Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik müracaatı sonrasında ağır düzeyde çalışma gücü kaybı çıktı. Malülen mi emekli olacağım?

emdo

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
4
Ben %52 rapor oranıyla ms hastasıyım 6440 günüm var emeklilik için başvuru yaptım ancak ağır düzeyde çalışma gücü kaybı yazıyo anlamadım şimdi ben malülenmi emekli olucam ben öyle başvuru yapmadımki hemde fiziki olarak bi engelimde yok çalışmayada mecburum galiba malülen emekli olunca çalışma olmuyomuş ne yapmak gerekir yardımcı olursanız sevinirim

Evet malülen emekli olacaksın ve çalışmayacaksın emekli olmayıp itiraz edebilirsin karara

@emdo, Geçmiş olsun,

Malullük aylığının bağlanması ağır düzeyde çalışma gücü kaybına sebep olan hastalığın iş hayatından önce mi yoksa sonra mı oluştuğuna bağlıdır.

Hastalığınız işe giriş tarihinizden önce var mıydı yoksa çalışma hayatına başladıktan sonra mı MS hastalığı oluştu ?

@emdo,

Kardeşim aynı durum bende sapasağlam Adama malulen verdiler dosya Ankara'da bakalım sonuç bekliyoruz eğer red gelirse 6 ay sonra tekrar başvuru yapabilirsin haberin olsun

@BnymnYldz,

Abicim biliyorsun bende aynı durumdayım yüzde 55 oranım vardı 2021 de o zaman uğraştım malulen olmadı 4 yıl sonra ağır verdiler YSK da bakalım evrak oradan olumlu donenleri gördüm belki de kurulum insafına geliyor bu durum biliyorum benim de hastalık SGK girişi sonrası oldu ama şans abi artık

@samedo99,

Kardeşim hatirliyormusun ilk yasa çıktığında başvurmayı düşünüyordum sen yazmistin yorum olarak vay be 11 ay geçmiş biliyormusun sonuç geldi benim ağır dediler malulen olunca ben de itiraz ettim ankaraya gitti bir umut bekliyoruz işte 2006 giriş 5699 oldu prim

Ben anlamadımki neye göre karar veriyolar bamalım ay sonu unkapanı sgya gidicem öyle söylediler eğer malülensr istemicem bende bilgide alamıyorumki adam gibi telefona bakan yok maile cevap veren yok

@samedo99 @dado84 şimdi anlamadımki zaten ben malüllülen emeklilik için başvuru yapmadım bide kimse elle tutulur bir cevap vermiyoki zoraki mail attılar ağır xdüzeyde iş gücü kaybı yardıma muhtaç değildir diye neye göre ağır kayıp ben anlamadıım elim ayağım tutuyo çok şükür

@güllerin efendisi o zaman sgkya gidince istemiyorum dicem onlarda yapmicak dimi emekliünkü bi probleöim yokki fiziki olarak çslışmak zorundayım

@BnymnYldz,

Çalışmaya başladıktan sonra oluştu hayır malülen emekliler niye çalışamıyoki bi ağıt kusurum yokken böyle emekli etmeye çalışıyosun sonrada çalışamazssjn diyosun

Son düzenleme:
@emdo, Anladım kardeşim hastalığın çalışmaya başladıktan sonra oluşmuş ise Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kayıp Tespiti yapılmış ise Malullük Aylığı bağlanır maalesef.

Burada bir arkadaşımız için de yine Ağır Düzeyde tespit yapıldı ama hastalığı doğuştan olduğu için yaşlılık aylığı bağlandı.

Malullük aylığı bağlanmasında ki ayrım buna sebep olan hastalığın iş hayatından önce mi yoksa sonra mı olduğu ile ilgilidir.

Seninle aynı durumda olup itiraz eden arkadaşlar olmuş sanırım sende o şekilde bir itiraz dilekçesi yazabilirsin.

@BnymnYldz pekii itiraz ettikten sonra engelli emekliliğe dönüşürmü acaba çünkü oranım %52 bide malülen emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilirmiyim yada olumsuz olsa bile normal emekli olabilirmiyim yaşım günüm dolduğunda

@emdo, İtirazınız nasıl sonuçlanır onu burada kimse bilemez. İtiraz ederseniz dosyanız Yüksek Sağlık Kurulu tarafından tekrar incelenir ve karar verilir.

%52 oranın var demişsiniz ama o sizin engelli raporunuzun oranı. SGK kurulu tarafından verilen karar önemli.

Malulen emeklilerin çalışma durumu,

1 Ekim 2008 öncesi işe girişi varsa

4A statüsünde çalışırsa aylık kesilir.
4B Bağ-Kur statüsünde çalışabilir.
4C statüsünde çalışırsa aylık kesilir.

1 Ekim 2008 sonrası işe girişi varsa

4A statüsünde çalışırsa aylık kesilir.
4B Bağ-Kur olarak çalışırsa aylık kesilir.
4C statüsünde çalışırsa aylık kesilir.

