Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

EKPSS ile atanan engellilerin öğrenimine devam etmesi için yardım eli uzanmalı.

Konular
49
Reaksiyonlar
0
Çoğu engelli arkadaşımız geçmiş ekpss , ömss ve bu ataması yapılacak Ekpss Atamasıyla ; devlet güvenceli bir iş sahibi olacak. bu paha biçilemez bir değer . bizlere bu imkanı sağlayanlara şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim .

Fakat bu engelli arkadaşlarımız dostlarımızın çoğu yeni bir iş sahibi olurken ; Örgün öğrenimde olan arkadaşlar bu yüksek öğrenimini tahsillerini yarıda bırakacak , yada çoğu hiç başlayamayacak bile . buradan bizlere her fırsat da yardımcı olan , buradan dile getirdiğimiz çoğu sorunumuza çözüm bulan devlet büyüklerimizden Biz Engellilerin Ünüversite Yüksek Öğrenim Tahsillerine ÖRGÜN öğrenim de devam ede bilmeleri için yardım ve destek istiyorum .

Ben Kalender Şah olarak 2014 ygs yi kazanarak , bir örgün öğretime kayıtlı olarak üniversitede eğitimi görüyorum . Çalıştığım iş yerim vardiyalı ve hafta sonları da çalışan bir kurum . o günden bu zamana geç vardiyaya kalarak ve de hafta tatillerin de çalışıp izinlerimi hafta içi kullanarak . öğrenimime devam etmek istiyorum . çok zor şartlarda öğrenim görüyorum , çok aşırı yoruluyorum . Çoğu zaman şatlar zorluyor hasta düşüyorum . Ama her şeye rağmen Örgün devam etmek geleceğe biraz daha umutla bakmak güzel .

Ben şu an idarecim in inisiyatifiyle öğrenimime devam ediyorum . Benim durumum da öğrenimine devam etmeye çalışan çok da egelli var . Ben Aöf yide denedim çok ta başarılı olamadım . Ama okul da öğrenim görmek derlere bire bir katılmak başka . Benim idarecim vardiya mı çalışma saatlerimi değişse tüm öğrenim hayatım bir anda bitecek . onca çabam öğrenimle ilgili tüm kaderim kurum amirimin iki dudağı arasında .

Buradan siz sayın yetkililerimizden Öncelikle bizi hiç bir zaman yalnız bırakmayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan beyden , Sayın Başbakanımızdan . Milli Eğitim Bakanımızdan ve Tüm Türkiye Büyük Millet Meclisindeki Siyasi parti başkanları ve Millet vekillerimizden yardım istiyorum . Biz Engelliler Hiç bir zaman yapılan iyilikleri iyileştirmeleri unutmadık . Kim Bu devlet Millet İçin ne yaptıysa Allah cc İki dünyada da onu Daim Kılsın Bahtiyar Etsin

Kalender Şah

ancak 2. öğretime girersen olur. yani gece okulunda. başka nasıl yardımcı olacaklar ki sana? aöf diye kurum var, bu işler için.

Arkadaşlar nekadar umursız oldunuz ; lüzumsuz bir başlık olsa binlerle tıklar yüzlerce yorum yaparsınız ... Engelli memuru hizmetliye eğitim izni verilmeli

Öğrenimine devam etmek isteyen memurlara öğrenim izni yok. Kurum amiriniz tarafından verilen izin de tamamen onun inisiyatifine kalmış birşey bu durumda memurlar ya ikinci öğretimi seçmeliler ya da açıköğretimi.
Kalender ŞAH sizi anlıyorum, kanunen hakkımız olsun amirimizin inisiyatifine kalmayalım diyorsunuz haklısınız ancak yasal düzenlemeyi de meclisimiz yapar ki önce önerge verilmesi ve kabul edilmesi gerek. Bence bu konuyu yasal zemine ulaştırmak için milletvekilleriyle görüşme yapmanız daha mantıklı.

birilerinin durumun ehemmiyetinin farkında olması çok değerli ; ikinci öğretimi denedim ; engelli için çok zor ; saatleri geç olması , üniversitelerin merkeze uzak olması

