Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Halüsinasyonu olanlar halüsinasyonları arkadaş olarak görüyor musunuz?

kara duman

Aktif Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
677
İşitsel veya görsel halisinasyon gören arkadaşlar bu halisinasyonları kendinize dost, arkadaş, kendini eğlendiren şeyler olarak görüyormusunuz ve bunların devam etmesini istiyormusunuz?

Oğlum şizoafektif bozukluk hastası daha öncede itiraf etmişti dün yine itiraf etti sesler beni eğlendiriyor arkadaşlık yapıyoruz yalnızlığımı paylaşıyorlar dedi halbu ki defalarca seslere hayatımı mahvettiniz defolun gidin dediğine şahidim ve ona ne kadar zarar verdiklerini ben ve doktoru anlattığında kabul ediyordu ama sesler olumlu konuştuğunda veya onu güldürdüklerinde bu fikri değişiyor ve bu tedaviye zarar veriyor hangi ilaç içilirse içilsin hasta halisinasyonların gerçek olmadığını ve ona zarar verdiklerini kabul etmezse tedavi zora giriyor.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

@kara duman, ağabey, sizin delikanlıyla aynı şekilde ses duyan birisiyle tanıştırıp arkadaşlık iletişimi kurdurma imkanınız yok mu ? Şişli'de """ Şizofreni Gönüllüleri ve Dayanışma Derneği""" var . Gitmedim ama başkalarından olumlu yorumlar aldım.

@kara duman, Ben de sesler duyuyorum. Seslerimden birisinin ismi Sude. Bazen ingilizce bazen Türkçe konuşuyor. Aileme ve kendime zarar vermemi söylüyor. Bazen de espriler yapıyor durup dururken. İğne vurulunca hafifliyor sesler tekrar iğne zamanına son 1 hafta başlıyor yine.Insan bazen gitmesini istiyor bazen istemiyor. İstememe sebebi tamamen arkadaşın olmayışı ve yalnız olmak. Bu durumdan kurtulmak için olması gereken olay bizim bir real gerçek arkadaş bulmamız. Ya değilse sesler gitmesin diyorum bazen.

Son düzenleme:
Korkularını yenebilirse cidden dost olarak görebilir.Bir şeyden kaygılanır rahatsız olursa hayatı zorlaşır.Yönetebilmesi lazım benim görüşüm.

@Descartes, Keşke öyle bir imkan olsa ama yok.

Zaten arkadaşı ve bir hobisi olmadığı için tedavi zora giriyor biz evde arkadaş olmaya çalışıyoruz ama oda bir yere kadar oluyor
Bazen eski okul arkadaşları arıyor onlarla bile görüşmeye gitmiyor ne konuşacağımı bilmiyorum diyor😔
@Ben_Claudius Bir ara beraber oyun oynayalım diye minecraft adasının şifresini verdi ona bile bir iki sefer girdi daha girmedi zorlada olmuyor bu işler kendinin istemesi lazım.

Gözlemlerime göre bu hastalarda sosyalleşememe hem hastalığın etkilerinden hemde sosyalleşmedikçe yalnız kalınca kafada kurulduğu için iyileşmenin önünde ki büyük zorluklardan yalnız kaldıkça sesler yoldaş gibi geliyor zor bir durum.

@creatinonofworld, Mesele aynen anlattığın gibi ne yazık ki.

@NewDay, Beyni sağlıklı çalışmayan birisinin bu olayı sağlıklı yönetmesi çok zor çünkü ne zaman olumlu konuşacakları ne zaman aşağılayıp hakaret edecekleri ve zarar verme telkinleri verecekleri belli değil ama dediğiniz gibi eğer kesilemiyorsa yönetmesinin öğrenilmesi hiç yoktan iyidir bunun içinde hastanın belli bir farkındalık seviyesine ulaşması ve halisinasyonların gerçek olmadığı ve hastaya fayda değil zarar verdiği bilincine sahip olunması lazım ama bu yazıldığı kadar kolay değil sanırım.

Son düzenleme:
@kara duman,

Youtube da şizofren kendini büyük sanan insanların videoları var.Kendini fışardan göremiyor olabilir ama videolardakine bakıp kendini denetleyebilir.Beyaz tv nin bu tarz konukları oluyor.Hastalığı konuşmasındaki düzensizlik bu kişilerin belli oluyor.
Komplo teorisi olan erkan tan sanırım kel adamın programında da biri ben cinle evliyim diyor diğeri tükürüyor vesaire...İbretlik kişiler var birlikte izleyebilirsiniz.
Ben gerçek mehdiyim diyip bana saldıran çok oldu.Değişik tipler mevcut polis bile bişi yapamıyor.Esnafı sağ solu tehdit ediyor.Hasta insan çok fazla.