@BnymnYldz daha bana dönüş yapılmadı ama gelen mailde karar olarak ağır işlerde çalışmaz bakıma muhtaç değildir yazıyo buna göre malülen emeklilik oluyo sanırım peki sgkya gitmezssem sonuç için veya gittim itiraz ettim gene çalışmaya devam edebilirim dimi çünkü onaylanmış bi dosyam yok ve brn malülrn emekli olmak istemiyorum çünkü çalışmak zorundayım

@emdo, SGK'ya gidip Tahsis/Aylık Talep Formu doldurmadığınız sürece zaten aylık bağlanmaz. Şu an sadece çalışma gücü kayıp tespiti yapılmış ve o aşamada kalmış.

Malulen emeklilik oluyor sanırım diye boşta bırakmayın sonucunuzu. SGK'ya gidin ve sorun bu sonuca göre malullük aylığı mı yoksa yaşlılık aylığı mı bağlayacaksınız diye konuşun.

Malullük aylığı derlerse istersen itiraz edersin istersen ben emekli olmak istemiyorum dersin o şekilde sonuçlandırırsın.

@BnymnYldz Dimi valla çok sağolun başınızı ağrıttım şöyle açkklayıcı konuşmuyolarki ulaşmakta çok zor zaten sgk unkapanı sgkda evraklarınız olumlu değerlendirilmiştir oraya gidin diye mail atmışlar ama neye istinaden yazmamışlar sadece ağır tanısını görünce kafam karıştı dediğiniz gibi resmi olarak bişey yok istemiyorum derim herşey eskisi gibi devam eder sanırım

@emdo,
Sen istemezsen kimse seni zorla emekli yapmaz kardeşim ben öğrendim 6 ay sonra tekrar yeni raporla başvuru yapabiliyorsun

Merhabalar eşim sağ ve sol olmak üzere diz altı protezi kullanıyor. Engelli emeklilik şartlarını karşıladığı için başvuru yapmıştık. Sigortalılık başlangıcı öncesi engel durumu bulunduğu için 5510/28 olarak başvuru yapmıştık. Sağlık kurulu malulen emekliliğe göre değerlendirmiş ve ret ver iş. Alo 170 e sorduğumuzda ret sonrası 28 e göre tekrar değerlendirme yapılacağını belirtti. Bu şekilde problem yalan oldu mu? SGK ilk önce malulen sonra normal emeklilik olarak mı değerlendirme yapıyor?

Peki 2006 girişliyim 5510 kanuna göre 4maddesinin 1.fıkrası a bendi denmiş bu ne demek oluyo acaba @OturanBoğa

Peki çalışam gücü aylığı bağlama yazmışlar gelen evrakta bu durumda malülenmi engelli emeklilikmi oluyo raporum %52 @OturanBoğa

SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı alınırsa malulen emekli olunur. Yüzdenin artık emeklilikte bir önemi yok ama %52 oran Ağır tanısı sağlamaz diye çağırıştırıyor insanı. Yani malulen değil, Yaşlılık emekliliği demek.

Peki durumda hem çalkşıp hemde emekli olabilirmiyim

Peki durumda hem çalıiıp hemde yaşlılık aylığı alabilirmiyim @OturanBoğa

Asıl soru şu olması lazım hastalık sonra olsa bile (herkesin başına gelebilir) calisabiliyorsun mücadeleye devam ediyorsun bir zaman geliyor emekli olmak istiyorsun ( normal bir kişiye göre yorulabilirsin) seni malul yapıyorlar. Sizce bu normal mi?
Malul bir durum olsa zaten istemeden de çalışamaz demek. Malul olan olsun bırak niye bir kurul oluyor ozaman niye saglik raporu var.
Madem öyle bundan sonra alınan sağlık raporlarinda calisma gücü kaybı da yazsın
Maksat insanları iki kurula sokup eziyet etmek mi?
Iki kurul yapip kurula giren insanlara yeni bir is cikarmak mi?
Gercekten engelli insanlarin hayatlari zor oldugu gibi yaşama mucadele vermeleride zor.
Gerçekten çok garip
Allah herkesin yardımcısı olsun

@emdo,

İlk kez sigortalı olduğun tarih önemli. 1 Ekim 2008'den önce ssk'lı olmuşsan, emekli olup çalışabilirsin. 1 Ekim 2008'den sonra ilk kez sigortalı olmuşsan, o zaman çalışamazsın

Benim sigorta girişim 2006 galiba malülen yaparlarsa çalışamıyorum demekki inşallah malülen olmaz çalışmam lazım @OturanBoğa

Peki benim oranım %52 maluliyet verebilirlermi eve dosya gelmii maluliyet yazıyo

Bişey sorabilirmiyim benim oranım %52 sgkdan kağıt gelmiş ağor iş güç kaybı malülen gibi bişey yazıyo ama benim fiziki bir engelim falan yok neye göre malülen yapıyolar

Üst Alt