Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

F29 tanısı aldıktan sonra ailem aşırı korumacı davranmaya başladı!?

target

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, birkaç yıl önce f29 tanısı aldım ve hastanede yattım 1 ay kadar.İlaç kullanıyorum.
O gün bugündür ailem bana hiçbir şekilde güvenmiyor. Aşırı korumacı davranıyorlar, sahile hava almaya gideyim dediğimde bile sorguluyorlar. Aşırı kısıtlıyorlar beni, herhangi bir işte çalışmama izin vermiyorlar, düzgün bir iş olursa sıcak bakarlar ama bu tanı konulmuş birinede düzgün bir işi kimse vermez.
Köpek gibi nereye gitseler yanlarında götürüyorlar, orta yaşlara merdiven dayadım ve artık cidden çok bunaldım bu tavırlarından. Herkesle bağım koptu, günlerim duvarları izleyerek geçiyor.
Bir iş bulup ailemle bağımı koparmak istiyorum, bu mümkün mü? Yasal olarak üstümde yaptırım hakları var mı?

@target, Benzer tanıyla oğlu olan bir babayım yaklaşık 10 yıldır.

Ailenizin tavrı size güvenmemek veya kısıtlamak için değilde sizi koruma amaçlıdır tabi bu abartılırsa insanı bunaltır.

Rahatsızlığınızın seviyesini bilmiyorum ama yatış olduysa hafif değildir.

Hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
İlaçlardan fayda görüyormusunuz?
Yan etki varmı ne düzeyde?
Çevreye algınız ne düzeyde dış ortamı kendinize tehtid hissediyormusunuz insanlardan şüpheleniyormusunuz?

Eğer çalışabilecek düzeydeyseniz uygun bir işte çalışıp sosyalleşmeniz size iyi gelir.

Hakkınızda Vasi kararı yoksa yaşınızda büyük özgürsünüz.

Ama benim tavsiyem ailenizden ayrılmak yerine ailenle konuşarak bir orta yol bulmanızı aynı sorunlarla uzun süredir uğraşan bir baba olarak kesinlikle tavsiye ediyorum.

Ailenizin koruyucu davranmaları sizin kendinize veya çevrenize bir zarar verebilme ihtimali ve çalışırken veya dışarı çıktığınızda hastalığınızın artması veya aksamasıdır bazen abartıyor olabilirler veya size öyle geliyor olabilir.

@kara duman,
Başkalarına veya kendime zarar verme gibi düşüncelerim yok. Kendileri zaten "kısıtlama" olarak değilde koruma amaçlı yaptıklarını düşünüyorlar.
Clonex kullanıyorum, yan etkileri aşırı halsiz ve uykulu hissettiriyor.
Çevre algım bozuk değil, zekam normal ve soyut düşünebiliyorum, en azından raporda böyle yazıyor.
Aşırı şüpheci davranışları sosyalleşmemi ve çalışma hayatına atılmamı engelliyor, derdimi pek anlatamıyorum, sadece kendi bildiklerini okuyorlar. Deli etiketini yedik ya bir kere.
İş bulduktan sonra aparta veya daire çıksam, başıma bela olurlar mı? Polisle filan?

@target, Clonex (klozapin) en ağır antipisikotiktir diğer antipisikotiklerden fayda görülemediğinde son çare olarak verilir kuvvetli etkileri vardır ama yan etkileride bir o kadar kuvvetlidir.

Bu hastalıkta yalnız kalmak tavsiye edilmez çünkü kötüleşilirse hasta bazen kendi durumun farkında olamıyor ama yakınları bu değişimi fark edip müdahale edebiliyor iyiyim dememek lazım bu hastalık patlama hazır bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmuyor.

Özel hayatın çok bir şey diyemem ama tekrae ısrarla ailenle bir ortayol bulmanı tavsiye ediyorum.

Ailen mahkemeye başvurup doktorunda onayıyla vasi kararı çıkartabilir o zaman özgürlüğün kısıtlanır.

@kara duman,

Yatıştan sonra doğrudan bu ilacı verdiler, ortayol için bir öneriniz var mı ? Çünkü bana karşı çok önyargılılar ve bunaldım.

@target, İlginç genelde direk bu ilaç verilmez en az iki farklı antipisikotik yeterli süre kullanılıp yanıt alınmazsa clonex başlanır.
Kaç mg kullanıyorsunuz aylık hemogram için kan veriyormusunuz?

Bu yöntemle daha kötü oluyorum benim iyiliğim için yapıyorsunuz biliyorum ama yine gözünüz üzerimde olsun ama sosyalleşme ve çalışmayı denemek istiyorum olmazsa vaz geçeriz sorun çıkarmam diyebilirsin ayrıca doktorunla konuş ailenle beraber gidin doktora doktorda uygun görürse sosyalleşme ve çalışmaya destek verecektir doktorda sizi desteklerse ikna olabilirler.

@target, Çok yüksek bir doz değil.

Yazdığım şekilde ailenle sakin yapıcı bir şekilde konuşursan ve sürece doktoruda dahil edersen üzerinde ki baskı azalabilir senin ve ailen için hayırlısı olsun diyelim.

@target, Amin Allah razı olsun.
Aynı dilekleri bende sizin için diliyorum.

Ailene kızma bu hastalık hem hasta hem yakınları için çook zor hele ki yeterli bilgi ve bilince sahip değilinse.

Hastalığın daha yeni sayılır bizde çok zor günler geçirdik hala geçiriyoruz insan yaşayarak öğreniyor bazı şeyleri sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşmak çok önemli daha da önemlisi aynı sorunu yaşayan kişilerin tecrübeleri parayla satın alamazsın onun için bu forum çok değerli hiç bir yerde bulamayacağın bilgi, tecrübe ve samimiyet var burada ne demişler derdi en iyi aynı derdi çeken anlar.

Ben zamanında bilgi ve tecrübe için ne çok zorlandım onun için şimdi elimden geldiğince bilgi tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum.

Gelişmeleri sende yaz işin çözülünce dönüp gitme biz bize lazımız🙂

Üst Alt