Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İş gücü kaybı oranının artması sonucunda yeni rapor alma prosedürü..?

GüvenT

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın yöneticiler ve sevgili üyeler Merhaba,

Ben; geçirdiğim nakil operasyonu sonrası işgücü kaybımın artması sonucunda, yapmam gerekecek işlemleri sizin vasıtanızla öğrenebilmek istiyorum. Yazım biraz uzun olacak, başınızı ağrıtırsam şimdiden hepinizden özür diliyorum.

1975 doğumluyum. 7 yaşından itibaren 12 sene eklem romatizması tedavisi gördüm. Sonra 1994 yılında gata'da yapılan biyopsi ile amiloidoz tanısıyla tedavim başladı. askerlikten muaf oldum. Çalışmaya başladım. İlk sigorta kesintim 1995 yılında ssk ile başladı. Ssk nezdinde; 6 yıl 8 ay yatmış sigorta primim mevcuttur. Sonra daha da bilinçlendim ve işkur sevki ile, sakat kontenjanından işe girebilmek için Ankara Hast. başvurdum. 24.03.2003 tarihinde Ankara Hast.den %40 iş göremezlik raporu aldım. (Tanı: Amiloidoz SKİK) Bu raporla kamu kurumlarına engelli memur olabilmek için başvurdum.

Halen çalıştığım kurumun sınavını da aynı yıl kazandım, ancak kurum da bizi hastaneye sevk etti ve yeniden rapor istedi. Gata Prof.Sğl.Krl.'dan 28.07.2003 tarihli, "Proteinüri (Renal Amiloidoz)" tanılı ve "işgücü kayıp oranı %40'dır. Özürlü memur adayı olur" şeklinde karar verilen raporumu aldım ve 09.01.2004 tarihinde engelli memur olarak çalışmaya başladım. Daha sonra; yukarıda bahsettiğim Ankara Hast. aldığım 2003 tarihli raporla, gelir vergisi indirimi alabilmek için başvurdum ve yapılan inceleme sonucunda 3. dereceden gelir vergisi indirimi aldım ve halen faydalanmaktayım. Ayrıca yine bu raporla başvurup, belediyenin su indirimi ve şehir içi ulaşım kartı imkanından yararlanıyorum. Asıl mesele şudur ki;

30.03.2016 tarihinde Ankara İbni Sina hastanesinde Böbrek nakli oldum. Çevremden ve bu güzel sitemizden de öğrendiğim kadarıyla, artık benim işgücü kaybımın ilgili mevzuat gereği, %70'e yükseldiğini biliyorum.

Ben zaten 15 yıl hizmetimi ve istenen gün sayımı doldurarak emekliyi hak ettiğimi sanıyorum. Ancak sağlığım elverdiği ölçüde memuriyete devam etmek istiyorum. Bu nedenle; Ankara İbni Sina hastanesine başvurarak (%70 iş gücü kaybımı gösteren) son durumumu belirten yeni bir rapor çıkartmak ve bu raporumu alıp, valililiğin ilgili yerine başvurup gelir vergisi indirimi artışından (işgücü kaybım %40'dan %70'e çıktığı için) faydalanmayı düşündüm. Hast. sğl.krl. görevlisi cevaben bana; "önce il sağlık md.lüğüne gidip eski raporlarına itiraz edeceksin. onları iptal ettirip, sonra yeniden gerekli evraklarınla ve 300 tl yatırarak bize başvurup heyete gireceksin, uygun görülürse rapor çıkartabilirsin" dedi. il sağlık md.lüğünü tlf. ile aradım. Bana "eski raporları getir bir bakalım" dediler. Konuştuğum kişinin konuya çok hakim olmadığını düşünüyorum. Sanki bana; bu görevlilerin, benim durumum ile ilgili eksik bilgiye sahip veya tam bir bilgisi yok gibi geldi.

Açıkçası, bu aşamada tam olarak ne yapmam, nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda tereddüte düştüm. İleride yapacağım yanlış veya gereksiz bir işlemden dolayı, mağdur olmamak için özellikle siz sayın yöneticilerimizden beni aydınlatmanızı istiyorum.

Konuyu uzun uzadıya anlattığım için gerçekten özür dilerim. Ancak belki yorumunuzu etkileyecek bir hususun eksik kalmaması için böyle ayrıntılı yazdım. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Allah herkesin gönlüne göre versin.

Engel oranının artması

Merhaba,

2003 yılında aldığım % 40 oranlı iş gücü kaybı raporumla kamuda çalışmaktayım. Vergi indirimim de var.
2 ay önce yaşadığım böbrek nakli sonrası, mevzuata göre iş gücü kaybımın % 70'e çıktığını öğrendim. Buna göre; il sağlık md.lüğüne gidip, eski raporuma itiraz edip yeni bir rapor almamın faydası (vergi indirim oranı artacağı için) olur mu?
Teşekkürler...

GüvenT
Rapor tarihiniz oldukça eski, itiraza gerek olmadan doğrudan hastaneye başvurarak rapor alabilirsiniz diye düşünüyorum. Buna rağmen düşük bir olasılıkla hastaneden zaten raporunuz varmış mükerrer rapor veremeyiz derlerse o zaman il sağlık müdürlüğüne itiraz edersiniz.
Vergi indirimi yönünden maaşınıza önemsenmeyecek bir miktarda artısı olur ancak vergi indiriminin en önemli avantajı olan erken emeklili,k konusunda size bir faydası olup olmayacağı konusunda bilgi verebilmek için hangi statüde çalıştığınızı bilmemiz gerekiyor. 4A lı işçi misiniz yok sa 4C li devlet memuru mu?

GüvenT

Ama yeni oranınızın ilk başta tam olarak öğrenmeniz yanlısıyım. Tedbiri elden bırakmamak lazım bu durumlarda.

Ufuk bey merhaba
Kamuda 657'ye tabi engelli memur olarak çalışmaktayım.

Güven bey Ufuk Alp in dediği gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu illere göre değişmekte. Engelli sağlık kurulu vermeye yetkili hastanelerin listesini indirin ve tek tek arayın kendi iliniz olmazsa yakın çevre iller. İtiraz sürecine pek girmenizi istemem süreç baya uzar. Ben şahsen öyle yaptım ve raporumu aldım. Genelde üniversite hastanelerini aramanızı öneririm.

Üst Alt