Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Erken emekli olabilmem için vergi indirimine başvurmam şart mı?

nuran

Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
İşitme kaybım her iki kulakta 98dB. 2001 Kasımında Emekli sandığından işe başladım. Şu ana kadar vergi indirimine başvurmadım ;

a)- Erken emekli olabilmem için vergi indirimine başvurmam şart mı?

b)- Vergi indirimine başvursam çalıştığım yedi yıl ne şekilde hesaplanır?

c)- Vergi indirimine hiç başvurmasam 17 yıl çalıştıktan sonra sağlık özründen emekliliğe ayrılmak istesem kabul edilir mi?

Evet, vergi indirimi şart

Tüm sigortalılık süresi aynı şekilde hesaplanır. O anlamda ne kadarı sakat statüsünde ne kadarı değil, hiç önemi yok

Sakat statüsünde erken emeklilik için vergi indirim hakkı elde etmiş olmanız şart. İster bugün ister emeklilik zamanınız gelmeden 10 gün önce. Ama mutlaka vergi indirimi almanız şart.

c)- Vergi indirimine hiç başvurmasam 17 yıl çalıştıktan sonra sağlık özründen emekliliğe ayrılmak istesem kabul edilir mi?

Emekli sandığı mensupları 15 yıl çalışma sonucu emekli olur.

size sorum var: Emekli sandığı mensubusunuz: engelli kadroda mısınız?

cevaplar için teşekkür ederim..
engelli kadrosunda olup olmadığımı bilmiyorum...
bunu nasıl öğrenebilirim???....
benim kafamı karıştıran konu işe girdikten sonra sakatlananların erken emeklilikte karşılatıkları sorunlar....
bende bu grupta değil miyim?

Memurluğa başlarken %40 ve üzerinde raporunuzu verip memur olmuşsanız, sakat kadrosundasınız demektir.

vermedim
....
normal atama oldu....
bu durumda da dediğiniz şekilde emekliliğime 10gün kala vergi indirimi başvurusunda bulunsam erken emeklilik hakkım oluyor mu?

Memuriyetten önce %40 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğunu belgeleyebiliyorsanız, 15 yılı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Ama yok, memuriyetten önce %40 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğunu belgeleyemiyor ve/fakat şu anda %40 ve üzerinde işgücü kaybınız olduğunu belgeleyebiliyorsanız (bu durumda memuriyetten sonra sakatlanmış gibi muamele görürsünüz) o zaman da 6480 gün hizmet süresiyle (18 yıl yapar) emekli olabilirsiniz.

Her durumda raporunuzu bir an önce Kurumunuza beyan etmelisiniz. Memurların (ssk'lıların aksine) emeklilik için vergi indirimi almaları şart değil; usuılüne uygun rapor olması yeterli.

teşekkürler bülent bey.....
bu konu da öğrenmek istediğim herşeyi öğrendim.....

vergi indirimi için başvuru yapmaya gittim...
şu an işlemlerle uğraşıyorum...umarım sorun çıkmaz..
erken emeklilik konusunu kurum yetkilim ile konuşmaya gittim bana erken emeklilik diye birşeyin olmayacağını...
benim ancak 10yılı tamamladıktan sonra malulen emeklilik başvurusu yapabileceğimi söyledi....
bu konu neden bu kadar net değil anlayabilmiş değilim....
şimdi sormak istediğim yukarıda belirttiğim her iki kulakta 98dB işitme kaybı ve 10yıl çalışma ile malulen emeklilik hakkım oluşuyor mu oluşmuyor mu?
(kurum yetkilisi olarak daire şefi ile konuşştum...)

sağlık raporu

vergi indiriminden yararlanmak için rapor alacağım inşALLAH.
sitede okuduğum kadarı ile vergi dairesinin göndermesi yerine önce raporu alıp ondan sonra diğer evraklarla vergi dairesine gitmek daha mantıklı....doğru mu?
birde rapor alırken rapora ne yazdırmalıyım?özürlüler için tanınan tüm haklardan yararlanmak için yazdırsam diğer bütün işlemlerimde kullanabilrmiyim?rapora sürekli diye ben mi yazdırıyorum onlar zaten yazıyor mu?
15yıldır ilk defa alacağım.yüzde98her iki kulakta işitma kaybım var bakalım kaç verecekler.

Raporu kendin de alabilirsin ama bence defterdarlıktan sevk ile hastaneye gidip rapor almak daha mantıklı. Böylece rapor için ücret ödememiş olursun...

Rapora "sürekli" ibaresini kendileri yazacaktır.

