Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli yakını olana gece nöbeti verilir mi?

Swain

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar,

Omurilik felçli bir devlet memuruyum işlerimi online yürütüyorum . Felçli bakımını uzun uzadıya anlatmama gerek yok galiba

Devlet memuru bir kardeşim var aynı hanede yaşıyoruz yaşlı annemle birlikte. Benim ve annemin hem sağlık hem dışarı işlerini kardeşim sağlıyor

Fakat kardeşime çalıştığı kurumda gece nöbeti yazıyorlar. Bu durumda ne yapabiliriz? Bilgisi olan var mı . Engelli kardeşi olan birine gece nöbeti yazılır mı?

91 inci madde- g): “Engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.

@Swain,

@sadece63,
işte sorun şu ki hocam, kardeş bakmakla yükümlü geçmiyor. O zaman bana kim yardım edecek, kanuna göre annem ama annemin kendisi yardıma muhtaç hale geldi yaşlandı. Dilekçe falan mı vermek lazım bi yerlere

Kardeşim Türk Medeni Kanunu Md.364’e göre, hâli vakti iyi olan kardeş, olmayana nafaka bile vermek zorunda. Yani bir bakma zorunluluğu var medeni kanunda. Ama kanunda bu nafaka olarak geçiyor, işin sadece maddi kısmını ele almış. Bakım, ilgilenme vs diye geçmiyor. Benim yorumum bu madde maddi yardım zorunluluğu yanı sıra fiziki bakım-ilgilenme gibi vecibeleri de kapsamakta ancak hukukçular elbette bunu daha sağlıklı şekilde yorumlarlar.

Neticede sen diyorsun ki “benim bakıma ihtiyacım var.”
Yine diyorsun ki “annem yaşlı, onun da bakıma ihtiyacı var.”
O zaman “bana ve annene bakması gereken kişi sadece kardeşim, başka kimsemiz yok.

Senin elinde muhtemelen bir raporun vardır.

Kıymetli teyzemizin de de bir raporu var mıdır yok mudur bilemem ama yoksa bile muhtarlıktan veya yaşlılarla ilgilenen hangi kurum varsa o kurumdan yaşlılık nedeniyle bakıma ihtiyacı olduğuna dair bir belge aldığınız takdirde ve bu belgeleri kardeşin bir dilekçe ekinde çalıştığı kuruma ibraz edip gece nöbetinden muaf tutulmasını talep ettiğinde, muhtemelen söz konusu Md.364’e istinaden gece nöbetlerinden muaf tutulabilir diye düşünüyorum.

Ben aynı durumda olsam tartışmasız ve tereddütsüz bir şekilde bu yolu izlerdim.
Öte yandan internette bu konuyu araştırırken bu hususta görüş bildiren bir site buldum. Görüş aşağıdaki linkte

Güzel bir site imiş. Çoğumuzun muhtelif konularda bilgi edinmek için baş vurabileceği ORG uzantılı bir site.

Üst Alt