Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyetim var ama ötv'den muaf araç alamıyorum!?

Myserty94

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Arkadaşlar vergi dairesi ile sıkıntılarım bulunmaktadır.
Vergi dairesi iki kere olumsuz cevap verdi.

Durumu kısaca bir özetleyim size.

H sınıfı ehliyetim bulunmaktadır.
Ve %53 engelli raporum bulunmaktadır.
Ortapedik engelim bulunmaktadır.
Raporda Herediter (kalıtsal) Nöropati olarak yazmaktadır.

Buna rağmen ötvden muaf araç alamıyorum.

Yapmam gereken bir şey varmı?
Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Myserty94 Ortopedik engelli olmak ötv indirimli araç alabileceğiniz anlamına gelmiyor bu şekildeki bir düşünce öncelikle yanlış. Ötv muafiyeti ile araç alabilme şartı yürüyen aksamı tertibat olmadan kullanması mümkün olmayan kişilere verilen bir haktır bundan kasıt gaz,fren,vites kolları gibi can alıcı aksamları kast ediyorum ışıklar,korna veya direksiyon bile bu kapsam'da değildir. Özrünüzün ne olduğunu bilmediğim için dediklerim size uyuyor ise hastane'den buna uygun rapor alın eğer uymuyorsa başvurun B sınıfı ehliyet alma hakkını edinin

Cenk bey,

İlk önce yorumunuz için teşekkürler.
Özel tertibatlı araç kullanacağım. Sağ ayak bileği fonksiyonsuz..

Bilg

@Myserty94

Hastane raporunuzda bu durumu ve tertibatı açıkça belirtiyor ise ; 0312 415 33 77 Telefon açın Ankara gelir idaresi başkanlığı ÖTV muafiyeti bölümü durumuzu kendilerine anlatın size bir çözüm yolu sunacaklardır

Raporunuzda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi şart.

Aynı şekilde ehliyetinizde de özel tertibatlı araç kullanabileceginiz yazmalı elden gaz fren debriyaj diye yazmıyorsa ehliyetinizinde degismesi gerekecek.

3T3N1TY bilgiler yanlış, ÖTV den muaf ve H ehliyeti alır denilen bir rapor ile bu raporda da sürekli ibaresi yazıyorsa ÖTV den muaf araç alımında hiçbir sorun yaşanmaz. Doktor sadece tertibatlı araç kullanabilir der. tertibatın ayrıntısını yazmaz. Doktor neticede araç hakkında teknik bilgilere haizmiş intibasında bulunamaz. Mühendisler Odası talep doğrultusunda aracı tertibatlandırır. Ancak tertibat mutlaka olmak zorunda. Sizin bahsettiğiniz tanımlamalar şahsen benim raporumda yazılı değil, buna rağmen araç alımında hiçbir sorun yaşamıyorum.

Medo35 Denemesi bedava uğraşması paha biçilemez. Asıl hastane ötv muafiyeti kararı alamaz yetkisi ve bilgisi dahilinde değildir. Neden derseniz 2014'de ötv indirimli araç alma hakkım yoktu hoş halende durum net değil ama raporumda ÖTV muafiyeti bölümü evet olarak işaretlenmişti . Aynı şekil hastanedeki buna kanaat getiren doktorların herkesten çok tertibat konusuna bilgisi olmalı ki eğer eksiklikleri varsa önlerinde kocaman bir ciltli taslak var özür durumlarına karşı örneklemeli kararnameler var ki beni muayene eden doktor kararsız alıp 3-5 sefer durumumu okumuş neler yazabilirim diye kontrol etme ihtiyacı hissetmişti ki .Burada tertibatlı araç alıp raporlarında tertibat konusunda bilgi yazılı çok arkadaşımız var .

Raporunda ''özel tertibatlı araç kullanır'' ''otomatik vitesli araç kullanır'' (ya da ikisi birlikte) şeklinde ibare olan H sınıfı ehliyete sahip engelliler ötv istisnalı araç alabilir,doktorların tertibat şöyle olacak,böyle olacak demesine gerek yoktur.
Yalnız bu durumda ötv muafiyetine sebep olan sakatlık net bir şekilde belirtilmelidir.

