Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için 2007'de aldığım rapora itiraz ederek yenilemem gerektiği söylendi!?

JoockeR

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba kardeşlerim,

Erken emeklilik için başvuru yapmak istediğimde hastanenin sağlık kurulundaki memur, 2007 yılında almış olduğum raporuma
itirazememi söyledi. (İlçe sağlığa)

Şimdi itiraz edipte %40 iken yeni raporun düşük çıkmasından endişe ediyorum.

Süresiz olarak verilen eski raporumun iptal olması söz konusu mu?

Vergi dairesindeki memur zaten raporun 2007 yılında olduğu için geçersiz, hiç bir şekilde hiç bir amaçla kullanamazsın. İşe girerken bile insan kaynaklar süreci bilmediği için seni işe almış dedi.

Ayrıca yeni aldığım raporun eskisinin yerine geçeceğini söyledi. Yeni raporda 40'ın altı alırsam ne olur dedim. Vergi dairesindeki memur ise engelli oranı işte önemli değil istersen 10 al seni kovamaz dedi.

Hastane başka söylüyor, vergi dairesi başka söylüyor, ilçe sağlık başka söylüyor kafam karıştı.

Yeniden heyete girmek için eski raporu iptal ettireceksem yeni aldığım düşük çıkarsa tüm haklarım elimden gidebilir.

OturanBoğa bilginiz var mı?

JoockeR
Anladığım kadarıyla vergi indirimi için vergi dairesine başvurmak istiyorsunuz.
Vergi daireleri 30 Mart 2013 tarihinde yayınlananan son yönetmeliğe uygun rapor talep ederler, 2007 tarihli raporunuz kabul edilmez.
Ancak 11 yıl önceki raporunuz için itiraz etmek zorunda değilsiniz. Hastane yeni rapor başvurunuzu kabul etmek zorunda. İtiraz meşakkatli ve uzun bir süreçtir.
Baktınız memur inatla yeni rapor başvurusu almak istemiyor, önce vergi dairesine başvuru yapın sizi hastaneye onlar sevk etsin.

Bugün dediğiniz olayı bende kendim denedim ve vergi dairesine beni sevk edin dedim. Sevk edilen hastanede aynı cevabı verdi. Gidin eski rapora itiraz edin biz bu işlemi yapsmauız mevcut raporunuz var dedi.

Vergi dairesi sevk etmesine rağmen kabul etmiyorlar. İlla eski raporu iptal ettireceğiz.

JoockeR
Resmi hangi işlem için başvursam benden son yönetmeliğe uygun rapor istenecek, o halde elimdeki 11 yıllık rapor resmi işlemler için geçersiz bir rapor ise yeni rapora neden başvurulamıyor ? Ben bir şey anlamadım bundan.
Hem bir rapora oranından dolayı itiraz edilir, ne bileyim ağır engelli ibaresi için itiraz edilir, ÖTV muafiyeti için gerekli ibareyi taşımadığı için itiraz edilir vs. Ee peki bunun nesine itiraz edeceğiz ?
Saçmalık bence.

[FONT='inherit']Yönetmelik açık.Yeni rapor almak için özür durumunuzun değiştiğini, hastalıklarınızın arttığını ya da azaldığı söyleyeceksiniz.

(2) Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, kişinin talebi üzerine rapor ve buna bağlı kişinin özür oranı yeniden belirlenir.[/FONT]

Evet.Ortada bir çelişki var.Belki de yeni rapor çıkarmadan doğrudan mahkemeye başvurmalı.Yeni yönetmelikten önce bile olsa devletin resmi sağlık kurulunun verdiği sürekli rapor kazanılmış hak olarak değerlendirilmeli.

