Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekliliğe başvurunca, süresiz yüzde 87 raporun yenisini isterler mi?

gulsenoss

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar,
Ben 2015 yilinda babami saglik kuruluna soktum ve %87 ozurlu raporu aldi ve hicbir geliri olmayan anneme bakim maasi baglandi..
Sonra babam ozurlu maasi almadi onun yerine annem onu ozurluler icin olan islere issizlik kurumuna annem hep goturdu ama kimse ise almadi.. Biz de onu ozurlu kontenjanindan baska biryerde calisiyor gosterdik. Boylece sigorta gunleri doldu. Simdi malulen emeklilige askerligini de saydirip basvurabiliriz.

Size sorum su;
Ben Almanya'da yasiyorum ve bes seneden beri ilk kez bi is buldum ve malesef uzun izin hakkim daha yok.. ben haric babamin annemin isleriyle kimse ilgilenmiyor, o yuzden gelince hedefi 12 den vurmali her seyi halletmeliyim..

Babamin halihazirda olan kalici %87 lik raporunun yenisini isterler mi?
Ona gore annemleri onden yollayip hastaneden randevu mu aldirayim..

Anneme cok uzuluyorum, Babamin agir skolyozu, Koahsi ve Alzheimer i var, bazen ama cok akilli oluyor, siz bile anlamazsiniz annem o zaman tutamiyor babami bir kuvvet geliyor evden gidiyor uc gun geri gelmiyor.. Bu konuda en azindan babam emekli olursa anneme babamin pesinde kosturacak bir ek gelir olur.. belki bir yardimci tutar..

Bana en garanti yolu gosterirseniz minnettar olurum...
Saygilarimla...

Uygulamada genellikle emeklilik başvurusunda yeniden rapor istenir.

üst yazı ile kendilerinin sevk etmesi gerekiyor hastaneye

ben emeklilik başvurusunda 3 ayrı rapor sundum kabul etmeyip kendileri hastaneye sevk ettiler

Tesekkur ederim Yuksel bey,
Peki sonra hastahanedeki surec nasil isledi sizin icin, ikametinize yakin hastaneyi mi veriyorlar yoksa belli bir kriter yok mu?

Ben gitmeden once annem gidip hastahaneden malulluk icin randevu alamaz mi? boylece ben de randevu tarihine gore izin alirim.. Hastaneden Randevu almak icin illa ki malulen emeklilige basvurmus mu olmak gerekiyor..

Siz önce SGK da malülen emeklilik servisine başvuracaksınız. Onlar SGK giriş tarihi ve prim gün sayısı malulen emeklilik için yeterli ise babanızı yetkili bir hastahaneye sevk yapıp yeni güncel rapor isteyecek. Yetkili hastahaneler de birini sizin tercih etme hakkınız var rapor vermeye yetkili hastahane ler de hangisini derseniz oraya sevk yaparlar.

Sevk kağıdı ile o hastahane nin sağlık kurulu sekreterliğine gidip kayıt- giriş yapacaksınız. Onlar size bir dosya açıp polikliniklere yönlendirecek. Daha sonra hangi şikayetleri varsa elinizde sağlık kurulunun verdiği dpsya ile o branşa muayene için poliklinikleri gezeceksiniz. Poliklinikler de işiniz bitince tekrar sağlık kurulu sekreterliğine dosyayı teslim edip sizi kurula çağırmaları nı bekleyeceksiniz.

Yoğunluğa göre hastahanede hastahaneye süre değişir. Kurula çağrıldıktan sonra heyet kanaatini yazıp dosyayı onlar SGK gönderecek. Ayrıca normal engelli raporu için girilen heyet yüzde oranını belirtirken malulen emeklilik için SGK sevki ile gelen hastalarda sadece kanaatini yazar yüzdeyi SGK kurulu belirler. Zaten SGK sevk kağıdında "yüzde belirtmeyin , yüzdeyi SGK belirleyecek" diye yazar.

( Yurt dışında geleceğim dediniz diye prosedürü uzunca yazdım. Sgk kurulu düşük oran verirse üst kurulda incelenmesi için itiraz dilekçesi vs. Var oralara girmedim)

Çalışırken kaza-hastalık geçirip malul olan girişinin üstünde 10 yıl geçmiş ve en az 1800 gün prim yatırmış olması ve %60 rapor alması gerekir. Çalışmada önce engelli olan engelli erken emeklilik hakkında yararlanırken malulen emeklilikte yararlanamaz diye biliyorum.