Birisi daha durumun farkında kardeşim esasen bu hususta ilerlememiz gereken önemli hususlar var bunlardan birisi de sizin ve arkadaşımızın bahsettiği öğrenim hakkı bu hususta çalışma unsurları açısından esneklik tanınabilir misalen engellilere yönelik olarak üniversitelerde ayrı bir kontejyan oluşturulabilir ve puanlar düşük tutulabilir mesela zihinsel engelli kardeşlerimiz için de bir üniversite alanı oluşturulabilir sonuçta herkesin uzmanlaşabileceği bir alan olmalı diye düşünüyorum.Çalışma saatleri şu şekilde esnetilebilir kişinin engel durumuna göre fiziksel,ruhsal,zihinsel vb. bu engel gruplarının kampüse erişimi de göz önünde tutularak bir imkan sağlanabilir bu imkan kişinin işten erken ayrılması o gün işten birkaç saatliğine izin verilmesi şeklinde olabilir.Her şehire engellilere yönelik olarak bir servis otobüsü ayarlanabilir devletimizin buna gücü vardır diye tahmin ediyorum her şehirde üniversitelerde engellilere yönelik öğrenci işlerine bakan bir yan birim oluşturulabilir.Her şehir kampüsünde ve her üniversitede engellilere yönelik olarak öğrenci dernekleri kurulabilir ve bu dernekler kamu gücüyle desteklenmelidir.Saygılarımla.

Sizin bu istedikleriniz avrupada bile yok.

[FONT=sans-serif]deep_blue85 [/FONT][FONT=Arial]Çok teşekkürler farkın dalık güzel : form o kadar boşaldı ki ; çok güzel yazan kalemler vardı bilgi sahibi ; fakat atanan elini ayağını çekti ; atananlarda yani haliyle üs düzey bilgi genel kültür sahibi kişilerdi [/FONT]

[FONT=Arial]Gül ve diğer Arkadaşlar ; Avrupa dediğiniz zaman gözünüzde ne canlanıyor bilmem ; fakat şu an elinizdeki engelli hakları Avrupa da bile neredeyse yok ; önemli olan uygulanması yönetmelikten alıntı "[/FONT]
[FONT=Arial]“Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imk;anı sağlanır.” ibaresi yer almaktadır." yoruma açık Çalışan engelliler bu guruba giriyor mu girmiyor-mu ?AMA YÖNETMELİK HİÇ BİR GEREKÇE DİYOR ?[/FONT]
[FONT=Arial]

EĞİTİM[/FONT]

[FONT=Arial]1. Özürlü Bireyin Eğitim Hakları Nelerdir ?[/FONT]
[FONT=Arial]Özürlü bireyler temel eğitim ilkeleri doğrultusunda genel eğitim, özel eğitim ve mesleki eğitim görme haklarını kullanabilmektedirler.
5378 sayılı Özürlüler Kanunu´nun 15. Maddesinde “Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.” ibaresi yer almaktadır.[/FONT]

