merhabalar denizkızı* öncelikle deneyimlerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederiz. bu konuyu açmamızın sebebi zaten buydu. konu hkkında bilgisi ve deneyimi olanlar burada paylaşırsa belki birimize faydası olur birbirimize yardımcı oluruz. ben daha resmi yollardan konuyu araştırmadım. ama net üzerinden araştırdım. ayrıca sağolsın Kanatli_ arkadaş ta bizlerle bilgilerini paylaştı. kendisi zaten işitme engelliler sınıf öğretmenliği okuyormuş. onun da söyledikleri aşağı yukarı senin söylediklerinle aynı. yani işitme engelliler öğretmeni olabilmenin ön koşulu işitme probleminin olmaması imiş. ama bana mantıklı ve de adil gelmedi. şu sezonu bir kapatalım. yani tatile girelim o zaman araştırmaya başlayacağım resmi olarak. nuran arkadaş da birşeyler paylaşmış. kendi görüşü mü yoksa bu konuda bilgisi varmı onu da soralım varsa mevzuat ile ilgili bilgileri onu da alırız. ayrıca belki o zamana kadar daha farklı arkadaşlar da bilgilerini paylaşarak katkıda bulunurlar. ben herhangi bir gelişme elde edersem, herhangi bir bilgi edinirsem yine bu sayfadan paylaşacağım bilgilerimi. aynı şekilde tüm arkadaşlar da paylaşırlarsa hepimiz için daha güzel olur.
evet normal okulda normal öğrencilere öğretmenlik yapıyorum. ben sonradan işitme yetimi kaybettiğim için bende konuşma bozukluğu yok. öncelikle onu belirtmek isterim. bunun dışında işitme cihazı kullanıyorum. birebir iletişimde sorunum yok gibi. ama sınıf ortamında özellikle kalabalık sınıflarda işitme zor oluyor. ilk zamanlar çok zor oluyor tabi tıpkı işitme cihazını ilk kullanmaya başlamış gibi oluyorsun. ama zamanla işitme cihazına nasıl alışıyorsan sınıfın o durumuna da alışıyorsun. bir süre sonra öğrenciler de sana alışıyor ve seni kabulleniyor. o zaman sorun da doğal olarak ortadan kayboluyor gibi.
yani kendeini olumlu yönde motive edince işler daha rahat oluyor. ama olumsuzlukları görmek istersen tabiki karşında sıradağlar gibi sorunlar çıkıyor böylece de iş külfet haline geliyor.
ben şu anda epeyce alıştım normal öğrencilerle çalışmaya. ilk atandığım dönemde bayağı zorlanmıştım. daha sonra zamanla problem kalmamaya başladı. işitme engelliler sınıf öğretmenliğini de başka bir işitme engelli arkadaş için araştırmaya başladım.
ama öğretmenlik herşeye rağmen çok güzel bir meslek. sevdiğin zaman mesleğini karşındaki sıkıntılardan çok başarıya odaklanıyorsun. o nedenle eğer öğretmenlik hayalin varsa bence yap derim. sevdiğin işi yap. zorluklar bir süre sonra aşılıyor ve geriye hep güzel şeyler kalıyor.
üniversitede okurken işitme sorunum yoktu. bağlama çalmaya çalışıyorduk. müzik kulübü kurs açmıştı. yani istekli öğrencilere ücretsiz bağlama kursu veriyorlardı. kursa gittik baktık hocamız görme engelli. adam müthiş çalıyor bağlamayı. adı Yusuf Dumlupınar. tv lerde falan da programlara katılıyordu. kendisiyle muhabbetlerimiz oldu. doğuştan engelliymiş. en büyük ideali de müzik miş. azmetmiş çocukken öğrenmiş bağlamayı. sevdiği şeyi yapıyor çok mutluymuş.
insan sevdiği işi yapınca daha mutlu olabiliyor. daha pozitif oluyor.
benim deneyimlerim, bilgilerim, ve düşüncelerim bunlar.. umarım bir faydası omuştur. iyi günler...

))
merhabalar ufukalp. işitme engelli olarak özürlü memur sınavı vardı. ona girdim ondan aldığım puanla devlet beni normal bir okula sosyal bilgiler olan kendi braşımda öğretmen olarak atadı. ilk zamanlar tabiki problem vardı tabi, başka bir kuruma normal memur olarak geçmeyi bile düşündüm hatta; ama zamanla ben ortama alıştım, öğrenciler beni kabullendi ve sorunlar minimum düzeye indi. şu anda sorunum yok gibi.
keşke eğitimini tamamlasaydın, ayrıca şu anda her sene öüzrlü memurluk sınavı yapılıyor. biliyorsun her kurum yüzde 3 özürlü personel istihdam etmek zorunda. bu nedenle sınav duyurularını takip edersen inşallah gönlüne göre bir memurluk kazanırsın. iyi günler...