Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

EKPSS'de standart sapma nasıl uygulanır?

erdeem

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar matematiğin getirdi puan standart sapmadan dolayı artar mı ?

2018 ekpss tahmini standart sapma

2014 ve 2016 da sınavların zorluk derecesine göre her bir bölümün katsayısı ve standart sapma baya değişiklik göstermiş.. bu da puan hesabını bir hayli değiştiriyor. Örneğin her 2 bölümden de (gy ve gk) 20'şer tane neti olan bir aday, 2016 da verilere göre, 83,54 puan alırken 2014'teki verilere göre bu puan 87,02 ye yükseliyor.

Puan = (Genel yetenek neti* GY)+ (Genel kultur neti * GK) + (sinav S.)
2016 lisans
GY=0.899917
GK=0.981484
Sinav sabiti=45.91008

2014 Lisans
GY=0.965947
GK=1.069966
Sınav sabiti=46.297222

Sizce bu seneki katsayılar soru yapısı incelendiğinde ne civarda olur? Ben şahsen bu sınavın 2016 daki kadar kolay olduğunu düşünmüyorum. arada basit sorular olsa da bilgiyi ölçen ayrıntı soruların bu sınavda ağırlıkta olduğunu düşünüyorum. fakat 2014 teki kadar da ağır bir sınav değildi. bu bakımdan katsayıların;
2018 ekpss lisans için,
GY: 0.92-0.94
GK: 1,03-1.05
Sınav sabiti 46,0-46,2
aralığında oluşacağını ve her 2 bölümden 20'şer tane net çıkaran bir adayın ortalama 85 civarı not alacağını tahmin ediyorum..

yas42 20+20=40 net gy-gk ikisindende toplamda yaptınız öylemi?
Peki hesaplamanıza göre nasıl yapacağız anlamadımda.

dırb

ben örnek olarak 20+20 üzerinden gittim hocam. Aşağıdaki değerler benim tahmini katsayılarım.

2018 ekpss lisans için,
GY: 0.92-0.94
GK: 1,03-1.05
Sınav sabiti 46,0-46,2

Örneğin en düşük puanınızı hesaplamak için
(genel yetenek neti* 0.92 + genel kültür neti* 1.03 +46.0)
en yüksek puanınızı hesaplamak için
(genel yetenek* 0.94 + genel kültür neti*1.05 + 46.2)

ya arkadaşlar geçen yıllarda da aynı tartışmalar yapılmış. en güzeli bekleyip görmek bence. 17 mayıs'ı bekleyelim. benim düşüncem hiç kafamızı takmayalım böyle şeylere

yas42
hocam açıklamanız için teşekkürler, elinize sağlık. Hani şu puan hesaplama motorları var ya, onlarda gy sorularının katsayıları daha yüksekmiş gibi hesaplıyor, bu durumda onlar yanıltıcı mı?

Benim gy - gk arasında büyük bir dengesizlik var. Gk 27,75 net
Gy 15,5 net (lisans)

Matematiğim iyi olmadığı için sona bırakmıştım, vakit yetmedi 4 tanesini yapabildim.

selamlar.türkçeden 11,matematikten 8,genel yetenekten ise 27 doğru 1 yanlışım var.sadece türkçeden bir sorudan tam emin değilim ama yüksek ihtimal onuda doğru yaptım..toplam da 46 doğru 1 yanlışım var. internetten hesapladığımmda 90 puan diyor. peki standart sapma ile en fazla ne kadar değişir bu puan.çoğu kişinin ters köşe olduğu 2-3 soruyu doğru yaptım(örneğin türke betimle-öyküleme sorusu) ama matematikte sadece en kolay olanları yapabildim.zaman yetmedi.3 problem,3 rasyonel, birer ardışık ve sıralama sayılarını yapabildim.. bu bilgiler ile benim standart sapma fazla olur mu? fikri,biligisi olan yazabilir mi?

standart sapma bir bölümdeki her soru için aynıdır herhangi bir gy sorusu başka bir gy sorusu ile aynı puanı verir ama standart sapmaya göre bir gy sorusu bir gk sorusuna göre farklı puan verir.

