Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyetimin üstüne Özel donanımlı araç alır raporu almak..?

ChosenOne

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Ben 2006 yılında H sınıfı ehliyet alabilir raporu aldım. Bu raporu alırken çok zorlandım. İlk önce bana ehliyet alamayacağım yönünde rapor verdiler. Daha sonra hakem heyeti tarafından "H sınıfı ehliyet alabilir ve otomatik araç kullanabilir" ibareli bir rapor verildi.

Hakem heyeti karşısındayken bana "Sen araba kullanabilirsin sana ehliyet vereceğiz istersen indirimli araç alabilmem için sana ona göre de rapor yazabiliriz ama alacağın arabada engelli ibaresi bulunacak" dediler.Yaşım 19'du ve oturmadığım zamanlar dışında engelli olduğum farkediliyordu (hala farkediliyor). Yaşımın verdiği bilinçsizlikle "araba kullanırken de engelli olduğumun bilinmesini istemiyorum" diyerek sadece "Otomatik araç kullanabilir" ibaresinin yeterli olacağını söyledim.

Şimdi yeni bir araç almak istiyorum ama raporumda "otomatik araç kullanabilir" ibaresi bulunduğu için indirim hakkından yararlanamıyorum.

Sorum şu; Ben "özel donanımlı araç alabilir" ibareli bir rapor almak için heyet karşına çıktığımda, rapor olumsuz olursa benim ehliyetime el konulma gibi bir durumla karşılaşabilir miyim?

Saygılar.

sürücü yönetmeliğine göre sürücü olmanıza engel bir durum yoksa el konulamaz, rahatsızlığınız sol alt ekstremitedense 'otomatik vitesli araç' ibaresiyle ÖTV'siz araç alabilirsiniz, bunun dışında bir ortopedik rahatsızlığınız varsa 'özel donanımlı araç' ibareli olması şart raporun. Rahatsızlığınız hakkında detaylı bilgi verirseniz daha çok yardımcı olabiliriz.

Teşekkür ederim cevabınız için.

Ataksi + spastikserebralpalsi diye yazıyor raporumda ama dediğim gibi ilk rapor almak istediğimde başıma gelen şey ötv indiriminden faydalanmak isterken elim kolum bacağım olan arabamdan da olur muyum?

O zaman durumlar değişir..

sürücü yönetmeliği:
a) Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede bozuk olanlara, sürücü belgesi verilmez. hafif derecede bozukluğu mevcut olanlara, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.

b) Periferik sinir sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan uzuvlarda parezi ve paraliziler araç kullanmayı ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede ise sürücü belgesi verilmez. hafif derecede güçsüzlüğü varsa, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir. İki ayağı felçli (parapleji), diğer vücut fonksiyonları normal olan şahıslara H sınıfı sürücü belgesi verilebilir.

der..

SP' de yol açtığı hareket kısıtlılığına bakıp hastane/doktor sürücü yönetmeliğine göre "evet, sürücü olur" raporu verirse, araç kullanırken güvenlik sorunu yaşamayacağınıza emin olursa alabilirsiniz.
Ayrıca H sınıfı ehliyeti almış olsanız, raporda özel donanımlı araç ve nasıl bir donanım kullanmanız gerektiği belirtilirse araç alımında ÖTV'den muaf olabilirsiniz.
Mevcut ehliyetinizin iptal edilme riskide var bu rahatsızlıkta..

Üst Alt