H sınıfı ehliyetim ve %60 raporum var yurume engelliyım ELDEN KUMANDALI ARAC KULLANIR yazıyor gaz ve frene ozel tertibat yapıldı aracı hic sıkıntı cıkmadan aldım herhalde gaz veya frene ozel tertibat yapılınca ve belgeler tam olunca sorun cıkmaz

aslan_55 Doğru herkes kafasına göre bir şey yazıyor bunun sebebi herkesin gelişi güzel uygulamalar yapmasından kaynaklı. Tekrar tekrar uğraşmamak adına rapora tertibat hakkında açıklayıcı bilgi yazılmasının engelli bireyler adına faydası olur zararı olmaz . Yoksa bu şekilde H sınıfı ehliyetim var araba alamıyorum , ortopedik engelim var onay alamıyorum konuları her zaman açılır

Arkadaşlar hepinizin yorumlarını teker teker okudum.

Rapor çıkarttığım hastaneye gittim raporunuza öyle bir seçenek ekleyemiyoruz dedi.
Başka yapabileceğimiz bir şey yok mu dediğimde itiraz edin dedi yeni raporunuz 5 ay sonra çıkar dedi.

Nereye ve kime itiraz edeceğim iyice aklım karıştı başka yapabileceğim bir şey olmalı.

Myserty94 İl sağlık müdürlüğüne gideceksiniz Engelli ehliyeti bölümüne çıkacaksınız. Derdinizi anlatırsınız onlarda sizi başka bir hastaneye sevk eder aynı hastane'den rapor alamazsınız

Myserty94

Nasıl ekleyemiyorlarmış yahu!? Nasıl bir araç kullanılabileceğine dair detay yazma görevi/yetkişi hastaneye verilmiş (maalesef). Onlar bunu netleştirmezse kim netleştirecekmiş!?

OturanBoğa

Hastaneyle annem görüştü anneme öyle bir yazı yazamadıklarını belirttiler.
Benim mi gitmem gerekiyor gitsem ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz?

Ben olsam başhekimle konuşurdum. Ya da kurul başkanı kimse, onun odasına gidip durumu izah ederdim. Çünkü raporda nasıl bir odnanım olacğaını yazmak görevi heyettedir. İşleri bu.

Bugün başka bir vergi dairesiyle görüştüm rahatsızlığınızdan dolayı veremiyoruz dendi.
polinöropati kasılmaları olan bir rahatsızlıkmış o yüzden veremiyoruz dedi.

Myserty94

Bunu o nereden biliyormuş merak ettim! Doktor sürücü our demişse vergi dairesini ne ilgilendirir gerisi!?

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Myserty94
bence yapmanız gereken; yeniden sağlık kuruluna girip, gerekli ibareyi de yazdırarak raporunuzu yenilemeniz.

Aynı şeyi bende vergi dairesindeki memura ilettim ama değişen bir şey olmadı.
Vergi dairesi başkanlığına gittim tek sorunun raporun arkasında H sınıfı ehliyet alabilir ve Özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresinin olmadığından kaynaklandığını söyledi.

Rapor aldığım hastaneden tekrar heyete girmek gerekiyormuş.
Bakalım randevu almaya çalışıyorum.

Dün aldım raporu vergi dairesinden özür oranı yazacak dendi raporunda özel tertibatlı araç almasında ve kullanmasından bir sakınca yoktur yazmasına rağmen tanı bölümünde parapleji yaziyor

OturanBoğa,

Size bir sorum olacak H sınıfı ehliyetim var ehliyette Özel donanımlı yazıyor 11.07.2016 tarihinde heyete girip araç için rapor alacağım. Polinörapati rahatsızlığım var alacağım raporda hangi ibarelerin ya da kodların yazması gerekiyor.

Bilgi verebilir misiniz lütfen?

Teşekkürler.

OturanBoğa,

Hayır, ehliyetimi aldım ehliyette 'Özel Tertibatlı Otomobil' yazıyor. Ama engelli sağlık raporumda H sınıfı ehliyet alabilir Özel tertibatlı araç kullanabilir ibare olmadığı için ve rahatsızlığım ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmediği için vergi dairesi raporumu kabul etmemişti. Şimdi Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesinden 11.07.2016 tarihli randevu aldım. Rapor alırken başka belirtmem gereken bir şey varmı onu öğrenmek istiyorum. Bayadır bekliyorum ve uğraşıyorum bu işlem için.

Myserty94

Araç raporuna zaten kod yazılmıyor. "özel donanım" ibaresinin olması ve üzerinde oran bulunması yeterli.

Üst Alt