calientex peki hocam sanırım türkçe ve matematik standart sapmayı beliryecek o zaman.benim türkçe 11 doğru 4 boş,matematik 8 doğru 7 boş var. benim puanda standart sapma fazla olur mu? internetten hesaplayınca 90 puan çıkıyor.benim genel yetenek daha az olduğu için sapma en çok ne kadar azaltır puanı.

chaplin1905 kardeş senin standart sapma azaltsa nolur azaltmasa nolur. 90 alıp atanmışsın sen zaten. o ufak hesaplarla bırak da biz uğraşalım 74 mü olur 75 mi diye. sen keyfine bak bence

anrlka0101 alım az,liseye yine 550 kişilik kontenjan verirseler ilk atamada 90 puan bile atanamayabilir.ekpss için işten çıkmıştım.şu an çalışmıyorum ve özellikle işitme sorunu olan benim gibiler için iş bulmak kolay değil.ayrıca atanabilirsem evlenirim diye düşünüyordum.kısacası tüm geleceği ekpss ye bağlamıştım..hayatımda en önemli konu oldu ekpss.o yüzden çok irdeliyorum.size iyi şanslar umarım atanabilirsiniz

arkadaşlar benimde 11 türkçe 4 yanlış mat 7 doğru 6 yanlış gk 27 d 3 y var internette hesapladım 86 87 çıktı gelirmi o kadar puan

kardeşler mat ne kadar kolay olursa olsun yapamayan o kadar çok kişi var ki bu da matematik iyi derecede yapan yani en az 10 tane yapan kişiye kafadan +2 puan getiriyor demektir

genel kültür ve türkçe de ise genelde herkes tüm soruları iyi kötü yapıyor ama öyle bazı sorular varken çoğunluk yanlış işaretliyor yada boş bırakıyor diyelim
işte o tars eleyici olan 2/3 soru varsa ve doğru işaretlemişseniz, diğerlerinden + puan alırsınız

unutmayın matematik isterse en basite indirgensin türkiye ortalaması 4 veya 5 net bu da dediğim gibi en az 10 mat yapan birinin +2 puan avantajı demektir

geçen kpss alımlarını inceledim aynı neti yapan kişiler biri 5 mat yapmış biri 11 mat yapmış
netleri aynı ama biri 87.5 almış
mat fazla yapan 90 almıştı önlisansta

yani mat yapan iyi yada kötü avantajlıdır her zaman unutmayın

bir

Rica ederim hocam. Genel olarak puan hesaplama motorları 2-3 puan yüksek buluyor, bu bakımdan hayal kırıklığı yaratabilir. Yukarda verdiğim hesap şekliyle, gerçek puaniniza daha yakın bir sonuç elde edeceğinize inanıyorum..Bu da ortalama 88 puan civarı oluyor. Inşallah hakkınızda hayırlısı.

macasi haklı olabilirsiniz çünkü komnudan emin değilim sadece merak ettiğim nokta virgülden sonra 5 rakam küsürat nasıl oluşuyor

2018 ekpss önlisans standart sapma verileri nelerdir

iyi günler 2018 ekpss standart sapma olayı nedir puanlar nasıl hesaplanır genel yetenek ve genel kültür doğru ve yanlış net nasıl hesaplanır

bazı arkadaşalrın dediği gibi matematik ek puan getirmiyormuş veya tarih gy ve gk olarak ikiye ayırıyormuş ösym her alandaki zor sorununda kolay sorunun da puanı eşitmiş. yani matı çok yaptım diye ekstra puan bekleyip hayal kırıklığına uğramayın.

standart sapmaya kafası takılanlar cevabı bu videoda

kısaca zor soru veya mat, vatandaşlık etkilemiyormuş genel kültür ve genel yetenek olarak hesaplanıyormuş her alandaki zor sorununda kolay sorunun da puanı aynıymış buyrun video

www.youtube.com/watch?v=VkNLkpv5eOY

2014 ile 2016 arasındaki fark zorlukla kolaylıkla ilgili değil bence. bir kitlenin başarı potansiyeli değişmez giren kişi sayısı artınca belli bi başarı oranına göre başarılı insan sayısı da artar

Skolyoz23

usta aynı neeti yapmış derken gk ve gy aynı demi toplam net sayısı aynı değil tabi bu durumda toplam netde aynı olur ama ne demek istediğimi anlamışsındır.

