Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını satarken hangi tarihteki vergi geçerli olur?

nikex

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2012 yılında ötv istisnalı aldığım aracımı satmak istiyorum.Aracı aldığım tarihte ötv oranı %37 idi.Şu an ötv oranı %45.Maliyeye ötv tutarını yatırırken hesaplama %37 üzerindenmi yoksa %45 üzerindenmi hesaplanır.Bu konuyla ilgili bilgisi olan var mı ?

nikex ilk başta tahakkuk etmeyen kısmıdır yani faturanıza bakın orada ödenmemiş ÖTV tutarı yazar onu ödeyeceksiniz

3T3N1TY malesef faturada ötv tutarı yazmıyor,maliyeye gittiğimde bana %45 üzerinden hesaplanır denildi.ötv kanunu 15/2 maddesinde açıkça araç tescil tarihindeki ötv tutarı hesaplanır yazmasına rağmen maliye beni başlarından savmak için kanun maddesinin değiştiğini hesaplamanın %45 üzerinden yapılacağını söylüyor.

5 Yılı dolduğu zaman satarken ÖTV vermiyoruz diye biliyorum

Şu anki vergi oranından yani % 45 den alınır vergisi. Ben ödedim geçen sene.

Mevzuatta aradım taradım ve çok detaylı bir şekilde değinilmediğini farkettim.

[FONT=Times New Roman]"Bu istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan taşıtın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satışı veya devrinde, [/FONT][FONT=Times New Roman]ÖTV’sinin[/FONT][FONT=Times New Roman] ödenmiş olması, söz konusu taşıtın ilk iktisabından itibaren beş yıllık süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir taşıt için istisnadan yararlanmayı sağlamaz."

[/FONT]
Kısacası %37 tabi olur iken sonradan %45 olan ötv miktarından sorumlu olmamanız gerekiyor . Bimer kanalıyla şikayet edilebilir veya Mahkeme yolu ile bu hakkın kazanılacağını düşünüyorum

nikex 3T3N1TY

Satış tarihinde geçerli olan vergi oranı üzerinden ödenir: ÖTV kanunu madde 15:

2. a) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. (5766 sayılı Kanunun 19/f maddesiyle eklenen hüküm Yürürlük; 1.7.2008) Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz.

Üst Alt