Çalışırken ağır engelli duruma düşen de girişi üzerinde 10 yıl geçme şartı aranmaz 1800 gün prim ve %60 ve üzeri rapor yeterlidir. Ağır engelli yeme-içme , giyinme,tuvalet ihtiyacı ve kendini ifade etmede tek başına yapamayıp başkasının yardımına ihtayaç duyması demektir. Babanız bir süre sigortalı çalışıyor gözükmüş. Önce SGK da net bilgi alsanız daha iyi olur.

gulsenoss
Ssk'ya malulen emeklilik başvurunuzu babanızın en son çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu sgk md'lüğüne yapıyorsunuz.

tesekkur ederim cevabiniz icin.. tek tek herkese tesekkur ederim.. gercekten yol gosterdiniz.. ben de sureci baskalarina yardimci olmasi adina tamamladiktan sonra yazacagim ins..
alperen1
detayli aciklama icin cok ama cok tesekkur eder saglikli gunler dilerim,
Mehmet005
cook sagolun

Son düzenleme:
Babanızın ilk SGK girişi ve prim gün sayısı yetiyorsa engelli erken emeklilik daha avantajlı ama sanırım prim günü az . Malulen emeklilik için 1.800 gün gerekli bunu askerlik borçlanması ile tamamlayacaksanız prim günü erken emekliliğe yetmez. Süreç ile ilgili bilmek istediğiniz konu olursa burada yazarsanız arkadaşlar yardımcı olacaktır. Annenize babanıza saygılar. Allah yardımcınız olsun.

gulsenoss

Maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybı varsa
İlk sigortalı olduğundan bu yana en az 10 yıl geçmişse
Bugüne dek en az 1800 gün prim varsa

malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. Hastane raporu sgk'ya gönderecek, sgk sağlık kurulu raporu maluliyet cetveli bağlamında değerlendirecek ve emeklilik için karar verecek

Kendi raporunuzla başvuru yapamazsınız. Onların sevki şart.

oturanBoga Mehmet005 alperen1
tekrar herkese tesekkurler.. Malulen emeklilik basvuru surecinde olanlara yardimci olur diye yasadigimiz sureci yazmak istiyorum.

Zaten hastalik/hastane/ilac sureclerini takip ettiginiz malulluk adayi kendiniz ya da yakininiz icin sgk'ya basvuruyorsunuz. Ben babam icin basvurdum formlari ben doldurdum ama tabi ki onun orda olmasini orada imzalamasini yine de istiyorlar. Yatan hasta ise imzalattirip getirirseniz oluyor mu sormaniz lazim. Benim babami gormek istediler.

1. ADIM (SGK YA BASVURU)

Uc adet form dolduruyorsunuz, bu formlari gittiginizde hemen orada veriyorlar:
1)Malulluk tahsis talebi formu
2)Ikamete yakin bir hastaneye sevk talebi formu ( ama bu hastaneyi sizin secme hakkiniz var, memura bagli olarak nereye gitmek istediginizi soruyorlar, sormasa da siz ben burayi istiyorum diyin lutfen ama kanimca Ikametinizden cok alakasiz olmamali (bunla ilgili tam bilgim yok). Ben hemen bizim ordaki Haydarpasa Numune Hastanesi dedim ve sevki verdiler.
3)SGK Tahsis Talep ve Taahhut belgesi

OLASI EK BELGELER
hala calisanlar icin bu yukaridaki uc belge yetiyor basvuru icin .. Ben babamin isten cikisini 09(malulluk koduyla) yaptirdim ve ek olarak
*ASKERLIK HIZMET BELGESI almistik.. bununla kurumda borclanma yaptirip 1800 gune tamamladim.
*Psikolojik %45, nörolojik %60, kas iskelet sistemi %30 olacak sekilde, toplamda %87 surekli agir engelli raporunu da ekledim. Cunku sevk islemleri talep fomunun altina istenen belgeler olarak sunlari listelemisler:
(NOT: ANLADIGIM KADARIYLA HICBIRINI VERMEK ZORUNDA DEGILIZ, YINE DE SEVK ETMEK ZORUNDALAR)
*Ameliyat raporlarinin, epikrizlerin, patoloji raporlarinin asli veya onayli sureti
*Diyaliz hastalarinda DIYALIZ VE KBY baslangicini gosterir epikriz asli veya onayli sureti
*Katater operasyonuna ait belgeler, Diyaliz programi
*Psikiyatri hastalari icin epikriz, Surucu belgesi fotokopisi

Bunlarin hicbirini yoksa vermek zbulmak bulusturmak zorunda degilsiniz ama dogru mu bilmiyorum oradaki memur ne kadar evrak verirseniz o kadar sansiniz artar onun icin istiyorum dedi.