Kim ne derse desin standart sapma var. Ben 4 kere normal kpss ye girdim hepsinde hesapladığımın üstünde aldım çünkü matematik full dü. Ama ekpss de kolay olduğu için normal kpss de olduğu kadar etkili olur mu bilmem.
Kısaca en az yapılan hangi soruysa en çok puanı o verir. Aksi bir durum hakkaniyetli olmaz.
Türkan şoray veya naim süleymanoğlu sorusuyla Türkçedeki bir şaşırtmacalı soru aynı puan olmamalı.

@yas42

Çok teşekkür ederim hocam. Umarım hayal kırıklığı yaratan bir puan gelmez. 85'in altına düşersem üzülürüm ama her ihtimale hazırlıklı olmaya çalışıyorum.

Dediğiniz gibi 88 civarı olsa çok güzel olur :) 85 civarı bir puan lisansta ilk atamalarda atanmamı sağlar mı bilemiyorum, çünkü gördüğüm kadarıyla yüksek net yapmış pek çok arkadaş var.
Mesajınızı yeni gördüm, tekrar çok teşekkür ederim.

Burakchn

peki hocam hesapladığının yüksek olması standart sapmadan kaynaklanıyor olabilir bu da alana göre değişir önemli olan şu bence

mesela iki kişi gk 20 gy 20 net yaptı ama birinin gk netlerinin hepsi matematik bu durumda matı yüksek olan fazla puan alıyormu. almıyor anlatmak istediğim bu soru ve test bazlı değil alan baazlı.

Bence, test ya da alan bazlı değil direk soru bazlı. Olması gereken de bu. Kolay soruyla zor soru aynı puan olmamalı. Sonuçların geç açıklanmasının sebebi de bu olabilir. 17 mayıs da puanları kıyaslayıp gerçeğe ulaşırız artık.

Şu ülkede bir asırdır sınav yapılıyor hala daha standrt sapmanın ne olduğunu bilmeyenler var çokmu zor kardeşim alan bazlı standart sapma yapıldığını öğrenmek anlamak , binlerce makale yüz binlerce yazı belki milyonlarca sınav da açıklandı bu durum hala bile sağda solda matematiğin 9. Sorusunu yaptım bu soruyu kimse yapmamıssa çok puan alırmıyım diye soranlar var , sonrada neden dalga geçiyosun oluyor yani sen o beyinle memur olma bence bi aç araştır be adam bi aç araştır be bayan bi oku yahu oku bi düsün soru bazlı olurmu hiç o çekirdek aklını azıcık bi çalıstır binlerin milyonların girdiği sınavda tek tek soru analizimi yapılacak gına geldi ulan şu milletin kafasızlığından hayır ağır konusuyorsun diyecekler simdi ama her girdiğim platformda gör gör artık kusucam

Kolay soru zor soru aynı puan olmamalıda bilmem nede kardeşim ösym her derse zor soruda kolay da orta soruda koyuyor bunun amacı insanları elemek bu olmadı zamanla elemek onun amacı ha şu soruyu ahmet yaparsa 5 puan verelim değil ayrıca sorunun zorluğu kolaylığı kişiden kişiye değişir sana göre zordur soru bana göre değil kalem bile oynatmam belkide az mantıklı olun

MATEMATİK - İSTATİSTİK YORUM

standart sapma şu şekilde hesaplanır :

1) önce HER adayın sınavı okunur.

2) okunan tüm sonuçlar bir havuzda toplanır ve ORTALAMASI alınır

3) bu havuzun ORTALAMASI her adayın netinden tek tek çıkarılarak ,kareleri alınır ve toplanır

4) bu TOPLAMIN KAREKÖKÜ alınır ve bu değer O HAVUZ İÇİN STANDART SAPMA OLARAK ADLANDIRILIR ...

ÖRNEK

havuzumuz 5 kişilik olsun

netlerde 1,2,3,4,5 olsun

HAVUZUN ORTALAMA : 3

STANDART SAPMA KAREKÖK((1-3)^2 + (2-3)^2 + (3-3)^2 +(4-3)^2 +(5-3)^2)

STANDART SAPMA = KÖK(10) olarak bulunur..

2 temel not: standart sapma ösym gibi bir kurumun yapacağı her sınavda mutlaka birbirinden farklı sonuç olarak elde edilir.

standart sapma ,sınavın tamamı açıklanmadan (okunmadan) bilinemez

Üst Alt