Sevkle gittiğinde hastaneye ayrıca şu tür bir dilekçe de verip tğm haklardan yararlanacak rapor almayı deneyebilirsin: http://www.engelliler.biz/forum/sag...tek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce.html

iyi ki varsın bülent bey ben de öyle düşünmüştüm.
bugün defterdarlıktan sevk aldım hastaneye gittim heyet için 28şubata gün verdiler .o an aceleden birazda dikkatsizlikten unutttuum ilk defa heyete gireceğim ben işitme engelimden dolayı vergi indiriminden faydalanmak istiyorum fakat heyete başvururken odyo ölçtürün gelin falan demediler.odyo kısmı nasıl olacak?işitme engelli olup heyete girenler nasıl hallediyor bu kısmı?keşke daha erkene gün verselerdi çok ısrar ettim ama en erken bu olur dediler.

Hastaneye giderken odyo testi de yanında olsun. Ayrıca orada da yeniden test yaparlar sanırım... Yapmazlarsa, sen mutlaka yapılmasını talep et. Aksi halde hastane raporu manliye'ye gönderse de, maliye odyo testi için yeniden hastaneye sevk eder.

Sağlık Raporları forumuna "İşitme kaybından dolayı rapor alırken eski odyo testlerimi mi kullanacağım?" vb. yeni bir başlık açıp bunu sor bence...

ben de doğuştan engelliyim. 2010 daki sınavla meb de memur olarak göreve başladım tabi ki engelli kadrosunda. vergi indirimine falan başvurmadım ama 1. derece engelli olduğum için şimdiye kadar benden gelir vergisi alınmıyor . bir sorun olur mu yani benim yine de maliyeye vergi indirimi için başvurmalı mıyım ?

benimde bülent abi sorum şu olacak vergi indirimi aldım 2015 de emekli olacam fakat önümüzdeki sınava girecem memur olursam çalışmaya devam edecem aldıgım vergi indirimimin degeri devam edecekmi yoksa anlamı kalmazmı onu ögrenmek isterim.

GTRCGÖKHAN,
Evet vergi indirim hakkı alacaksın şuan sana uygulanan vergi indirim hakkı usulsüzdür.Kurum bunun farkına varır ise senden bu ödemeleri geri talep edebilir.Sen bence iş yerinden çalıştığına dair yazı alarak Maliye (Mükellef Hizmetler Birimine) Metropolün oradaki maliye binasının 11. katına vergi indirim, hakkı için müracaat et.

asiprens,
Memur olduktan sonra daha önceden almış olduğunuz vergi indirim hakkı geçerlidir.Yapmanız gereken memur olduktan sonra çalıştığınızı kurumdan çalıştığınıza dair belge alarak ve sizde ''vergi indirim hakkım var yeni iş yerime bildirilmesi hususunda'' diye bir dilekçe yazın ve maliyeye verin.Maliye yeni iş yerinize vergi indirim hakkınız olduğunu yazılı olarak bildirecektir.
NOT:Bende aynı sizin gibi özelde çalışıyordum ve yukarıdaki işlemin aynısını yaptım.

teşşekür ederim ilker bey birde engeli statüsünde yani 15 yıl çalışıp memur olarak emeklilik hakkım olacakmı memur olarak çünkü ilk defa memur olarak çalışacam Allah nasip ederse tabbiii birde dilekçe öernegi varmı bana link ini veririmisin arkadaşım yani şu an çalıştıgım şirketen yazı alıp maliyeye verip çalıştıgım kurumama göndereticem anladıgım bu kusura bakma arkadaşım.

asiprnes,
Memur olduktan sonra ne gerekiyor ise biz buradan yardımcı oluruz şuan ilk önceliğiniz derslerinize çalışmak ve memur olmayı hak etmenizdir.Kafanızı şuan bu işler ile meşgul etmeyin derim.
Şuan ki şirketiniz ile ilgili hiç bir şey yapmayacaksınız memur olduktan sonra çalışmaya başladığınız kurumdan çalıştığınıza dair belge alarak ve sizde dilekçe yazarak (Dilekçe örneğini vereceğim size)maliye'ye müracaat edeceksiniz maliye memur olduktan sonra hangi kurumda çalışıyorsanız oraya vergi indirim hakkınızın olduğunu bildirir yazıyı gönderecektir.

benim işe girerken beyan ettiğim rapor 2007 tarihli zaten yani işe girdikten sonra engelli olmadım. işe başlamadan önce engelli olduğunu ispat edersen hiçbir şart aranmadan vergi indiriminden yararlanırsın diye biliyorum ben. Oturanboğa lütfen yardımcı olur musunuz siz ne düşünüyorsunuz?

