@serce_465
Merhaba benzer bir süreci tek az gören gözümde yırtıklı retina dekolmanı yaşamış, 6 ameliyat geçirmiş
ameliyat sonralarında hep 0,1 den daha az görmeye sahip olmuş, iyileştikten sonra da toplam görmesi 0,2 civarlarında kalmış biri olarak yaşadığınız zorlukları çok iyi anlıyorum.
İşin rapor tarafı sanıyorum
Bu gün bahsettiğiniz rahatsızlarınızla rapor almak için heyete girseniz sanıyorum engel oranınız %50, meslekte kazanma / maluliyet oranınız da %70 civarlarında olacaktır.
Bu işin resmi tarafı hayatınızı psiko/sosyal olarak tekrar şekillendirirken bu rapor konusunu kesinlikle çok kafaya takmayın.
Bu süreçte profesyonel destek almanızı öneriyorum. İlk olarak mutlaka ama mutlaka bir psikiyatri uzmanına görünün kendisine başvurma nedeninizi samimi olarak anlatın ve tahminen yazacağı minik dozdaki antidepresana başlayın.
Görme yetinizin tamamen kaybolması durumunda başvurabileceğiniz bir vakıf/devlet destekli okul ve kurs programı Sarıyer de mevcut.
Bu programda ihtiyaç duyacağınız sosyal beceri, bralie alfabesi eğitimi, beyaz baston kullanım eğitimi vb. yatılı ve ücretsiz eğitimler mevcut. ve ayrıca bu eğitim az görenlere de veriliyor.
Biraz ben de zorlanıyorum akşamları dışarıdayken göremediğim karanlık ortamlarda gerçekten insanı durduruyor az görmek ama işte sabırla üstesinden gelmeye çalışıyorum.
Her türlü az görme seviyesinde de beyaz baston kullanımı öneriliyor.
Televizyon seyretmek istememek, okumak istememek, sürekli depresyon hali, bazen ilaçlarında etkisi ile günlerce uyumak falan bu sürecin normalleri.
Şunu unutmayın kör olmak muazzam derecede diğer yetileri duyusal farkındalığı zihni geliştiren bir durum.
Kör akademisyenleri, sivil toplum çalışanlarını, kamu sektörü çalışanlarını şu an isim isim saymakla bitiremem.
Bir kaç sivil oluşumu örneklendireyim.
EKPSS ye hazırlanma metodolojileri tamamen farklı bence ilk iş hak temelli kör aktivistler ile arkadaşlıklar kurmakla başlayın.
Eğitimde Görme Engelliler Derneği
körüz.biz
Eşit Haklara Erişim Derneği