Şunu da tartışmak lazım.Sürekli olarak verilen raporlar gerçekten sürekli midir? Yani engellilik zamana göre değişen bir kavram mıdır? Özür oranı cetveli her 5 yılda bir değişiyor ve özür oranları yenileniyorsa böyledir demek pek de yanlış olmaz herhalde.Tıbbın ve teknolojinin gelişmesiyle bazı hastalıkların tedavisinde ilerlemeler sağlandığı da düşünülebilir.O zaman herkes 5 yılda bir raporunu yeniler dersin sürekli raporu kaldırırsın işin içinden çıkarsın.Tabii emekli olanları tekrar çalıştıracak sistemi kurmak lazım.Zor iş.

login
Resmi bir kurumdan "bu rapor eski ve geçersiz git yeni rapor al" denilen bir vatandaş yönetmeliği bilmez, oradaki memurun gerekli gerekçeyi girerek yeni rapor başvurusunu alması gerekir. 11 yıllık ve itiraz edilecek hiç bir gerekçesi olmayan bir rapora itiraza yönlendirmek, işi yokuşa sürmektir. İtiraz için de bir gerekçe gerekiyor, ne peki bunun gerekçesi ? İtiraz, geçersiz bir raporu geçerli hale mi getirecek ?

Ufukalp

Vatandaşı anlayan memur olsa bu dilekçeyi söyleyip yazdırır ama doğrudan yeni rapor almak istiyorum diyen birine itiraz yolunu gösteren memuru da pek suçlamamak gerek.

JoockeR mrb
Sizin yaşadığınız durumun bir benzerini
Bir arkadaşım yaşamıştı onun raporuda 30/3/2013
Tarihinden önce almıştı ve bu tarihden öncesi sürekli raporlar tüm engelli hakları için kullana bilirsin vergi indirimi hariç çünkü vergi indirimi için merkez sağlık kurulu
Enson çıkan yasa ile yònetmenlikte olan cetvele gòre değerlendirme yapıyor sizin yapacağınız vergi indirimi başvurduğunuz yerden sevk alarak başka devlet hastenesine gitmeniz olacaktır sevk kağıdıyla başvurunuzu alacaktır bir sıkıntı yarartırsa memur başhekime çıkın itiraz yolu uğraştırıcıdır biz bu şekilde çözdük sorunu.

login
O zaten yeni rapor gerekçesidir. İtiraz diyorsunuz ya onu diyorum, neyine itiraz edecek raporun ?
Vergi dairesi yeni bir rapor için sevk ettiyse memur o rapor başvurusunu almak zorunda.

Ufukalp

Doğru diyorsunuz itiraz edilecek bir durum yok.Memurun yaptığı yanlış.Aynı şeyi söylüyoruz.Memur sürekli rapor varken ikinci bir rapor verilmez hükmüne takılmış.

Yapılacak şey belkide basit özürlülere verilecek sağlık raporları yönetmeliğine şu ifadeyi koyacaksın.Özür oranı cetveline göre özürlülük oranları değisenlerden kurumlarca yeni rapor istenir ancak bu kisilerin varsa kazanılmış haklarına dokunulmaz.

login O raporla kazanılmış bir hak varsa özür oran cetveli ve yönetmelik değişti o hakka dokunulmuyor zaten. O raporla sürekli vergi indirimi alınmış ise, emekli olunmuş ise, ne bileyim engelli kimlik kartı alınmış ise, ötv muafiyetli araç alınmış ise vs. Özür oranı cetveli değişti diye kazanılmış bu haklara dokunulmuyor.

Ufukalp

Evet kazanılmıs haklara dokunulmuyor ama raporun kendisi de bir kazanılmış hak.Şöyle ki Vatandaş 2005 de almıstır raporu örneğin vergi indirimi almamıştır.2018 de vergi indirimi icin basvuruyor bu kişi yeni rapor isteniyor.İste burada cetvelde ilgili özür oranında değisiklik yoksa yeni rapor istenmemeli diyorum.

login bize göre tabi ki öyle, haklısın. Bir çok mağduriyet de yaşanıyor bu konuda.
Ama yasal olarak raporun kendisi kazanılmış hak sayılmıyor ne yazık ki. O raporla elde edilen hak ve avantajlar kazanılmış hak iken raporun kendisi bu kapsama girmiyor.

Aynen öyle. Zaten sürekli engelli raporum var ve bu doğuştan olan bir şey ve geçen bir konu asla değil.

Şimdi adamın ayağının kesildiğini düşünelim bu engel asla değişmeyecektir. Kanunu yapanlar bunu düşünmemiş olması garip geldi.

Bence fetö gibi örgütlerin zamanında güçlerini kullanarak sahte rapor aldırdığı şüphesi var. Temizlemek için yeni işlerde sorun çıkartıyorlar bir daha alalım diye.

Üst Alt