[FONT=Arial]Özür türü ve derecesine göre özürlü çocuklar genel eğitim sisteminde normal sınıflarda veya özrün türü ve düzeyine göre ayrılmış olan özel eğitim sınıflarında eğitim alabilmektedirler. Bununla birlikte özürlü çocukların normal eğitim sınıflarında normal gelişim gösteren akranlarıyla, sosyal ve eğitimsel açıdan birlikteliklerinin sağlanabilmesi için eğitim politika ve uygulamalarında temel yaklaşım kaynaştırma eğitimi ile sağlanmaktadır.[/FONT]
[FONT=Arial]Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin zorunlu öğrenim çağı: Okul öncesi dönemi de içine alan 3-14 yaş olarak belirlenmiştir. Ülkemizde eğitime ihtiyacı olan özürlülere yönelik MEB sorumludur. Özürlülere yönelik erken eğitim 0-6 yaşından başlayarak eğitim ve öğretim hizmetlerinde MEB nın yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinden de bilgi ve yönlendirme hizmetlileri alınabilir.[/FONT]
[FONT=Arial]2. Özel Eğitim Hizmetlerinin Yasal Dayanağı Nedir?[/FONT]
[FONT=Arial]Özel eğitim hizmetleri 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 31.05.2006 tarih ve 26184 sayılı Resmi Gazete´de yayınlanarak yürürlüğe giren “Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği” nde belirtilen esaslar doğrultusunda yürütülür.[/FONT]
[FONT=Arial]3. Özel Özel Eğitim Merkezlerinden Hizmet Almak İçin Nereye Başvurmak Gereklidir?[/FONT]
[FONT=Arial]Hastaneden alınan “eksiksiz” doldurulmuş “özürlüler için sağlık kurulu raporu” ile ikamet edilen ilçede bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerine müracaatta bulunulmalıdır.[/FONT]
[FONT=Arial]4. Eğitsel Değerlendirme Ve Tanılama Nedir?[/FONT]
[FONT=Arial]Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, bireyin tüm gelişim alanındaki özellikleri ve akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerinin değerlendirilmesi amacıyla nesnel, standart testler ve özürlü bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılan tüm uygulamalardır.[/FONT]
[FONT=Arial]5. Eğitsel Değerlendirme Ve Tanılama İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?[/FONT]
[FONT=Arial]Özürlü bireyin velisinin veya okul/ kurum yönetiminin yazılı başvurusu,[/FONT]
[FONT=Arial]Okula/ kuruma kayıtlı özürlü bireyin bireysel gelişim raporu,[/FONT]
[FONT=Arial]İkametgâh belgesi,[/FONT]
[FONT=Arial]Özürlüler için sağlık kurulu raporu,[/FONT]
[FONT=Arial]6. Özel Eğitim Ücretlerinin Ödemesi Hangi Kurum Tarafından Yapılmaktadır?[/FONT]
[FONT=Arial]Özel eğitime ihtiyacı olduğu “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu” tarafından tespit edilen tüm özürlü bireylerin yararlandığı özel eğitim hizmetlerine ilişkin ödemenin Bütçe Uygulama Talimatı ile belirlenen kısmı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Bu miktar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel eğitim hizmeti veren kuruma ödenmektedir.[/FONT]
[FONT=Arial]7. Özürlü Bireyin Ailesine Yönelik Eğitim Hizmetleri Nasıl Verilmektedir?[/FONT]
[FONT=Arial]Aile eğitimi tüm eğitim kademelerindeki özürlü bireyin eğitimine katkı sağlamak “rehberlik ve danışmanlık” hizmetlerini içeren bir eğitimdir.
Aile Eğitim Hizmetleri Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Özel Eğitim okul ve Kurumları, kaynaştırma uygulamaları yapılan okullar tarafından hazırlanan ve yürütülür. İhtiyaç halinde bu hizmet evlerde de yürütülebilir.[/FONT]

[FONT=Arial]8. Üniversite Sınavına Giren Özürlü Öğrenciler İçin Ne Tür Kolaylıklar Sağlanmaktadır?[/FONT]
[FONT=Arial]Üniversite sınavına giren özürlü öğrenciler için gerekli fiziksel düzenlemeler yapılmaktadır. Ortopedik ve görme özürlüler için uygun düzenlenmiş sınav mekanları hazırlanmakta, görme özürlüler ve az görenler için 30 dakikalık ek sınav süresi verilmekte, sınav sorularını okuyacak ve söylenecek yanıtları yazacak uygun eğitimde ve düzgün diksiyonlu “yardımcı refakatçi” eşliğinde sınava girme olanağı tanınmaktadır.z.[/FONT]
[FONT=Arial]9. Özürlü Üniversite Öğrencilerine Sağlanan Kolaylıklar Nelerdir?[/FONT]
[FONT=Arial]Başarılı ve ihtiyaç sahibi özürlü öğrencilere Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öncelikli olarak öğrenim kredisi, katkı kredisi ve yurt tahsisi yapılmaktadır.[/FONT]
[FONT=Arial]20.06.2006 tarih ve 26200 sayılı resmi gazetede yayımlanan “ Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği” gereğince üniversitelerde, öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak üzere “Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Birimi” oluşturulması sağlanmıştır.[/FONT]
[FONT=Arial]10. Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerin Okullara ve Kurumlara Erişiminin Ücretsiz Sağlanması Projesi nedir? Proje kapsamında hangi öğrencilerin ücretsiz taşınması gerçekleştirilmektedir?[/FONT]
[FONT=Arial]“Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrencilerin Okullara ve Kurumlara Erişiminin Ücretsiz Sağlanması Projesi” özel eğitime gereksinim duyan çocukların okullara erişiminin ücretsiz sağlanması ile eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve özürlü öğrencilerin okumaya teşvik edilmesi amacıyla Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanmıştır. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki;[/FONT]
[FONT=Arial]Görme Engelliler Okullarında,
İşitme Engelliler Okullarında
Ortopedik Engelliler Okullarında
Otistik Çocuklar Eğitim - İş Eğitim Merkezlerinde
Zihinsel Engelliler Okullarında
Uyum Güçlüğü Olanlar Okulunda
Özel Eğitim Okulları Bünyesinde Anasınıfında
Özel Eğitim Sınıflarında
eğitim alan öğrenciler ücretsiz taşınmaktadır.[/FONT]

