonrasında yayınlanan yönetmelikleri inceledim ve bu yüzden o şekilde yazdım.

Bazı nörolojik rahatsızlıklarda ortopedik değerlendirilip böyle bir kısıtlama getirilebiliyor. Bu yüzden arkadaşın tıbbi tanısı ne ise Yönetmeliğin o maddesine bakmak lazım ama paylaştığınız maddelerde de görüleceği üzere ortopedik rahatsızlıkların çoğunda iki teker kısıtı var.

Ama tek ayağında çocuk felci olup motosiklet ehliyeti alabilen de oluyor. Tamamen doktorun izanına kalmış. Arkadaşımız sürebildiğini kanıtlarsa bence mahkeme yoluyla da olsa bi şansı var. Bu sağlık kurulu doktorları ile çözülebilecek bir iş değil. Ben kendimi videoya çektirdim yine de vermediler yönetmelikte bi kısıtlama olmamasına rağmen.

Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Tabiki herkesin durumu farklilik gosterebilir. Denedim motor kullanmamda veya agirligina hakim olmamda bir sikinti olmuyor. Tek mesela ayak bilegimi yukari cekemedigim icin vites yukseltme sansim yok. Sayet izin verilirse o da topuk vitesleri oluyor ektradan oyle birsey takip vitesli bile kullanma sansim var. Suan anladigim kadariyla yasalar geregi genelde iki tekerlekli motorlu arac kullanamaz ibrazi var ama alabilen de var. Tamamen doktorun imtiyazi bu durumda diye goruyorum

Üst Alt