Asosyal kişilerin bir tedavi yolu da tecrübeli bir yaşam koçundan yardım almak olabilir.

Bazı yaşam koçları da eskiden asosyal olup zamanla bunu aşmış kişiler oluyor, özellikle böyle olanlar daha faydalı olur çünkü nasıl tavsiye verebileceğini terapistlerden daha iyi bilirler, o yoldan başarıyla geçmiş biri olarak.

Sosyal oldukça da halüsinasyonlar azalıp bitme noktasına gelebilir.

@kara duman, sosyalleşmeme konusunda oğlunuzla aynıyız. Bu sebeple annemle tartışıyoruz, sosyalleşmek çok zor bir şey benim için.
Geçmiş olsun.

Duyumsal sanrılar hastalığın başı sonu benim için. Etkileşime geçmekten başka çare bırakmıyorlar yıllar içerisinde ama gediğini buldukları yerde 'ciniz, hortlağız.' diye yine insanın tadını kaçıracaklar.

Sosyalleşmenin önünde bir dolu doktor reçetesi kadar utanç var, en azından benim şahsiyetimde. Bilmiyorum nasıl aşılır.

Arkadaşlar işin türkcesi şu öncelikle kendinize bir m eşguliyet bulmalısınız bir işte çalışmak yada bir hayvan beslemek kuş olur kedi olur, köpek olur, akvaryum olur. Bunu denemelisiniz daha sonra çevre edinmek

@kara duman,
Abim ben kardeşim hakkında birşey sormak istiyorum. Kardeşim sürekli bizim yerde ölülerimizi gördüğünü, benim intihar ettiğim zaman sürekli aklında canlandığı ve sürekli birşey yok öyle şey olamaz diye gezdiğini görüyorum. Ne kendisine dokunduruyor ne de annem dışında kimseye birşey yaptırmıyor. Dışarı çıkarmak hak getire, birini bile görürse hemen kaçıyor. Bizim dokunduğumuz yerleri sürekli siliyor. Halk sağlığına gittim durumu anlattım eve gelecekler diyince hepten kafayı yedi. Halüsinasyonları devam ediyor, zaman zaman hayır olmaz diye diye kendini dövdüğünü görüyorum. Yani bu durumda ne yapacağım bilmiyorum.

@dgcnn, Daha öncede yazmıştınız Allah yardımcınız olsun kardeşinizin durumu gerçekten çok ağır gözüküyor😔

Halk sağlığı dediğiniz daha önce TRSM ye gitmenizi tavsiye etmiştim oraya mı gittiniz?
Oraya gittiyseniz ve eve geleceklerse çok iyi yapmışsınız eve gelmeleride iyi bir gelişme ama her şeye hazırlıklı olun polis eşliğinde zorla yatırılma olabilir ve ne yazık ki kardeşiniz içinde şu an tek çıkar yol o gibi gözüküyor tekrar Allah yardımcınız olsun şifa versin Amin.

Ben anlamlı bir ses duymuyorum benimki binevi beynin gürültüsünü kulağımla duyuyorum. Normalde psikoz hastaları sesleri kafadan duyarlar ama ben konuşan bir ses duymamakla birlikte sessizlikte ortaya çıkan bir tinnitiusa benzer sesleri kulağımla duyuyorum ve 7 yıldır bu sesler hariç herhangi bir hastalık belirtisi yok.

@kara duman,

Teşekkür ederim abi. Allah cümlemize şifa versin. TRMS ye gittim abim ama kardeşim geleceklerini duyunca iyice kafayı yedi. Annem de eve polis felan duyunca hepten olmaz dedi. Neyse abi yapacak birşey yok herhalde bizimkiler onun kendine birşey yapmasını bekliyorlar.

@dgcnn, Anneniz neden bu kadar direniyor anlamakta zorlanıyorum kendi kendine iyileşeceğinimi düşünüyor!!?

Evladı bu durumdayken artık çevrenin ne diyeceğini düşünme aşaması çoktan geçilmiş olması lazım tamam polis zoruyla yatış hoş bir durum değil ama yapacak bir şey yok.

Allah göstermesin kendine veya size zarar verse ne olacak?

