Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler isteğe bağlı SGK primlerini ödeyerek emekli olabilir mi?

dbozdemir

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ben yüzde 43 Ortopedik engelliyim dışarıdan primlerimi ödeyerek emekli olabilir miyim?
Sgk girişim 01.12.2007 pirim gün sayım ise 1725 çalışmadan dışarıdan ödeyerek emekli olabilir miyim?
Bir sorum daha olacak normal şartlarda çalışırsam ne zaman emekli olabilirim?
Ayrıca yüzde 43 vergi indirimi raporum da var

Şimdiden çok teşekkür ederim..

İsteğe bağlı prim ödediğinizde 4b'li (eski adıyla bağkurlu) olursunuz ve emeklilik için aşağıdaki tabloya tabi tutulursunuz:

bagkur.PNG

Not: emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile gideceğiniz hastaneden verilen oran belirleyici olacaktır.

malülen emeklilikte eksik primler için ne yapmalıyız22222-)çifçi bağkuru malülen emekli nekadar alır maaş normal emekliler çok azdır malülen nasıldır arkadaşlar

Eksik primlerin tamamlanabilmesinin iki yolu var:
1- Kuruma borcunuz birikmişse o borçları ödeyebilirsiniz
2- Askerlik yapmışsanız, o süreyi borçlanabilirsiniz.

Bağkur emeklilierinin maaşları düşük olur...

askerlik kısa dönem yaptım yeterli değil 400 günüm var çifçi bağkuru yatırsam 5 yıl yani çifçi bağkurdan malülen emekli olursam nekadar alır bir arkadaş 80 tl aldığını süyledi fakat başbakan 800tl den aşağı emeki maaşı yoktur diyor2_)2001 de doğrudan gelir dsteği aldım şimdi çifçi bağkurlu olursam 2001 den aradaki boşluğu kapatabilirmiyim

Peki ne tavsiye edersiniz bana? Birde normal olarak çalışsam ne kadar sürede emekli olabiliyorum yaş bekleme zorunluluğum varmı?
Yardımlarınız için çok tesekkür ederim

Saygılarımla..

Yaş beklemek diye bir şart yok belirtilen süreleri doldurduğunuda emekli olyorsunuz çalışıranız daha iyi olur en azından aylık gelire kavuşmuş olursunuz bunun için işkura gideblirsinz özel kamu engelli kadrolarına müracaat edebilirsiniz

Konu hakkında bilgili olduğunuzu düşünerek yeni konu açmak yerine bu konudan sormak istedim,

Annem engelli kız kardeşimden dolayı evde bakım aylığı alıyor.
Ve şu ana kadar hiçbir şekilde çalışmadığı için prim başlangıcı yok, istege bağlı prim ödeyerek emekli olabilir mi?

Teşekkürler.

Tarım bağkurulunda aradaki primleri ödemek mümkün mü, bilmiyorum. Sigorta merkezine gidip sormalısınız.. Tarım bağkuruunda emekli maaşları çok düşük oluyor. 800 TL olması imkansız.

Kadir bey, anneniz normalde hangi şartlarda emekli olacaksa, Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaçlık derecesinde çocuğu olduğu için bu şartlardan % 25 avantajı olacak. Detaylı bilgi: 2009 Genelge

OturanBoğa;

Bülent bey ilginiz için teşekkür ederim, bu konuda fazla bilgim olmadığı için birkaç soru daha soracağım, affola.

Annem hiç sigortalı olmadı, 40 yaşında, engelli kız kardeşim ise 14 yaşında, %80 engelli rapora var, dediğim üzere evde bakım aylığı almakta. ve sigortalı olmak istiyor.

Şimdi bize isteğe bağlı prim yatırmada tam olarak ne gibi avantajlar var? Biraz açıklayıcı yazabilirseniz çok sevinirim, gerçekten hiçbir bilgim yok.

Başvuru için Sgk ya gittiğimizde tam olarak ne yapmamız gerekiyor?

İlginiz için teşekkürler.

Ek olarak kız kardeşimin 2022 maaşı annem isteğe bağlı sigortalılığa başladığında kesilir mi?

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim,
Annemde gözündeki rahatsızlığından dolayı engelli raporu alacak ancak şuan % kaç olacağı belli değil.

