Merhabalar. Bu başlık altında uzun zamandır bir şey yazılmamış. Ben yaşadığım bir durumu burada paylaşmak istedim. Monoküler ehliyetim var. 2007 yılında aldım. Her yıl raporlarımı da düzenli almadım. En son 2022 yılında almıştım. Ondan sonra da bugüne kadar almadım. Aslında onda da 2023 yılında Eyüp Devlet hastanesine gittiğimde göz için sağlık raporu alacağım dediğimde, bana sağlık raporlarının süresi uzatıldı, en son rapor geçerli deyince bende açıkçası üstüne gitmedim. Son durumda öğrendim ki bu sadece engelli sağlık raporlarını kapsıyormuş. Taki 31 Mayıs'ta kiralık araçla trafik kazası yapınca rapora ihtiyaç duyduk. Eksper sağlık raporu isteyince bugün yenisini aldım gönderdim. Bakalım ne çıkacak. Bana rücu ettirebileceklerini tanıdığım bir sigorta şirketi söyledi. Ancak onların da normal şartlarda mevzuat gereği bana raç kiralamamaları gerektiği, araç içinde olması gereken monokülere özgü ek aynaların olması gerektiği, bunlar yoksa daha baştan aracı kiralamalarının hatalı olduğunu, eğer tarafıma herhangi bir bedel rücu ederlerse bir avukat vasıtasıyla itiraz etmemi, anlaşma olmazsa süreci uzatabildiğin kadar uzat, zaten iş mahkeme sürecine giderse çok uzar, para da pul olur dedi. Doğru yanlış, dediklerini aynen aktardım.
Diğer bir konu ise her yıl alınan raporun sisteme işletilmesi durumu. Bu konuda da maalesef görevlilerin bilgi eksikliği var. Bugün görüştüğüm trafik tescildeki arkadaşlar raporu nüfusa götürüp sisteme işletmen lazım dediler. Randevu alıp Kağıthane Nüfus Müdürlüğüne gittim, 1 saatten fazla süre bekledikten sonra görevli öyle bir sistem yok, raporu araç kullanırken yanınızda bulundurmanız gerekiyor, başka bir işleme gerek yok dedi. Bende çıktım geldim. Bilgili ilgilisinden almak yerine araştırmak zorunda kalmamız ilginç.
Bugün yaptığım araştırma sonucunda da NVİ web sitesinde şöyle bir açıklamaya denk geldim.
"1 Ocak 2021 tarihi itibariyle ehliyet için alınan sağlık raporları ilgili sağlık kuruluşu tarafından kurumumuza sistem üzerinden online olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Elden getirilen sağlık raporları kabul edilmemektedir.
Sağlık raporu alırken bu durumu hekiminize hatırlatınız."
Monoküler ehliyet sahiplerinin karşılaştığı kazalar ile ilgili olarak bilinen bir mahkeme kararı var mı?
Ayrıca bu rapor alma zorunluluğunu eğer sağlık şartlarında bir değişiklik varsa alınması zorunlu olacak hale getirmek için nereye nasıl başvurmalı?
Gördüğüm kadarı ile rapor almayan veya güncellemeyen bir çok kişi var. Bu durumdaki bir çok kişi ne gibi bir mağduriyet yaşayacak.