Son düzenleme:
Benim ailem bu konuda bilinçli idi. Ben de ilk başta hasta olduğumu düşünmüyordum. Komik gelecek ama dünyanın merkezi sanıyordum kendimi tanrılaştırmıştım. Ailem yok sen öyle değilsin demedi direkt. Bak bu doğrusu gibi şeyler söylediklerini hatırlıyorum. İlk atağımdan altı ay sonra gerçeğin farkına vardım. Bir gün rahmetli babama aa baba ben çok mu saçmaladım bütün bunlar gerçek değildi dimi diye uyandım. O gün ailemin en mutlu günlerinden biriydi diyebilirim. 20 sene oldu. Şu an remisyondayım. Ben doktorumu hiç değiştirmedim. Yıllardır aynı doktora gidiyorum. Bu tür hastalıklarda takip çok önemli. İnanın ailem çok zengin değildi. Ama borç harç alarak beni doktora götürdüler. Maddiyat da önemli bu hastalıklarda. Maalesef özel doktorlar pahalı. Ama doğru bir tedavi hayat kurtarır.

@kara duman,
Genellikle hayır bana engel olmuyor bu seslerin kontrolü benim elimde her zaman şöyle ortaya çıkarlar ben sessiz bir yere gidersem ama çok sessiz bir yer ve birşeyle meşgul olmazsam boş boş oturursam anca öyle duyuyorum başka türlü duymuyorum birşeyler düşününce ders çalışırken bile duymuyorum çok zayıf bir ses geliyor. Bu demek oluyor ki tedaviye yanıt veriyorum .

@Kanarya5193, Burası ruhsal hasta insanların olduğu bir forum olduğu için ne kadar saçma mesajlar yazılsada eleştiri getirmem.

Ama insanların samimi şekilde dertlerini yazdığı mesajlara kahkaha gülme emolojisi koyman nedir!! komik olan neyse söyle beraber gülelim😡
ve halisinasyonlarını anlatan kişilerle dalga geçmen ve yalancılıkla suçlaman en kibar tabirle hiç hoş değil ateş düştüğü yeri yakar umarım yaptığın şeylerin ne kadar yakışıksız olduğunu birgün anlarsın.

Son düzenleme:
@Kanarya5193, Keşke hikaye olsa tüm yaşadıklarım bir torba ilaç kullanmak zorunda kalmasam.

Doktorumun söylediğine göre arada ingilizce olma sebebi benim C1 seviyesinde ingilizce bilmemmiş.Tamamıyla beynimin negatif tarafı benle iletişime geçiyormuş.Zamanla geçecek dedi iğne ilaç kullanıyorum bakalım.Yaşamaya alıştım ama.

@creatinonofworld, Bizde de aynı şekilde seslerin yapısı kişinin karakteri, geçmişte yaşadıkları ve ilgilendiği şeylerle alakalı.
Oğlumunda ingilizcesi var ve o seslerle ingilizce karşılıklı diyaloga giriyor birde pc oyunları oynayan birisi ve bu sebeble oyunlarla alakalı sesler var.

Gözlemlerim beynindeki düşüncelerin geçmişte veya o an yaşadıkları ve korku, hobi şeyler sese dönüşüyor sağlıklı kişilerde bunlar düşünce olarak kalıyor beyinde hasta kişilerde ise halisünasyon ve hezayana dönüşüyor.

Bir yerde bu hastalıkla alakalı çok güzel bir yazı okumuştum bu duruma birebir uyuyor
ALINTIDIR.

1. aşırı duyarlı bir duruma düşmek: içsel idrak ile dışsal gerçeklik arasındaki sınırların kaybolması. deyim yerindeyse insan saydamlaşır: içsel çatışma ve güçlükler dışarı çıkar ve vücut bulurlar (halisünasyonla). bunun tersi olarak dış etkiler tartılıp değerlendirme olanağı olmadan ve filtrelenmeden içe girerler. her şey kendi kişiliği ile ilgili görünür (paranoid algılamalar).

2. bir çocuk algılamasına benzer bir algılama içine düşmek: etrafta olan her şey onunla ilgilidir, ve eğer ana babası tartışırlarsa suç ondadır. küçük çocuklarda bu 'ben merkezli' algılama gelişmeyle ilgilidir: beyin ve ruh henüz kendisinden dışarı bakmaya (soyutlamaya) imkan vermez. çocuk büyüyünce ilişkilerin kendisinden bağımsız olduğunu kabul etme olanağına kavuşur. insanlar psikotik olunca bu algılama biçimine geri dönerler; beyin acil durum devresine geçer, ruh geçmişi duyumsar. bu durum yetişkin birisi için gerçeklerden kopmak anlamına gelir ve ona uymaz, ancak yine de geçmişe dönmektir - her ne sebeple olursa olsun.