2.ADIM (HASTANEYE BASVURU)

Simdi sevk edilen hastaneye yarin gidecegim. Bu adimi daha sonra ekleyecegim. Ama simdilik yazabilirim ki:
ASKERLIK borclanmasini yaptiktan sonra bizim 585 gun 12binlira civari bir sey cikti.. tabi ki hemen odeyemedim.. eger borclanip benim gibi hemen odeyemez malulen basvuru sonucunun olumlanmasini beklerseniz.. Sevk edildiginiz hastanede kurul rapor ucretini siz cebinizden oduyorsunuz. Bu da 500-600 tl arasi imis su an.. ha hazirda paraniz varsa askerligi hemen odeyin derim, cunku o zaman sgk kendisi bu masrafi karsiliyor.. Ben acelem oldugu icin gozden cikardim..

Ben babamin yuksek bir oran alacagini dusunuyorum cunku ozellikle artik zaman kavrami neredeyse yok gibi babamda. SGK da biraz moralimi bozdular cikmaz vs diye ama neden boyle yapip insanlari uzduklerini anlamiyorum.. Bence kendinize guvenin ve kafaya takmayin.

SAYGILAR

@gulsenoss
Kardeşim öncelikle geçmiş olsun ve yarınki hastane sürecinde Allah kolaylık versin.

Malulen emeklilik başvurusu,ve hastane ile birlikte mahkeme sürecini yaşayan biri olarak hastane ile ilgili size bir kaç tavsiyem olacak bunları kesinlikle gözardı etmeyin ve mutlaka yazacaklarıma dikkat edin.

Hastane sürecinde,elinizdeki belgeleri mutlaka doktora gösterin ve tam muayene ve tetkik yapılmasını isteyin.

Şöyleki,
Benim birden fazla periferik damar tıkanıklığı ve buna bağlı 5 ayrı ameliyatım olmasına karşı,dr raporlarını yalınızca sağ bacağımdaki tıkalı ve açılamayan damar üzerinden rapor hazırladı,bunun sebebini sorduğumda sgk'bizden yalnızca bununla ilgili rapor düzenlememizi istemiş dediler.

Bende nörolojik rahatsızlıklar vardı,beyin cerrahiye yönlendirdiler ve çekilen beyin emarı sonucu,emg vs çekmeden bir şeyin yok dediler,oysaki bende nöropatik ağrı,boyun ve bel fıtıği vardı.
Yine bende nefes darlığı ve aşırı yorulma ve beraberinde aşırı terleme vardı,gögüs hastalıkları bir adet göğüs filmi çekti ve bir şeyin yok dedi.

Halbuki,sonrasında hacettepedeki muayenemde bende astım koah olduğu ortaya çiktı.

Bende şeker yani diyabet varmış bununda tespiti yapılamadı ve buda sonradan hacettepede cıktı.Keza bunun varlığını bende bilmiyordum sonradan hacettepede öğrendim.ve benim şeker 580 lerdeymiş.
Her iki kulakta ağır işitme kaybı vardı bunada,işitme cihazı ile duyabilir dendi.ki sonrasında hacettepe yalnız kbb'ye %36 verdi.
Yani gulsen hanım size tavsiyem,hastanedeki düzenlenecek rapor belirleyici olduğundan sakın ha sakın en ufak bir tetkik ve muayeneyi atlamalarına izin vermeyin bütün tetkik ve muayene sonuçlarını hastaneye teslim etmeden mutlaka birer adet fotokopisini çekin ve kendinizde bulundururacağınız ayrı bir dosya edininin.
Dosya takibinizide,net'te sgk'nın evrak takip sitesinden yapın.
Dosyanızı bu site sayesinde adım adım takip edebilirsiniz.

Tekrar geçmiş olsun.

Merhaba Herkese,

Guncelleme:::

Babamin yuzde seksen psikoz, yuzde seksen demans olan raporu icerigini tam ogrenememistim ama bunlara ek olarak yuzde atmisi gecmeyen baska hastaliklar var... Size yazdigim zamanlarda hastane tarafindan sgk ya gonderilmisti.. Bir iki hafta once red karari cikmis. Soktayiz.. Simdi itiraz icin tr'ye geldim.. Itiraz dilekcesi yazacagiz.. Lutfen boyle bir durumla karsilastiginizda yilmayin.. babami da yanimda goturecegim. utansinlar kime red verdiklerine...

Selamlar

gulsenoss

Malulen emeklilik başvurusu reddedildiğinde yeniden değerlendirilmesi talebiyle sigorta müdürlüğüne başvuru yapılır ve onlar da başvuruyu evrak üzerinde inceleyip karar verirler (çok çok nadiren kişiyi yeniden hastaneye sevk ederler).

Üst Alt