Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Malulen emekli maaşının hesabında rapor oranı etkili olur mu?
" Malûllük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 27-
Malûllük aylığı; prim gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için 9000 prim gün sayısı 7200 gün olarak uygulanır. "
Benim bir sorum var. 2010 da malulen emekli oldum kamudan. Bakıma muhtacım. 10 yıl 4 ay hizmetim vardı. 5434 e göre bakıma muhtaç olduğum için 15 yıl üzerinden maaş alırsam farkeder mi? Dilekçemi yazdım ve bu hafta gönderiyorum. Ben 5510 a göre 10 puan arttırlmasını istedim ve veya 5434 e göre değerlendirilmesini. Acaba hangisine göre değerlendirecekler ve her iki durumdada maaşımda artış olacakmı?.
Bu arada 5434 Madde 53, 2006 da Mülga edilmiştir ben emekli olmadan önce. O zaman bu madde yerine 5510 sayılı kanunun 27.maddesine göremi değerlendirlmeliyim.
Cevap geldi. 2003 girişli olduğum için 5434 sayılı kanuna tabiyim. 5510 sayılı kanunun 27. Maddesine göre işlem yapmıyorlar. Bende tekrar dilekçe yazdım. 5434 sayılı kanunun 53. maddesine göre 15 yıl fiili hizmet süresinden emekli ikramiyemin ve maaşımın değerlendirilmesi diye. Farkedermi bilmiyorum.
YUZMAN
Benim bildiğim 15 yıl olayı ve yüzde 10 olayı ssk emeklilerinde var..yada kamuya 2008 sonrası girenlerde.. ama ret gerekcelerini iyice bir okumak lazım.. eğer bir eksiklik görüyorsanız dava hakkınız olabilir.