3. herhangi bir idrak veya algılama rüyadakine benzer biçimde duyumsanır: ancak burada uykunun koruyuculuğu yoktur. bir insanın rüyada kendini kuş gibi hissetmesi tehlikesizdir, ancak psikozda değil. istek ve kabuslarda olduğu gibi psikozda da istek ve korkular karışır: bu, paranoya psikozunda anlam ve tehdidin karışımı olarak simgeseldir (semboliktir). bazen korku öne çıkar ve istekler saklı kalır. ancak terapide ve öznel anlamlandırmanın aranmasında her iki yöne bakmak yararlıdır: nereden ve neye?

4. beden ve ruhtan 'özel ve özgün idrakler/kişiye has algılamalar' geliştirilir: duyular artık kendi yollarında giderler; artık göz ve kulak tarafından değiştirilemeyen resimler ve sesler ortaya çıkar. bunda şaşılacak bir taraf yoktur, çünkü görme ve işitme merkezindeki sinirlerin sadece %30'u göz ve kulaktan gelir, %70'i beynin diğer bölgelerinden! biyolojik açıdan bakıldığında çok daha fazla insanın sesler duymaması ve sanrı sahibi olmaması şaşırtıcıdır. ruh kendi özerkliği için mücadele eder, "kendini özgünlüğün son sığınağına" geri çeker ve bütün diğer insanlara, "buraya kadar, daha ileri değil" sinyalini verir.

5. herhangi bir uyuşturucu olmadan gerçekliğin değişik olarak algılanması ve işlenmesi.

6. doğallığın kaybı
– her eylem gayret ister, artık hiçbir şey kendiliğinden olmaz, her şeyin bir anlamı vardır.

7. bilinçsiz idrake girmek – istek ve kabuslarda olduğu gibi psikozda da istek ve korkular birbirine karışır. psikozdaki büyüklük hastalığı (megolamani) veya paranoya "bir değeri olmak", en azından değersiz olmamak anlamı ile karşılaştırılabilir.

8. çok derin bir kararsızlığın ifadesi – herkesin üstesinden kolayca gelebileceği bağımlık ile özerklik veya uyum ile direnç arasındaki gerilim alanları hayati önem kazanır.

Bilmediği bir şeyi ses söyleyemez.Kanarya adalarına gitte diyemez.Bazı ustalık gereken durumlar var.Tütün çayı günde bir kere içilirse bütün gün sigara içmek gerekmiyor ama çay pişerken yanlış kaynatılırsa kişiyi öldürüyor.Bu tarz ulaşılmaz bir durum yaratıyor.Söylenenin bir değeri yok.

@creatinonofworld,

Allah kimsenin başına vermesin hocam benim amcam şizofreniydi daha sonra beyin tümörü vardı kanser yiyip bitiriyordu sonra rahmetli oldu hocam bu hastalıklar dalga konusu olamaz asla şakaya çekilemez amcam Bakırköy'de kaç kere yattı haddi hesabı yok ama neyse ki azda olsa halüsinasyon azaldı ama yine de iyi değildi durumu.

@kara duman,

Hocam doktoruna anlatın ilaç ilaç son tek çare ilaç doktora bunu aktarın lütfen Allah yardımcınız olsun çok zor bende selectra kullanıyorum kullanmazsam evdekilerin kalbini kiriyorum evde huzur bırakmıyorum tek çare ilaç maalesef

@Hayataisyan, Amin Allah razı olsun cümlemize şifa versin.

Yaklaşık 10 yıldır ilaçsız bir günümüz yok zaten doktorla arkadaş gibi olduk durumu anlatınca telefonla bile ilaç yazıyor artık denemediğimiz ilaç kalmadı gibi😔

@creatinonofworld, Çekmeyen bilmez bırak yoldan geçeni biz en yakınlarımızdan bile ne halden anlamaz, çiğ, şımarıklık yapıyor vb şekilinde tepkiler aldık ama bu forumda böyle çocukca yorumlar olunca daha üzülüyor insan ne diyeyim yine dua edeyim meselenin ciddiyetini ve ağırlığını anlamayanlara Allah bu derdi vermesin musibet gelmeden halden anlamak nasip etsin Amin.

@NewDay, Her zaman tam öyle olmuyor esasında mesela sirüis yıldızına boyut değiştirip gidip geldim diyor zihnimde oraya gitmedi gerçekte tabi ki.

Sanırım beyin bir yerden alaka kurup kafada kuruyor.

Bende şizoaffektifim. Görsel halüsinasyonda bana sürekli eşlik eden bir kişi oluyor. Her köşede beni bekliyor. Bana eşlik ediyor.

Ama rexapin 30mg a çıkılınca kesildi.

Üst Alt