Gökhancım vergi indirim hakkı kazanır isen maaşına yansır o zaman kimse vergi indirim hakkı almasın ben işe özürlü olarak girdim direk vergi indiriminden faydalanayım desin olur mu? Bu kadar insan bu hakkı almak için ne kadar çok caba veriyor sitemizden takip ediyorsan görmüşsündür.Bu haktan faydalanmak istiyor isen bu hakkı alman lazım...

officer;
Herşey için teşşekür ederim arkadaşım evet önce olalım sonrası sizin yardımlarınızla bilğilerinizle prosedür neyse uygularız .

vergi indirimi başvurumu yaptım hastaneye sevk ettiler.heyete girdim odyo yapıldı....bi kulak 100dB diğeri 98dB çıktı.yüzde 52 iş gücü kaybı raporu verdiler.dedim verin vergi dairesine ben götüreyim vermediler.ben de çok ısrar etmedim açıkçası.ankara aynen kabul eder inşALLAH.heyetten o kadar çok korkuyordum ki anlatamam oh kurtuldum diyorum ama forumdan anladığım kadarı ile emekli başvurusunda tekrar heyete girmek gerekecek...

nuran, 1 ekim 2008 öncesinde sigortalı olan ve emekliliği 4a (ssk) stüsünde gerçekleşecek kişiler bir kez defterdarlıktan sakatlık indtairimi elde etmişse, bu hak onları emekli eder. Yani, bu kişiler emekli olacaklarında onlardan yeni rapor istenmez.

bülent bey,ben 14kasım2001den beri öğretmen olarak çalışıyorum işe başladığımda engelli olarak başlamadım.
normal kadrodan başladım vergi indirimine yeni başvurdum,sonucu bekliyorum.
emeklilik zamanı geldiğinde yeniden isteyecekler mi rapor?yüzde 52 oranla ve sonradan engelli olma durumu ile 16yılda emeklilik hakkım oluyor değil mi?
sonuçta işitme kaybım sınırda ve sürekli rapor almak mesele değil...
sağlık kurulları kabus gibi geliyor bana psikolojik benim ki ama elimde değil 5doktoru birarada görsem hemen kaçasım geliyor ya da bas bas bağırasım imdaaattt beni kurtarın diye....

nuran;
Sabretmen lazım.:) Bebeğini düşün güç gelir.. Hayel et, erken emekli olmuşsun bebeğinle daha çok zaman geçirecekmişsin.. Ya da korkup kaçmışsın hastaneden almamışsın rapor çalış çalış dur bilmiyorum kaç sene artık..:)

kardeşim dalga geçiyor benle hava, diyor paşa okula başlıyormuş öğretmeni sorar annen ne iş yapıyor cevap emekli.....
öğretmenin kafasında canlanırmış vah paşamın ne yaşlı annesi varmış diye:)
bu seferlik aldım raporu emekliliğe ALLAH kerim ne dim...

Kamuda çalışanların durumu farklı... Sen ilk öğretmen olduğunda elinde % 40 ve üzeri rapor var mıydı? Sakat statüsünde başlamasan da, önceki tarihli + 40 rapor varsa, 5400 hizmet günü ile erken Yaşlılık aylığından yararlanabilirsin

5510 geçici 4. madde:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kamu idarelerinde hizmet akdi ile veya sözleşmeli olarak çalışanlardan; ilgili kanunları gereği 5434 sayılı Kanun ile ilgilendirilenler aynı statüde çalışmaya devam ettikleri sürece, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında bu madde hükümleri uygulanır.​

bi sağlık kurulu raporu var öğretmenliğe başlamadan önce aldığım yüzde yok üzerinde ama biletarall sensorial çift taraflı işitme kaybı yazıyor üzeirnde.....bunu kabul ederler mi??
bu olmazsa ankara yüzde 52yi onaylarsa yukarıdaki yazıda ki a maddesi geçerli olacak anladığım kadarı ile?
şu an 11yıllık öğretmenim......

Üzerinde oran bulunmayan rapor kabul görür mü, bilemiyorum. Ama o teşhis çok netse ve o teşhise % 40 ve üzeri rapor verilmesi gerektiği açıksa, şansınızı deneyebilirsiniz...

İlk memur olduğunuzda % 40 ve üzeri raporunuzun olduğunu ıspatlayamazsanız, o zaman yukarıdaki a-b maddelerine göre emekli olacaksınız. Emeklilik zamanınız geldiğinde kurum sevki ile hastaneye gidip alacağınız rapor, emekliliğinizde temel alınacak (bugünden aldığınız raporun da vergi indirim hakkının da emekliilkte bir etkisi yok)

bülent bey vergi indirimim kabul edilmiş 3.dereceden....
bugün yazı gelmiş okula benim anlamadığım nedir diye düşünürken şunu farkettim yüzde 52ile en az 5760gün tamam ama üçüncü derece de olması ne demek bunu anlayamadım.....emeklilik süresi üçüncü derece olmasına göre mi yoksa yüzde 52olmasına göre mi hesaplanıyor benim kafamı karıştıran bu kısım...

Üst Alt