Kalender kardeşim yanlış anlama o madde engeli nedeniyle normal okullardan dışlanan çocuklar için. Engelliler avrupa birliği uyum yasalarıyla ve Bülent Ecevit dönemindeki düzenlemelerle adam yerine konur oldu. Ben siyaseti sevmem oarti tutmam ama engelliler için yapılan bütün icraatlar Bülent Ecevitin eseri. Eskiden aileler engelli çocuklarını gizlerdi, hatta çoğu engelli çocuğu olmasından utanırdı kimse duymasın görmesin diye özel çaba harcardı. Ben şanslıyım ailem ileri görüşlü olduğu için okumam için herşeyi yaptı. Şimdi engelliler fikir beyan eder konumda. Üretkenliğimizin önü biraz daha açılmalı. İnşallah sesimizi doğru yerlere ulaştırarak lütuf değilde hak ederek ulaşmalıyız hedeflerimize.

Allah biz engelliler için kim ne yaptıysa razı olsun . zor şartlarda çalışıyorz zor şartlarda ömür sürdürüyoruz . zor şartlarda öğrenimizi görmeye çalışıyoruz . ben ilk memur olarak atandığımda sadece tek bir engelim vardı , bu gün ise ik engelim var belmden rahatsızm %8 oranında yeni bir engelim oldu . hiç kimse engellisin diye gözünün yaşına bakmadı olsun bunada şükür . okumamız öğrenimize devaam edip bir yerlere gelmmeiz lazım . yoksa bizi daha çok ezerler . bizler bir yerlere gelelim ki diğer arkadan gelen arkadaşlarımızı koruyup kollayalım . uygulanmayan yönetmelikleri uydulayalım .

Kalender ŞAH.. Aynı sorundan bende dertliyim ama ben okulu dondurdum okuduğum il ve çalıştığım ilin arası 8 saat uzaklıkta asaletimin tasdik olmasını bekliyorum.. 6 ay gibi süre kaldı. Lise mezunu olarak çalışmaya başladım lise biter bitmez bende okumayı çok istiyorum ve okulumda ikinci öğretim umarım okuyabilirim okuyabiliriz..
Ayrıca bu ülkede yönetmelikler garibanlara uygulanmıyor diye düşünüyorum o yüzden okumalıyız zaten.

Furkan ;Tabi ki okumalıyız ; bizi en iyi biz anlarız : ha bizden olup anlamayan da çok; hoş . bu başlığı yorumlarımızı eksik etmeyip sen ben öbürü ; sesimizi duyurmalıyız . Engellilere pozitif ayrımcılık yasaları var uygulanmalı ; gerekirse cumartasi pazar mesaiye de kalırız . ama ikinci öğretim biz engelliler için hem çok zor hemde , tehlike dolu . başlıca sorun karanlık ,bizler gündüzleri hayatımızı zor sürdürüyoruz ya gece nasıl yapalım . Bence bu durumda hayatımız tehlikede kalır , ben ikinci öğretim denedim başaramadım . ya kış şartları o zaman daha zor , ünüversite kampüsleri çoğu ilde merkez dışında ; " Benim okulum bir kısmı ormanlık alanda ve benim okulumda bu kısma yakın ; Şöyle bir tabela var , Dikkat yabani hayvan çıka bilir "ŞAKA GİBİ değilmi ama gerçek ? , BiZ ENGELİLERE birinci öğrenim , görecek kariyer yapacak fırsat verilmeli , bu da bir nevi mesleki eğitim kursu gibi değerlendirilmeli .

Üst Alt