Verdiğiniz linkte malülüyet var mı diye bir soru, hizmete başlama tarihi gibi sorular var bu sorulara ne şekilde cevap vermem gerekir.

Ek olarak kız kardeşim 18 yaşından küçük olduğu için annem vasisi olarak onun 2022 maaşını alıyor, kız kardeşimin 2022 maaşı kesilir mi?

maluliuyet vs. yok olarak işaretleyin.

İsteğe bağlı prim yatırmak 2022 maaşının kesilmesine neden olur:

Aylıktan faydalanamayacaklar
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri;
a) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere, hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere başvuru tarihi itibariyle sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında prim ödeyenler ile 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar,

ben bır engellı olarak yuzde 88 raporum war.. ıstege baglı emeklı olmak ıstıyorum ama bu emeklılıkde tum parayı pesın yatırsamda aynı yılı doldurmam mı gerekıyor yoksa parayı yatrdım gb emeklı olabılırmıyım..?.

Sigorta primlerini peşinen/toplu ödemek gibi bir seçenek yok maalesef. Sadece, geçmişse sigortalı olmanıza rağmen primlerinizi ödememişseniz, prim borcunuz birikmişse, ancak o zaman o borcu ödeyebilirsiniz.

Merhaba ben 2005 sigorta girişliyim.2555 pirim günüm bulunmakta geçmişte çalışmadığım ve doğum borçlanmalarım da var.Bu tarz konularda çok bilgim yok açıkçası.doğum borçlanmasıyla birlikte çalışmadığım günleride ödeye biliyormuyum.eğer ödeye biliyorsam yıl olarak yine bekliyornmuyuz aceba.

dbozdemir herhangi bir işe girerseniz engelli kadrosu olmayan yere başvuru yaparsanız ssk piriminizin tamamını devlet ödüyor şartları muhassebe engelli olarak girişinizi yapacak sizin ve iş yerinin işkur kaydı olması lazım işkur ve muhassebe arasında en fazla 2 defa git gel yaparsınız veya telefonla halledersiniz ssk pirimi devlet tarafından ödeniyor. dediğim gibi iş yerinin engelli işçi çalıştırma zorunluluğu olacak kadar elemanı olmaması gerekir engelli kadrosundan değil isteğe bağlı çalışan olarak.( engelli çalıştırma teşviki ) yazarsanız görürsünüz. yasayı..

selmaş

Doğum borçlanması yaparak prim gününüzü arttırabilirsiniz, ama bunun dışında çalışmadığınız dönemlere dair bir borçlanma yapamaz, emeklilikte bir avantaj sağlayamazsınız.

eşim %65 engelli hiç prim günü yok bugunden itibaren ssk yada bagkur primi ödemeye başlarsa ne zaman emekli olur ayrıca malulen emekli olabilme hakkını elde edebilirmi? teşekkürler

@tunaytr

öncelikle şunu bilmem gerekir. malülen emeklilik başka erken engelli emekliliği başka şeylerdir. malülen emekli olamaz. çünkü hiç çalışmamış.prim günü yok.

A-Yeni Kanunla gelen özürlü emekliliği
5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi 1 Ekim 2008 gününde yürürlüğe girdi bu Kanunun getirdiği özürlü emekliliği hükümleri, 01.10.2008 gününden sonra ilk defa işe girecek olanlar için geçerlidir.

Yeni düzenlemeye göre;
1-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

SGK'dan prim müjdesi! Binlerce kişiyi ilgilendiriyor - Haberler Son Dakika

yaş haddini doldurup da prim süresi eksik olanlar
veya engellilerde yaş haddi olmadığından çalışma süresini doldurup da prim eksiği bulunanlar için yeni bir yasa konuşuluyordu..
forumda bir çok kişi bu konuda mağdur..
artık nasıl bir farkındalık yaratılır bilmiyorum ama
geçtiğimiz yıl çıkan haberlerden hatırlıyorum. toplu prim ödeme imkanı ve stajyer süresininin sigortaya eklenmesi gibi seçenekler SGK nın gündemindeydi..
SGK'dan prim müjdesi geldi! | GAZETE VATAN

sonra nolduysa artık konu sessiz kaldı.
konu hakkında herhangi bir gelişme yaşansaydı illa ki duyardık.
ama belli ki hala taslak halinde SGk gündeminde yer alıyor.

Üst Alt